Friday, January 28, 2011

Onsen Tamago with Beef Rice Bowl

arini aku nak kongsikan camne nak buat onsen tamago atau ngan istilah melayunya telur separuh masak. biasanya kalau kita wat poach-egg putih telur tak selembut telur onsen... akceli jepun sangat terkenal dengan `ketelurannya`..... macam2 menu telur ada... kadang makan mentah dengan nasi pong dah cukop... arini aku gabungkan onsen tamago dengan daging minced... kalau dengan okra pong aku suker... ah! kiranya makan ngan apa pong aku suker... haha.... utk resepi okra tuh aku sertakan skali eh kalau sapa2 nak cuba... selalu tuh buat tapi malas nak amik gamba... nanti kalau ader aku masukkan gamba tuh... jom kita blaja buat onsen tamago.... maybe setengahnya dah tahu dan menggunakan cara yg berbeza2, nih bagi mereka2 yang ingin tahu la yer.... senang jer...

panaskan air sehingga betol2 mendidih. matikan api.

masukkan telur. biarkan terendam air panas selama 10min. setkan minit.. jgn terlalu lama nanti terlebey masak.

dah cukop masa, keluarkan telur dan rendam dalam air sejuk yang diletak ais kiub sehingga telur sejuk atau sekurang2nya 10min atau lebih. Pecahkan telur dan lihat hasilnya... Boleh curahkan dgn kicap jepun/syouyu/kicap biasa atau stok dashi (3/4cwn stok dashi+1sb syouyu).selamat mencuba! :)
Gyudon atau beef rice bowl salah satu menu yang sesuai utk makan dengan onsen tamago.. sebenarnya gyudon menggunakan daging slice... tapi aku guna daging minced. tp klu guna slice sedikit berbeza resepinya. lenkali yer... resepi daging nih boleh juga dicurahkan ke atas tofu panas/sejuk.

RESEPI BEEF RICE BOWL
source: hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 300g daging cincang
  • 1/4biji bawang besar kuning - cincang/potong dadu kecil
  • *1 inci halia - parut
  • *2 ulas bawang putih - parut
  • *2-3 sudu besar kicap pekat
  • *1-2 sudu besar sos tiram
  • *1 sudu besar syouyu/kicap cair
  • 1sk minyak bijan
  • 4 batang asparagus - hiris kecil bulat
  • sedikit blackpepper
  • garam dan gula
  • sedikit air/stok daging
  • daun bawang hiris
  • onsen tamago
  • shichimi togarashi - klu xde bleh buh blackpepper/cili flakes
  • bijan
  • Nasi jepun
Cara-cara
  • Satukan daging dengan bahan yg bertanda *. Perap sebentar 10-20min.
  • Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu..masukkan daging tadi. Kacau hingga daging berubah warna. Masukkan asparagus dan minyak bijan dan kacau. Masukkan air/stok daging, gula, garam, sdikit blackpepper. Masak hingga kuah agak kering. Matikan api.
  • Cara hidangan,sendukkan nasi jepun ke dalam mangkuk. Letak daging minced tadi. Taburkan bijan dan daun bawang. Kemudian letak onsen tamago di tengah2. Taburkan shichimi togarashi. Siap.
RESEPI OKRA RICE BOWL - nnti klu ade gamba aku letak
sorce : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 4 batang bendi kontot - sapukan dgn garam
  • daikon/lobak putih parut dan toskan airnya
  • onsen tamago
  • nasi jepun
  • kicap syouyu
Cara-cara
  • Didihkan air panas. Celur bendi sehingga 4-5min atau sehingga bendi masak.
  • Angkat dan rendam dlm air sejuk sebentar. Toskan dan hiris nipis.
  • Campurkan dengan daikon/lobak putih tadi. Jika tak suka daikon tak payah letak. Boleh juga klu nk campurkan dgn tuna atau apa2 sahaja yg disukai.
  • Cara hidangan: Sendukkan nasi ke dalam mangkuk. Letak okra tadi. Pecahhkan onsen tamago dan letak di tengah2 bowl. Curahkan kicap syouyu. Siap.

25 comments:

  1. suka telur 1/2 masak...sedappnya...
    kak hana, nak semangkuk nasi yang bawah sekali tu....tak tahan tengok telur yang meleleh kuar tu....buat air liurku meleleh sekali...wakakaka...
    maceh untuk cara2 buat telur 1/2 masak tu..nnti mas nk try buat..
    selalunya mas guna bekas telur 1/2 masak jer..he..he..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...
    Sat gi kami sampai kat depan pintu ye. Jangan tak buka ye.

    ReplyDelete
  3. oooooooooooooooooo melopong menengok caranya...memang 10 minit ye..apa apa size telur ke? hmm leh cuba..makan ngan kicap pung sedap.cicah je roti..ahh dah kekenyangan..aipp sesapa ngandung jangan makan telur sparuh masak hokeyy..muekeke

    ReplyDelete
  4. wah!! kaklong baru tau..thanks hana for sharing..boleh try nanti..kalau nak buh dalam mee pun boleh kan kalau tak nak telurnya pecah..best2 akak suka..

