Bahan-bahan
- 4 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 8gram serbuk agar2 @ sepeket
- 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
- 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
- 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
- pewarna merah,kuning dan hijau. (terpulang masing2)
- Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
- Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
- Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
- Bahagi kepada 3. masukkan warna pilihan dan kacau sebati. (hana gune merah,hijau dan kuning)
- Ambil sesenduk warna hijau dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna merah, tuang di atas warna hijau tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tk payah ratakan atau kacau. kemudian ambil pula warna kuning tuang di atas kaler hijau pula. ulang smula kaler merah dan buat hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
- Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk.
salam hana, tq2 ptg2 ni ada org hidang puding roti! air x de ke?
ReplyDeleteAkaknye puding roti pelangi mengancam ooi!!! Love nakkkk! ;)
ReplyDeleteDear Hana,
ReplyDeleteU nie memang memang berbakat!!!!
really admire u!!!!!!!
Sarah
pandai cikgu ina kita melakarkan pelanginya... he he..
ReplyDeletecantiknya... kak rose selalu wat guna resepi hana ni tapi x reti nak buh kaler2 tu... x keratif langsung..
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteCanteklah kombinasi kaler dia...tak jemu mata memandang
salam hana...
ReplyDeletefuhh..hebatnya jalur2 pelangi puding nih...kagum , kagum. kalau saya buat mesti jadi marble...eheheh..
wahhhh....lawaaaaa!!!!!
ReplyDeletekakk aku penah wat roti puding marble ni tp tak sempat gmbr, dah slamat kena bedal. tp resipi tu jiya lupa letak teloooo. padan la aku nak marblekan mcm tak jadik. kikikiki! nasib baik la sedap jugak.
ReplyDeleteto deliahs deli..
ReplyDeleteair kene bwk sendrik2! hihihi...
to love2cook..
tingat ms mmula kenal love! rasanya melalui komen kat resepi nih! hihihi
to sincity..
tenku tenkiu... *sambil kombang lobang idong.. hihihi
to cutam..
jgn la puji ai lebey2! tk rela ai taww.. kikiki.. cantik er kak? maceh maceh.. makin beso lobang idong aku kak! hihihi
to kakrose..
tkpe tkpe.. janji syedap tuh yg penting.. kretip no 2.. hihi
to sue@nenie..
maceh sue! aku pong cam sayang2 jerk nk makan! hehe
to cikgu aida..
canggih per pelangi jd marble! kretip gak tuh! hihi
to k.ain..
apa yg lawa kak?? kita ker?? hihihi
to jiya..
sib baik luper telo yer! klu lupa agar2 kompom puding tuh jd air roti smoothie! muahahaha
saya dah cuba petang td, sedap. ank2 suke, thks
ReplyDeleteto anonymous..
ReplyDeletetima kasih sudi mencube yer any! alahai sape la nama kamu nih.. panggey any jerk lah! hehe
salam kak hana...
ReplyDeletezananak cuba la wat puding ni. nampak menggiurkan... hihihi...
ok, zana nak tanya la kak,lepas dah masuk sume agar2 tu, then kite kena kacau ke kak nak bg die berbelang? sori la, soalan bodo skit sbb x pernah try lagik...
anyway nanti singgah la umah kte ek..
salam mamazana..
ReplyDeletelepas buh warna baru bleh nak buat belang2... buat selang seli warna2 tuh.. rasanya mama baca step tuh dengan teliti, insyaAllah mama leh paham... insyaAllah nanti akak singgah yer.. tima kasih kerna sudi singgah blog akak neh..
okeh, dah paham dah bila kak hana dah citer terperinci kat step tuh...
ReplyDeletex sbr nak try.. walllaaaa...
ok..slamat mencube! gud luck yer!
ReplyDeletesalam hana, sy baru mencuba buat pudding yg nampak menarik ni :) alhamdulillah menjadi..tp mr hubby kata berlemak sgt..hmm
ReplyDeletetgk la resultnya kat blog sy ni
http://ladycino.blogspot.com/2010/08/pudding-roti-traffic-light.html
admire giler puding ni...hehhe
ReplyDeletesgt cantik kaler2..nak try! =)
salam.
ReplyDeletenak tanye roti yg kite nak guna tuh ...roti jenis gardenia tuh ker?nak kena buang kulit dulu tak...
tq
to marie..
ReplyDeletesalam marie..tima kasih sudi mencube..klu nk kurang lemak lenkali takyah buh telur..
to da princess..
tima kasih.. selamat mencube yer princess..mudah2an kene ngan selera.. :)
to kesupentaiping..
salam kembali.. haah roti gardenia yg putih selai selai tuh.. takyah buang kulit..klu dah dblender sebati nnti elok jerk tk nmpk coklat2.. selamat mencube.. :)
tq
ReplyDeletesis hana..cepat betul balas...ini yg tak sabar2 nak buat nih..
anyway...tgk gambar2 semua mengancam......besh layan!!semoga ALLAh merahmati seluruh keluarga akak..kerana sudi menurunkan ilmu masak memasak nih kepada semua..Amin
tq ye hana resepi nie...saya dah cuba, anak2 pun suka. izin kan saya masuk di blog saya ye..
ReplyDeleteterima kasih.
terima kasih sebab upload resepi puding pelangi nie..sebab mmg sedap!!! Sy dah try buat..mmg betol2 sedap...TYVM =D
ReplyDeletesalam hana..singgah mintak izin copy n paste resipi puding roti pelangi yang super sedap ni..thank u :)
ReplyDeleteas salam puan blog. saya mohon share resepi dalam blog ya, dan juga gambar..terima kasih dan harap mendapat kebenaran..
ReplyDelete