sebenonyer aku dah lama wat baulu nih... dulu penah buat tak jadik! padahal kan, mak aku tokey bolu taw! tp bolu pesen owang doulu2 lah! cume kaedah jerk gune cara moden! hihihi... nanti aku mintak resepi mak aku pulak yer! yang nih aku intai2 kat dapur menteri dalam negeri
Pn.TTM aka Tim tuh.. klu tgk bolu aku nih tak berapa nak menjadik lah! sbb oven aku xde api bawah so blah bwh jd ler kaler kuning gtu! tk garing.. hahaha.. takpolah! janji jadik! anak2 aku suker mkn bolu.. nenek dier pong sokmo anto bolu! bolu oh boluu... penah makan cicah ngan air kopi tak?? sedap jugak tau! resepi asal dr
mamamyvi my.resepi. nih aku cnp dr dapur TTM. thanx tim....
Bahan-bahan- * 4 biji telur
- * 1 1/2 cwn gula pasir (boleh kurangkan jika suka)
- * 1 sdt esen rose
- * 1 3/4 cawan tepung gandum
- * Sedikit pewarna merah <- resepi asal
Cara-cara- Pukul telur bersama gula hingga kembang
- Masukkan esen rose
- Masukkan tepung gandum, pukul lagi sehingga sebati.
- Sapu acuan dengan minyak masa, panaskan acuan dlm oven pada suhu 220C selama 10 minit. Masukkan sedikit adunan dalam acuan.
- Masak selama 10 minit.
sedapnya...tapi kakleen tak berapa minat, anak akak Hakim yg suka...tunggu resipi asli mak hana ler..baru try..wakakaka
ReplyDeletekiter pong kurang minat gak kak..tp sesekali tgk anak2 makan beriya, mencapai juga satu dua tiga.. hihihi.. k! nanti kiter tnya mak kiter dulu! dh lama nk tanya, tp tk tertanya2! ngeeee...
ReplyDeletesalam hana...ramai yang suka kuih bahulu ni termasuk akak sekeluarga...hehe,tapi akak suka yang versi lembut2 gitu...resepi ni lembut ke hana...atau yg keras tu sbb dah lama sgt...akak selalu beli,tapi klu ada resepi yg bagus2 nak gak dicuba...
ReplyDeletesalam hana..tabik spring kat hana ni ..mmg kiut baulu hana akak seumur hidup tak penah buat main beli jerk..
ReplyDeletekak hana..sedap ni cecah ngan kopi..sedapnyer..x garing ponn xpe jnji sedappp..bak sikit :)
ReplyDeletebuatnyer malas kite ni..
cantik bahulu hang...
ReplyDeletekita2 tak dok kat m'sia terpaksa la buat kan..pasal anak2 suka sgt..
cicah kopi best..cicah tea pun bestt!!
rajinnyer kak hana buat bahulu nie...lieya klu nak makan beli jer kak..ada versi yg lembut bahulu ni...mak kata namanyer bahulu cermai...
ReplyDeletebahulu ni kalau dapat kat anak mas kejap je habis, mas tak pernah buat pun, selalu beli je....kalau rajin nak cuba buat la..bakar api atas bawah ke hana...
ReplyDeleteto k.ima..
ReplyDeletesalam k.ima...resepi yang nih lembut kak! selalunyer yang keras2 tuh sbb banyak gula.. utk tahan lebih lama banding yang kandungan gulanyer sket coz cepat berkulat. :)
to datin el..
salam kak..alahai kak..kiter nih sbb jauh ngan mak. klu tak, meng'order' ajer ngan mak! heee
to mummyseri..
eh ko pon pandai juga yer cicah kopi! best kan! hihihi.. meh meh..
to TTM..
uishhh ko punyer lagi cung la tim! akunyer masak tak sekata.. tuh ar pasal kan kan.. duk merantau mende yg tk penah kiter buat, terpakse buat sbb nak makan! kan kan kan.. huhuuu
to mamamya..
sebenarnya biler dh jadik gini namanya baulu cermai.. sbb bentuk comey2 cam cermai.. nama boulu rose adalah resepi asal yg menggunakan loyang tp telah dcemarkan menjadi cermai.. hihihi.. lembut jugak baulu nih..
to mas..
haah..utk baulu yg cantik gune api atas bawah.. kiter pong sbb jauh ngan mak! klu tak order ajer! huhuhu
salam hana...ni aku nak cerita kat koo sikit, baru2 ni kan aku ada gak buat kueh boulu..konon2 try yg versi campur tepung beras, kueh boulu org utara gitu, sekali kann tak jadii kooo boulu aku!!...mak aku dah jeling semacam...aku seriau dahh..cepat2 aku jadi kan adunan tu "pancake"..ahak, nasib baik aku pandai sikit....legaaaa....hehehe.
ReplyDeletesalam mat..
ReplyDeletehahahahaa.. sib baik la dpt anak bijak pandai cam ko mat! boulu jadik lempeng omputih! klu tak kerana lempeng@pancake tuh, silap2 ko kene lempang! muahahahaa.....
sedappppnyaaa...suka mkn panas2,lembut je..
ReplyDeletecamner dh try buat? jadi x? klu nk tnya leh emel arzai_73@yahoo.com.my
Hana...
ReplyDeleteeh sama la pulak ye...mak e-na pun tokey bahulu gak tapi E-na tak pernah buat sendiri...ni hana guna acuan apa sebiji mcm bahulu cermai...
teringat masa zaman kecik2 dulu...bila dekat raya mesti kena pukul telur manually utk buat bahulu ni...best sgt...tp skang zaman tu tinggal kenangan...
ReplyDelete