Sunday, August 17, 2008

Menu bbuka!

nih menu tuk bbuka aku ngan hb ari nih....terpakse msk awal coz anak2 kebulur nk mkn! kesian ler plak! alang2 msk la tuk bbuka skali.... hehehe...... simple2 jek janji sodap masuk tekak! buah melaka sajer ubah style ikut resepi org lain....slalu tuh wat yg biasa2 jek...nih wat luar biasa....hehe...anak2 pon suka! si bujang kecik tuh yg tlg beria wat kuih nih.....suker beno dia tgk buah tuh timbul! dia wat kecik2 tp pas msk dia terus ngap! tk dan nk snap kecomelan dia wat tuh.... la nih semua org kat umh nih tgh berehat! anak2ku pon dh zzzzzz kekenyangan! aku ngan hb yg dok melepek! maklum ler pose!

nasi jagung

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 1 tin jagung whole kernel (yg biji²) - ditoskan airnye
  • 4 cawan beras basmathi
  • 4 cawan air (campuran air biasa + air jagung)
  • ½ cawan susu cair
  • ½ cawan gajus/badam yg telah dikisar
  • 2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • sedikit halia*
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • sedikit garam
  • kisar bahan yg bertanda *

Cara-cara

  1. basuh beras hingga bersih. dan rendam dlm lebih kurang 20-30 minit.
  2. panaskan mentega dan minyak dlm periuk. kemudian tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia yg telah dikisar. tumis hingga wangi dan garing.
  3. masukkan campuran air dan daun pandan serta garam. didihkan.
  4. stelah mendidih, masukkan susu, gajus/badam yg dikisar dan beras. kacau rata dan didihkan lagi.
  5. stelah nasi hampir kering, masukkan jagung. balik² kan nasi dan tutup periuk. kecilkan api nye dan masakla hingga tanak.
  6. ***kalo tak suke jagung, leh digantikan dgn sayur campur. hidanglah nasi dgn bawang goreng, kismis atau badam/gajus yg telah digoreng dulu.

dendeng

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 500gm daging
  • 4 biji tomato
  • 2 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar gula
  • garam secukupnya
  • ****Bahan A (dikisar)*****
  • 2 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 sudu besar cili giling
  • sedikit halia

Cara-cara

  1. Daging di hiris nipis dan digaul sedikit dengan bahan A. Perapkan sekejap.
  2. Goreng daging ini hingga garing. Ketepikan.
  3. Kemudian tumiskan lebihan bahan A, masukkan tomato, garam, gula, kicap dan daging. Masak hingga kering.


acar sempoi! cukup tuk aku mkn sorang! :D


buah melaka english style

Bahan-bahan ( Seisi keluarga )

  • 500 gram tepung pulut
  • 1 biji kelapa (parut ambil putih sahaja)
  • 1 sudu kecil pewarna green apple
  • 1 ketul gula melaka (potong dadu kecil)
  • 200 gram chocolate chip
  • 200 gram buah cranberry kering (potong kecil)
  • Garam secukupnya
  • Air utk merebus

Cara-cara

  1. Adun tepung pulut, garam, pewarna dan air menjadi doh lembut.(mcm buat buah melaka biasa)
  2. Gaul kelapa dengan sedikit garam.
  3. Ambil secubit adunan tepung.Leperkan atas tapak tangan.Masukkan seketul kecil gula melaka,satu chocolate chip dan satu potongan buah cranberry ke dalam tepung dan bulatkan.
  4. Didihkan air dalam periuk.Masukkan adunan yang telah berinti dan telah dibulatkan ke dalam air mendidih.Tunggu hingga adunan timbul.Angkat dan golekkan dalam kelapa.
  5. Siap utk hidangan


aqua fruit cocktail

No comments:

Post a Comment