nasi jagung
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 1 tin jagung whole kernel (yg biji²) - ditoskan airnye
- 4 cawan beras basmathi
- 4 cawan air (campuran air biasa + air jagung)
- ½ cawan susu cair
- ½ cawan gajus/badam yg telah dikisar
- 2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- sedikit halia*
- 2 sudu besar mentega
- 2 sudu besar minyak
- 2 helai daun pandan disimpul
- sedikit garam
- kisar bahan yg bertanda *
Cara-cara
- basuh beras hingga bersih. dan rendam dlm lebih kurang 20-30 minit.
- panaskan mentega dan minyak dlm periuk. kemudian tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia yg telah dikisar. tumis hingga wangi dan garing.
- masukkan campuran air dan daun pandan serta garam. didihkan.
- stelah mendidih, masukkan susu, gajus/badam yg dikisar dan beras. kacau rata dan didihkan lagi.
- stelah nasi hampir kering, masukkan jagung. balik² kan nasi dan tutup periuk. kecilkan api nye dan masakla hingga tanak.
- ***kalo tak suke jagung, leh digantikan dgn sayur campur. hidanglah nasi dgn bawang goreng, kismis atau badam/gajus yg telah digoreng dulu.
dendeng
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 500gm daging
- 4 biji tomato
- 2 sudu besar kicap
- 1 sudu besar gula
- garam secukupnya
- ****Bahan A (dikisar)*****
- 2 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar jintan putih
- 10 ulas bawang merah
- 3 sudu besar cili giling
- sedikit halia
Cara-cara
- Daging di hiris nipis dan digaul sedikit dengan bahan A. Perapkan sekejap.
- Goreng daging ini hingga garing. Ketepikan.
- Kemudian tumiskan lebihan bahan A, masukkan tomato, garam, gula, kicap dan daging. Masak hingga kering.
buah melaka english style
Bahan-bahan ( Seisi keluarga )
- 500 gram tepung pulut
- 1 biji kelapa (parut ambil putih sahaja)
- 1 sudu kecil pewarna green apple
- 1 ketul gula melaka (potong dadu kecil)
- 200 gram chocolate chip
- 200 gram buah cranberry kering (potong kecil)
- Garam secukupnya
- Air utk merebus
Cara-cara
- Adun tepung pulut, garam, pewarna dan air menjadi doh lembut.(mcm buat buah melaka biasa)
- Gaul kelapa dengan sedikit garam.
- Ambil secubit adunan tepung.Leperkan atas tapak tangan.Masukkan seketul kecil gula melaka,satu chocolate chip dan satu potongan buah cranberry ke dalam tepung dan bulatkan.
- Didihkan air dalam periuk.Masukkan adunan yang telah berinti dan telah dibulatkan ke dalam air mendidih.Tunggu hingga adunan timbul.Angkat dan golekkan dalam kelapa.
- Siap utk hidangan
No comments:
Post a Comment