    ReplyDelete
  5. OOOOOOOO...aku juga melopong mcm izah tgk...bole buat camgini pulak ni...laki aku suka telur2 yg separuh2 masak ni...

    ishhh...asal aku masuk jer menu dah bertukar2...aduhhh...tak sempat kejor yop kejorrrr...

    ReplyDelete
  6. wow wow weee...buat kan saya semangkok plsssss

    ReplyDelete
  7. Salam Hana :)
    Telur separuh msk best kan mkn time panas2 cicah ngan roti bakar..Thnks for sharing cara2 membuat nyer. Mama gunakan bekas yg dah siap utk half-boiled egg jer!

    ReplyDelete
  8. ooo...mcm tu ke masaknya..bagus betul la cikgu ni..
    anak murid dah faham sekarang..
    telur 1/2 masak ni makan dengan roti..sedap wooo..

    ReplyDelete
  9. Salam Hana,

    Anything 'telur' goes! Suka sangat telur baik digoreng atau poach setengah masak lembut2 gitu. Kalau kuning telur dah terkeras sikit, terus putus selera!

    Dan nasi japang tu mesti sedap! Nak cuba buat, insyaallah. Thanks for sharing! ;-)

    ReplyDelete
  10. TQVM Hana for the tips..

    Kena masuk dlm ais rupanye..my hubby n kids suka telur gini..mak nye je x rheti, slalu terkeras/terlembik sgt...

    ReplyDelete
  11. Salam kak hana,
    Pergh...! suka betul saya tengok kuning telur tu. bole jadi tauladan nih! Macam poached egg kan? Berkenan betul alat penunjuk masa tu.

    ReplyDelete
  12. sedapnyer....meleleh kuning tue....

    ReplyDelete
  13. Salam. Tima kasih kak hana. Husband saya suh saya blajar buat telur macam tu, sebab dia suka bila makan kat kedai. Letak atas roti putih bakar, tabur serbuk lada hitam plus putih sikit...

    Petang nanti saya buat kat dia... Mesti dia suka.. Wah, berganda pahala akak hana..

    Tima kasih... :)

    ReplyDelete
  14. akak, saya dtng bawa kek lapis ni...nk tukar ngan semangkuk menu akak ni...suka la telur mcm gitu kak...tgk telur tu pun dh terliur dh ni...hehe

    ReplyDelete
  15. wahh bagusnyer...sedap tu...terliur den..

    ReplyDelete
  16. Hahahahaa..ko ni lawak la Hana, Jepun sangat terkenal dengan ketelurannya....wakakkaaa...ko ni ada kena hempuk dengan Mat Jepun kang..adeeei kalau Mat baca, peenggsaaannn dia..

    ReplyDelete
  17. Hanaaa...Johor pun terkenal leer dengan ketelurannya..ada telur pindang...lagi power, telur kaler gelap...hahaha..

    ReplyDelete
  18. Hana -
    Haaa..kan akak dah kata...xdan seminit akak komen...Mat Sedenak komen...siap kena parang dgn Mat Jepun kang...Hamzah la tu ek..? hahaha..sabauu je laa..

    ReplyDelete
  19. to kak.ummi..
    hahahaha.... mmg kak tak tipuuuu... kiter rasa `ketelurannya` melebihi dari yg sepatutnya.... eh nanti check smula... kahkahkahkahkah

    to matgebu..
    mat.... telur kat sedenak kaler apa mat? gelap ker? aiyyaaaaaaaaakkkkk.... PINGSAN!!! wakakakakakaka

    to kak.ummi...
    sbb dier pegang belt telur itam la kak... ngeri wooooooo.... wakakakaka.... eh telur jepun ada dua kaler, satu putih satu coklat.... org kata yg coklat lg power.. yg putih suam2 kuku..... hahahahahahaaa...

    ReplyDelete
  20. salam..
    tumpang tanya...antara telur putih dan coklat mana lagi sedap? macam best je telur putih2..

    ReplyDelete
  21. salam fawwanasuha...
    pada akak sama ajer... khasiatnya juga sama...cuma dihasilkan oleh dua ayam yg berbeza, ayam putih telur putih, ayam merah/coklat telur coklat....

    ReplyDelete
  22. hahaha, weyy kejii kooo Hanaaa..eh kak ummi kata koo balik ni ngajo kat S'pore ek?...

    ReplyDelete
  23. salam.
    hana, i dah try resipi ni. hubby suka. dia kata lepas ni tak payah buat poach egg style omputih lagi. yang ni lagi senang dan confirm jadi. thanks. i share resipi dan cara buat osen tamago di blog i. minta halal ya... of course credit to u... :)

    ReplyDelete
  24. sy dah cuba wat, tapi bila pecahkan telur, tlur putih cam pecah dan melekat kat kulit. kena amik sudu untuk keluarkan. kenapa ya? jenis telur tak sesuai?

    ReplyDelete