Thursday, October 14, 2010

Bendi Celur dengan Daging Cincang

masak simple lagik.... janji konyangg... arini cuaca mendung jerk... nak ujan lg la tuh gamaknya.. lately nih sejuk memanjang.... yang tak tahan tuh perotnyer memanjang lapo.. malas2 pong kene jadi rajen sbb nak makan.. kan makan untuk idop! kang nanti mati kebulur.. tak gtu? wakakakakaa... sajer jerk la tuh kan..alasan org kuat makan! kikiki.... Jom tengok resepi.....

Bahan-bahan
  • 10 biji bendi - celur
  • 150g daging cincang
  • 1/4 biji bawang besar - cincang
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • 1/2 inci halia - parut
  • 1 biji cili merah - cincang
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1sk kicap cair
  • sedikit blackpepper dan gula(jika suka)
  • sedikit minyak
  • garam - jika perlu
Cara-cara
  • Tumis bawang besar dan juga bawang putih hingga naik bau.
  • Masukkan daging dan juga halia. Masak hingga bertukar warna.
  • Masukkan sos tiram, kicap cair, dan cili merah. Kacau sebati.
  • Akhir skali masukkan blackpepper, sedikit gula jika suka dan garam jika perlu. Masak hingga air daging agak kering.
  • Curahkan ke atas bendi yang telah dicelur tadi. Taburkan dengan bawang putih goreng. Siap dihidang dengan nasi hangat.

15 comments:

  1. melantak sorang je la semua bendi ni kan?sah tersandar kekenyangan..kikikiki..

    ReplyDelete
  2. akak suka bangat dgn bendi ni na,buat asam rebus,goreng ikan ada sambal tempoyak..mak mentuo lalu buat2 tak nampak..hahaha..sedap kan..kan..
    skang sejuk ek kat sana?

    ReplyDelete
  3. suke mkn bendi..colek sambal belacan..nasi putih panas2 pon jadik..hihi

    ReplyDelete
  4. to izahdaut..
    kikiki..ko cam tau2 jerk kan! menu nih akan sampai ke dinner karang.. klu ada hubby pong dier tak gheti mkn bendi..makan daging tuh dier tau! hahaha

    to k.anyzm..
    kali nih sajer ubah selera kak.. selalu tuh asik sambal belacan ngan tempoyak jerk.. haah sejuk dah kat sini.. nak musim luruh..

    to pia..
    try menu nih plak pia.. menu masakan jepun nih.. lg satu akak suker mkn ngan poach egg bendi tuh pehtu tuang syouyo. gaul ngan nasi. perghh! sodapppp!

    ReplyDelete
  5. Salam Dik Hana....jangan tamak....mai kita share sama-sama! Dak Hamzah tak tau makan tak apa...Akak tahu...mai nak makan share dia!

    ReplyDelete
  6. to kak.watier..
    salam kak watie... hahaha..meh meh.. sebenarnya klu ade kawan makan lagi syok..sbb kompom kite kurang makan.. yer la sbb kak.watie dh amik separuh..kekeke..

    ReplyDelete
  7. kak hana....dirimu slalu jek menggoda diriku dgn menu mu itewww...

    ReplyDelete
  8. wah bendi tu saiz hidangan sorang ke dua orang tu wakaka..kalau aku sorang je aku belasah..ha ha ha

    ReplyDelete
  9. eh samela moto kita makceekkkk...makan tok idop(yeke???)bukn idop tok makan ke,wakakkakkaka.... smlm mie buat sayur bendi,arini makceekkkk pulak..tp kite xdela seganas ni,main celur je.. ganaz tol owg jepong!!! bendi leh mkn dgn daging cincang..bakla sepinggan...

    ReplyDelete
  10. wah!bizi bebeno sorang ni memasak... stok bendi ada, dging pun ada, stok rajin jek takde...boleh gitu?..wakakakaka...

    ReplyDelete
  11. Salam hana..
    Curi tulang jap nie... mari jalan2 kat jepon.. kat Tganu pon mendung dan ujan juge.. hihihi.. lapor nyer lah.. lambat tul.. nak balik lunch..

    ReplyDelete
  12. dik terliurnya tgk bendimu duk posing tu mlm tadi baru buang bendi sebab dah menopous ,asyik terlupa je nak masak hehehe

    ReplyDelete
  13. ni boleh mabuk bendi ni..he..he..tak pernah lagi masak bendi macam ni, nanti nak try juga laa...

    ReplyDelete
  14. Ermmm...cam best jer...makan dgn bubur nasi sedap nih...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum..

    Alahai...kecur liur nengoknya...menarik resepi nie.Selalu makan cicah ngn sambal belacan air asam jek :D

    ReplyDelete