Friday, October 15, 2010

Bingka Roti

projek ngabiskan setengah bungkus roti yg tinggal... punyer la tamak aritu bli sampai 3 bungkus. selalunya klu hubby nak `mengeluarkan diri dari kawasan` akan bli lebih sket.. sbb aku mls nak kuor2 g bli.. anak2 mmg suker roti cume kdg tuh bli skit tak cukup, bila bli banyak terlebey pulak sampai expired. nih last expired la nih.. hahaha... resepi skodeng dari dapur mas. izahdaut pong dah cube.. thanx mas.. sedap neh! sajer bako sampai geseng...jemput num petang....

Bahan-bahan
  • 5 keping roti gardenia
  • 2 biji telur - pukul sikit
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 /2 sudu kecil garam
  • 400ml santan100 ml susu segar / susu cair
  • 1 sudu kecil esen vanila
sajer tuang sos kastad coklat..sedap juga! haha
Cara-cara
  • Carik - carikkan roti dan rendam dengan santan. Biarkan sekejap.
  • Satukan susu segar / susu cair dengan tepung gandum dan telur, sebatikan dan tapis.
  • Tuang ke no 1 dan masukkan esen vanila dan gula pasir. Kacau sebati.
  • Jika ada bekas bingka, tuang kedalam bekas bingka yang telah dilengser dan bakar dengan api perlahan selama 1 jam.
Note: Cara hana, hana blend semua bahan kecuali roti. Kemudian tuang ke dalam roti yang di carik2 tadi dan rendam 10min (hana tambah kismis dlm adunan). Kemudian bakar suhu 170-180 selama 50min-1jam.

16 comments:

  1. syerrlalu kenyang laa masyarakat dlam umag tu jee...... Bertuah!

    ReplyDelete
  2. baru skodeng kat dapur kak rose..
    aikk akak punya dah siap plak..
    saya punya..in my dream kot..huhu

    ReplyDelete
  3. to zam..
    salam zam... aihh biler nak berangkat nih? meh akak tulun kemaskan.. kekeke... yang kenyang akak jerk! diorg tak kenyang2 pong sbb tak semua akak masak memenuhi selera diorg.. haha

    to faradean..
    haihh... cepat bonar ko dah skodeng dapur kak.rose.. aku br nak terkial2 blogwaking.. nih dah nak magrib plak.. esok esok la aku sambung.. kekeke

    ReplyDelete
  4. salam..
    sedap weh....nok try nati ek..tq..

    ReplyDelete
  5. kak hana...mas datang nak tompang makan sekali bingka tu....peberet mas tau..mas nak yang dah dituang sos kastad coklat tu....sedapnya...sedap kan kak bingka roti ni,

    ReplyDelete
  6. walaaaah nduk... aku ora eleng arek mangan karo sos cekelat... ptutlah abang dok tanya nak makan ngan apa.. x terpk lak ada sos cekelat tu....

    ReplyDelete
  7. salam hana,
    semalam pun akak buat bingka roti, tapi yg berlauk..
    lain kali boleh try yang ni pulak..

    ReplyDelete
  8. kalo ada resepi kek buah bole share ye..hehe :)

    ReplyDelete
  9. Hana, akak tau.. hana mmg saje je beli roti lebih kan..macam2 recipe dr roti yg Hana buat..

    ReplyDelete
  10. Dik umah ko pong ade td nmpk umah love ade bread pudding beh tahan sana sini ye

    ReplyDelete
  11. Salam Hana,it sounds great!
    Bravo..
    Measselame

    ReplyDelete
  12. bingkaaaa nak rupa kambennn pelissss...

    ReplyDelete
  13. Yumm Yummm...sedapnyeee! Nak brekpas kat sini lak! :D

    ReplyDelete
  14. kak hana ade resepi bingka roti /puding roti kukus tak?nanti msg kat blog sy k..TQ

    ReplyDelete