Bahan-bahan
- 500g udang segar
- 1/2 cawan air asam jawa - hana buh ngan biji skali
- garam dan perasa
- serbuk kunyit - optional
- 1/2 biji bawang besar hiris - optional (MIL tak ltk)
- Gaul udang dengan garam dan juga serbuk kunyit.
- Panaskan minyak. Masukkan bawang besar. Tumis hingga agak layu. Masukkan udang dan juga air asam. Masukkan skali perisa jika suka. Masak hingga udang masak, air kering serta pecah minyak. Jika ingin sedikit pedas, bleh masukkan hirisan lada.
- Hidangkan dengan nasik panas.
mmg btl2 simple la kak hana...blh cuba...
ReplyDeleteecececeee..nak kena carik udang ler pasnie..huhuhu.Na..akak pun cuba tukar umah alammaya ni cam ko punya..ko tau tak acid yang ajar akak buat..hehehe diakan ade blog.hb akak tunjukkan dia guna yg nie..siap bergaduh ngan dia semlm dia suh buh bckground bintang2..tapi tak laa santek cam hana punye nie...
ReplyDeletewahh ..simple but nicee....
ReplyDeleteMIL saya masa mula2 kawin dulu ajar saya masak udang ni jugak tapi kami tak buh asam jawa..so jadilah udang goreng kunyit je n saya suka buh hirisan lada merah..hehe
ReplyDeleteoh oh..salam kenal ya!
simple tapi nampak sedappp sgt2 .. hehe
ReplyDeleteto mamamya..
ReplyDeleteslamat mencubeeee! hehee
to kakasma..
k..nanti kiter nak skodeng acid pasang langsir! tentu cantik pilihan budak2! hihihi
to ct nurmalissa..
yep! slamat mencube ct! :)
to kniedaz..
salam kenal kembali kniedaz.. tuh namanya udang goreng kunyit! try pas nih buh asam jawa! sedap taw! :)
to ieda..
tol tuh ieda.. udang sekilo sekali hadap jerk leh licin klu kat umah mil tuh! heeee
salam kak hana,
ReplyDeleteoh, udang goreng asam? nice recipy. saya suka udang. :)
sempoi but sedap ni..makan dengan nasi panas panas 3 pinggan tak perasan..opocott..abih diet ku hana hehe
ReplyDelete