Bahan-bahan
- Ketam
- Bawang putih - ketuk
- Halia - ketuk
- Bawang merah - mayang
- Batang saderi - potong2
- Serbuk pati ayam - sudu kecil (optional)
- Daun bawang@daun sup
- Bawang goreng
- Garam
- Air secukupnyer
Cara-cara
- Siang ketam dan cuci bersih. ketepikan.
- Tumis bwg putih,bwg merah,halia hingga naik bau.
- Masukkan air,garam, btg saderi, pati ayam (jika mahu rasa manis ketam shj takyah buh pati ayam pon tkpe!) dan juga ketam. Rebus hingga ketam masak.
- Matikan api. Taburkan daun bawang@daun sup byk2 dan juga bawang goreng.
- Siap untuk dhidang.
- *note: bleh juga kocak2kan telur dlm sup jika suka!
akak belum pernah cuba mkn sup ketam. selalunya asyik masak lemak atau bercili. kena try buat ni nanti. musti sedap kan..??
ReplyDeleteHana, nampak so yummyyyyy lar sup ketam ni...cedapnyerr...
ReplyDeletePatut ler tak update blog yer Kak Hana... hehehehhehee... psstt... sop ketam kite tak pernah try lagi... harus meleleh sampai ke siku akak ngan laling akak kopek ketam neh yer.. soo lomentik... kihkihkih
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeletesedap kak! anak2 suka bab sup2 nih! yo la asyik pedas, berlemak sesekali layan sup mmg syokk!
to k.rabiatun..
try la kak! moga kene ngan selera akak skluarga! :)
to blogresipi..
hehehe... jgn jeles yer! ber'honeymoon' konon2nyer! hahahaha kopek gune gunting ketam ko!! hehehe