Salam di hujung tahun hijrah 1431H.. esok bermulalah azam baru hendaknya... harapkan yang lebih baik dari sebelumnya.. mudah2an.... ptg nih lepas asar jgn lupa baca doa akhir tahun yer, dan selepas magrib doa awal tahun... salam maal hijrah buat semua.. berbalik citer nasi nih, pagi td duk cepat2 godeh apa yg patut utk santapan hubby pegi skola.. resepi pong igt2 lupa.. so main hentam sendrik jerk lah... resepi asal dari kak.jun JC. tima kasih kak.jun.. ayam goreng tuh plak skodeng dr dapur kak.anis.. dah lama tak menyinggah abih aku selongkar gobok kak.nis.. minta maap kak.. dah susun balik.. dpt bwk blk ayam sedap nih! kompom akan buat lagik.. hihi
RESEPI NASI SERAIby: kak.junJC
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 2 cawan beras basmathi - rendam 15min dan toskan - hana gune beras wangi je
- 2 cawan air rebusan ayam @ 1/2 kiub ayam+2 cawan air
- 1 helai daun pandan
- 3 batang serai - ketuk
- 1/2 biji bawang besar - hiris
- 1 inci halia - hiris
- rempah tumis - (kayu manis,bungalawang, biji pelaga, cengkih)
- 2 sudu makan butter@minyak sapi
- garam
Panaskan butter@minyak sapi, tumis bawang, rempah tumis dan halia hingga naik bau. Masukkan serai dan daun pandan. Masukkan sekali beras dan gaul rata. Last skali masukkan air rebusan ayam dan masak sehingga nasi masak.Hidangkan dengan menaburkan bawang goreng dan daun sup jika suka.
klu sempat gambo ayam goreng akan di upload kemudian.. sbb ade lg yg blom goreng tuh! nih makcik nak cpt goreng suku jer dulu utk pakcikby: Anis Diary
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam (size kecil) - potong2
- *3 biji bawang merah - tumbuk/blend
- *5 biji bawang putih - tumbuk/blend
- *1 batang serai - resepi asal xde - tumbuk/blend
- 3 sudu makan kicap pekat
- 2 sudu makan sos tiram
- garam - jika perlu
Gaul semua bahan dan perap sekurang2nya 2-3jam. lagi lama lagi sedap.. kemudian goreng dengan minyak panas hingga ayam masak.
1st! testing!
ReplyDeleteLOL!
ReplyDeleteakak..pakcik dah makan kan?
sambung goreng ayam tu utk saya pulak!!
lapaqq ni
to fara..
ReplyDeleteyo yo... dah btol dah tuh pingat emas ko dapat! kekekeke... sat! aku tgh panaskan minyak..kang ko tulun goreng! boley? kekekeke
akak dtg nak tapau je.gambo yg last sekali tu..semua sekali masuk tupperware.tgglkan serai je..okay2..cukup lah satu bekas jerk..maceh ya...
ReplyDeleteSalam MaalHijrak tuk K.Hana sekeluarga.. Semoga thn baru Islamni lembaran baru tuk kita.. sesama baca doa akhir n awal thn mga terampun segala dosa...
ReplyDeletemmmm mesti harumjek nasi seraitu... nak kena joinni...
wehhh... sodap nmpk ayam tu..jap nk chek ada lagi ke stok ayam.. pantang kalau kena ayat2 sedap k.hana ni..ngidam lemak2 aku niha..huhu
ReplyDeleteTak tau nak cakap apa kak...am just too hungry right now! Huwaaa..nampak shedap shangat lorrr! :D
ReplyDeletesedap...sedap...
ReplyDeletetergoda dah ni...masuk list!
Salam Maal Hijrah Hana, nasi serai tu mmng sedap, kena plk sifu Hana yg masak..mmng mabeles abes..klau akak mmng kena msk ayam tu lebih...nak ratah2 gitew jek...uwaa mmng menyelerakan tullll..
ReplyDeletesalam kakak jepun...bak mai sikit...
ReplyDeletepssttt : buat cantek2 kang ada yg angkut tempel kat blog...oppsss terlebey sudahh
Salam kak hana,
ReplyDeleteapa khabar?
Sedapnya...Gandingan nasi dan lauk yang sungguh menyelerakan!
salam maal hijrah..hana..lih masuk list ni..nasi serai n ayam perap nih..
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah Hana,
ReplyDeleteAkak dtg ni ...bawa kuih yg mcm gyoza tu...
hah! ko jgn dholan2 plak ptg ni..kang tlupa lagi nk bc doa tu...igt weh sampai skg..kikikih
ReplyDelete