sebenonyer dh mmg teringin nk wat kek nih.... alhamdulillah duk boring2 dapat jugak sebuku kek! cam tk caya jerk aku berjaya melapis kek nih wpon sebenonyer tahap kesabaran melampaui batas! hahahaha...wat2 tk nmpk jerk la yg lapis tebal2 tuh! sbb nk cepat siap! wakakakakaa......hampeh btol! tp not bad apa wat seorang budak yg br nk blajo melapis cam aku nih! hahahaha... mekacih kat kak fida sbb cedok resepi dia coz nmpk senang n mudah! ehehehe....
Bahan-bahan
Cara-cara - A)- 250 g susu manis
- 250 g mentega
- B)- 6 biji telur yg besar - (disejukkan dlm peti sejuk)
- 1 cwn gula halus/kastor
- 2 cwn tepung naik sendiri - yg nih 1cwn tpg biskut n 1cwn tepung gandum+b.powder skit
- 1 sk esen vanilla
- 1 sk ovalette
- sedikit pewarna kuning (opt.) - kita gune 3 kaler.
- C)- kismis/ mix fruits/ prunes/ kurma/ choc chips/ haw flakes/ rempah kek dll - utk tabur pd lapisan kek.- kita gune hawflakes
- Pukul bahan A hingga kembang dan ketepikan. (jika menggunakan rempah kek , campurkan kedlm bahan A sekali)
- Dlm mangkuk berasingan, pukul gula dan telur satu-persatu hingga kembang dan ringan terus masukkan ovalette dan terus pukul.
- Masukkan campuran dr A tadi dan juga vanilla dan digaul rata(menggunakan senduk).
- Masukkan pula tepung sedikit2 sambil digaul perlahan hingga habis.
- Bakar adunan selapis2 seperti membakar kek lapis betawi dan tabur dgn apa-apa pilihan dari C.
oopps.. akak bru berangan nak buat kek ni.. siang tadi dah print rspi..projek kat kg esok.. dik ina dah dpt makan dulu nmpknya..tahniah le..dpt buat kek yg cantik tuh..
ReplyDeletetuh la...mcm tk caya jerk kita berjaya melapis wpon senget benget! ehehehe..maklum ler 1st time tuh! k.na wat tentu lagi cantik! slamat blk kg kak! ati2 dlm perjalanan! n berhati2 ketika beraya! :)
ReplyDelete