Tuesday, October 28, 2008

Lapis Roti Berdaging

malam nih dinner nih jerk...alhamdulillah konyangggg... ehehehe senang jerk u nak buatnyer! nk makan pon senang! hahahaha... setiap lapis daging den letak cheese... mkn panas2 mmg ada acara tarik menarik... danish kata, nih pizza ker mama! hahahaha... pizza ala lasagna kot! aku pon tk penah mkn lasagna..camne erk rasa dia? camni la kot... hahaha penah tgk cter garfield.. tuh ler 1st tau ghuper lasagna tapi tk penah makan! :D resepi nih amik kat myr. resepi kak E lagik! ihiks... mekacih ye kak! :)

Bahan-bahan
  • 3 biji kentang di potong dadu
  • 500gm daging cincang
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis
  • 12-14 keping roti
  • 500ml susu segar
  • 3 biji telor
  • secubit garam
  • Parutan cheese (banyak ikut suka)-hana gune cheese mozarella
  • Sedikit margerin untuk melenser
Cara-cara
  1. Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam
  2. Satukan Susu+telor+secubit garam
  3. Pukul susu+telor+garam hingga sebati
  4. Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
  5. Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
  6. lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
  7. Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
  8. Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
  9. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
  10. Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
  11. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
  12. Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos

2 comments:

  1. sedaaaappppnya... naik terliur kakchik dibuatnya.

    w/pun hana copy resipi org lain, still menjadi.

    nanti kakchik pun nak cubalah.

    ReplyDelete
  2. haah kakchik kita nih pandai kopipes resepi org jerk.. nk reka resepi sendri tk gheti ler.. kang org lain buat tk jadi, kene marah plak! hahahaha..

    try la kakchik..kat tekak kita sedap jerk nih... :)

    ReplyDelete