Sunday, December 5, 2010

Gyoza

terhingin sangat nak makan gyoza... setelah misi pencarian skin halal tak jumpa2, maka redha ajer kene uli2 sendrik... (akceli gune pn.bibik menguli jerk! haha) alhamdulillah... boley laa... cume ade yg tebal ader yg nifis.. haha... dulu penah skali tgk cikyam (student sini) buat.. tp tak sempat tanya resepi, dier telah pong meninggalkan kami.. eh meninggalkan bumi nihonnn... rindu suda sama aira.. hehe.. nak kelim pong tak pandai, gune acu bli siap ajer lerr... resepi skodeng blog sana blog sini... mostly blogger chinese n nihonjin la... dan jugak tunjuk ajar dari dik ijah siam tu... maceh jah!




RESEPI GYOZA
Source: hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Untuk Skin
  • 250g tepung gandum
  • 1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi gune air panas, dan ada setengah campuran sejuk+panas
  • 1/4 sk garam
  • Extra tepung gandum utk canai
Untuk Inti
  • 250g daging kisar/ ayam/ udang
  • 1/2 genggam daun kucai - potong kecil
  • 50g kubis - cincang dadu halus
  • 1 sudu makan halia parut
  • 2 sudu makan bawang putih parut
  • 1sk minyak bijan
  • 1sk gula
  • 1/4 cawan bawang besar - potong dadu
  • Daun negi - jika suka
  • garam dan pepper
  • 1 sm tepung jagung/katakuriko + air - bancuh utk stim gyoza
Untuk Sos
  • Soy Souce + Red Pepper Oil (hana guna goma chili oil)
Cara-cara
  • Untuk membuat skin - Uli semua hingga elastrik. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga abis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi (hana gune tpg gandum je) supaya setiap keping tidak melekat antara satu dengan lain.
  • Untuk Inti - Campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza, dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI. atau boleh gunakan acuan gyoza.
  • Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (boleh juga guna air sahaja), kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan .Hidangkan dengan sos gyoza.
  • Nota dr chef jepun, stimkan dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza `kotor` bila tuang air kemudian.

16 comments:

  1. Salam Hana,
    Gyoza ni makanan jepun ye. Sekali tengok macam karipap je kan.

    ReplyDelete
  2. salam hana,
    mcm sedap je gyoza ni. semlm masa pi kedai 100 yen tu ada nampak acuan tu...ini rupanya kegunaanya.

    ReplyDelete
  3. ooo..baru tengok rancangn AFC chanel..buat menda mcm ni la jugak..stim sampai kering air nye tu..lebih kurang la kot no..lawoo lawo..kira karipap jepun kot..haha..karipp sihat

    ReplyDelete
  4. cam klim karipap jer kan.. kiranya karipap versi kukus la tu ek.. hehee

    ReplyDelete
  5. Salam kak..
    macam karipap..tapi sedap!! ishh akak kan klau pi sekolah saya confirm akak akan dilantik jadi cikgu majalah sekolah merangkap bahagian fotografi..

    ReplyDelete
  6. salam hana..
    Nampak sedap n garing gyoza tu..

    ReplyDelete
  7. to kak.aidah..
    salam kak.. haah makanan jepung.. boleh juga klu nak wat sup/goreng.. mcm dumpling tuh.. hihi

    to kak.suzi..
    salam kak.. haah btol dah tuh..kite mmula dulu bli igt nak wat utk kelim karipap! kikiki

    to izah..
    haah btol dah tuh... mmg kene stim sampai kering aka geseng bawah tuh! haha... try la klu rasa `mengidam`! kikikiki

    to kak.yan..
    haah kak btol tuh.. sihat insyaAllah.. hihi

    to kak.nor..
    hihi.. akak try wat karipap yg biasa tuh pehtu akak kukus.. agak2 ok tak?? kekeke

    to faradean..
    salam fara.. hahaha.. ade2 jerk ko nih! ko lantik la aku guru beso/pengetua ker! baru kelazzzz.. wakakakakakaa

    to lyza..
    salam lyza.. haah mmg sedap sesekali makan masakan org jepung. best juga za.. try la bila2..

    to nil..
    selamat mencuba nil... :)

    ReplyDelete
  8. Jeng jeng jeng! Love is here...nak grab gyoza cun tuh! :)

    ReplyDelete
  9. salam hana...

    nampak menarik kuih tuh...mesti sedapkan!

    ReplyDelete
  10. hana - karipap japan...nampak sedap jer tu

    ReplyDelete
  11. Cantik acuanya. Kat sini tak nampak pun. Jepang mari ke. Sedap nampak. Kena cuba ini. Pakai acuan karipap biasa kot.

    ReplyDelete
  12. k.hana,tetibe ngidam nak mkn dumpling...x same ke dgn mende alah ni kak?skin tu,akak gn air sejuk ais ke?

    ReplyDelete
  13. haah boley juga wat dumpling... klu dumpling kukus kan.. nih kukus koli sampai geseng! hihi..... akak campur gune air sejuk and panas...

    ReplyDelete