arini kebizian lebih sedikit melayan anak2 sambil wat urusan yang tak sudah2..... sempat juga sukat2 bahan masuk en.BM.... kali nih try resepi kak.Diana yang dah lama senyap sunyi tuh.. apa kabar la gaknyer sekarang yer..... tapi aku amik resepi nih dari blog kak.suzi... mmg gebu semacam... lembuttt.... walaupun tanpa wateroux dan bahan pelembut. bau wangi macam kek gtu! sedap plak tuh! yang duk lam cup tuh utk budak2 yang sukakan ada inti... terpakse la juga bahagi 2 adunan utk diorg.... wpon setengah adunan dapat juga banyak... tima kasih kak.D dan juga kak.suzi....
RESEPI ROTI PAUN
by : kakdiana@resepikeluargadiana
source : kaksuzi@perutkenyang
Bahan-bahan
by : kakdiana@resepikeluargadiana
source : kaksuzi@perutkenyang
Bahan-bahan
- 6 cawan tepung gandum - guna tepung roti
- 1 ¾ cawan susu cair/ susu segar
- ¾ cawan gula halus
- 1 paket (11 gm) yis
- 3 biji telur
- ¼ cawan mentega, dicairkan - guna marjerin sama ngan kak.suzi
- sedikit pewarna kuning
Cara-cara
- Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.
- Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.
- Masukkan tepung kedalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati.
- Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
- Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.(hana timbang 50g je)
- Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
- Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 – 170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.
manyak suke itu loti....mali mali...saya mau loti...2 ketui pon bole
ReplyDeleteKak Hana2 laju2 datang.. bau roti panas2 nyum2 nak tapau wat minum petang... comel2 roti akak tu..memang terliur..
ReplyDeletehana, dari dulu pape post jek mmg ku kagumi..that's why suka je terjah sini..
ReplyDeletemak ai..nih roti nih gebus giler!!! suka!
Salam Hana,
ReplyDeleteBetul2 gebulah...sukernye tngk rotimu itewwww...
salam..
ReplyDeleteamboi...comel2 roti tu.....
wah meroti pula kak hana...ni yg buat nk kejutkan cik bm yg sedang tido ni..ehehe nk tapau 2 ketoi roti gebus ni kak...hihi
ReplyDeletemakkk aiiiii gebunya...melepak cam pipi mu hana....aku nak 2 3 petak yer..
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeletebest kan, bila kita menikmati makanan hasil air tangan sendiri...
tak risau ttg tahap kebersihan dan kehalalan sesuatu makanan tu...
akak dah nak balik mesia, dgrnya ke pahang yer... nanti takdela resepi jepun lg yer, mesti asyik resepi ikan patin masak gulai tempoyak jer, hehehe...
! tergodanya nengok..gebu sungguh
ReplyDeleteperrhhhh..kak hana...manyak cantik dan manyak gebu roti paun tu...
ReplyDeletemas pun dah set nak buat minggu depan...
ari tu dah nampak kak suzi buat....
ciiss..tak tahan tengok yang dikoyak tu...terserlah kelembutan roti paun tu....
speechless...tapi nk komen jgk...roti tu mmg nampak gebu dan cam seddaaaaaapp sangat! terliur nyer..
ReplyDeletesreeeeeeeeeet..stop..ambik roti 6 ketui..dah..balik dulu ya tuan rumah....maceh bg roti....
ReplyDeleteterimakaseh atas doa hana tu ya..insyaallah FIL akan di operate mggu dpn.
Oh no....tak tahan jiwa tengok roti yang gebuzzzz tu....
ReplyDeletetok...tok... hana buka pintu ni, akak dtg nak roti paun 3 ketul...hehehe.
ReplyDeletegebu kan?...
ni yg buat nak meroti lgni hehehe...
Cantik betul roti tu tembam and gebus.... saya ikut buat ya. Belum pandai buat roti.
ReplyDeletemak suka roti ni. nnt nak try buat lah.
ReplyDeleteAssalamualaikum....
ReplyDeleteGrrrrrrr gerammmmmnyaaa. Tak kira nak meroti juga. Jgn keras lagi sudah. Usaha tangga jaya.
Memang tergoda tengok..kalau kita buat mesti keras kejung punya...
ReplyDeleteGebusnya rotiiiii...cun cun! :D
ReplyDeleteHere, I've brought U some eggless choc cake...;)
salam hana..ha ini pakcik paun datang, ada lagi keeee roti paun
ReplyDeletenape pnggil roti paun ek... hurm...
ReplyDeletemakcikkk,roti setengah paun....gebuss giler roti makcik...pe rahsianye???ahakksss....makcik...seyes tirguda...jgn tokojut kalau mgg dpn kuo roti paun versi bantat dr alkisahku...ngeh3....
ReplyDeletemu gak na....apa2 kuar dr dapur hana ni..sume comel2...berseni sungguh tgn mu itu...
ReplyDeleteHanaaaaaa ku datanggggg hehe
ReplyDeleteMemang dapat banyak lah bende ni.. dulu dah biasa buat pong.. memang sedap..
aduhai...lapo !
ReplyDeleteaduhai...lapo !
ReplyDeletebile la en husben mau beli en BM ni..huhu
ReplyDeletesalam akak...sy takder BM, wat ngan tgn boleh tak..mintak halal yer kak sbb sy ada copy beberapa resepi akak, takleh tahan lah kak, look so delicous....hehe
ReplyDeletekak hana..lambat aku masuk sini..semalam petang ke malam terus tak online..kak hana..aku pun dah buat roti paun ni..tapi mana aku sumbat gambor nyer pun aku tak tau..tengok roti paun kak hana ni baru teringat aku dah try lepas kak suzi tayang roti paun nyer tu.mmg lembut kan.tapi bila dah sejuk aku kukus bagi lembut cam baru lepas bakar..bessttt..uiss balik dulu, krg type panjang2 krang ada yg kata oii buat entry sendrik la oii..wakak
ReplyDeletesalam...pi rmh izah td mkn apple bun..nmpaknya kat sini mkn roti lg..comey mcm tuan roti ni :) lama btl x mkn..beli dulu kat sini sekotak dlm rm10..skrang ni sume brg naik sure harga roti ni naik juga..:))
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteNi bukan nak cakap pasal roti tapi pasal sambal getuk. Tq sebab kongsi resepi tu. My hubby suka sangat. Tq sekali lagi.
ponponnnnn..ponponnnnnn..
ReplyDeleteitu loti ada lagi kaaaa??? sini bagilaaa dalam 20 biji..
Ini tulur ietek ada lagi sama itu gula hangus punya kek.. Mali sini angkat laaa...
bestnye tgk blog kamu kakak.. kitaa pun nk wat gak la.. ;-)
ReplyDeletegebu mcm tuan punya la..
ReplyDeletehehehe..jgn marah.
sukatan tu mmg 6 cawan tepung ke
ReplyDeletemcm byk je
tp npk menarik sgt
Sedapnya roti Paun cicah kopi o....
ReplyDeleteSedapnya roti Paun cicah kopi o....
ReplyDelete