Friday, October 3, 2008

Daging Tumbuk Hitam


sebelum nih penah jumpa resepi nih tp nmpk cam rumit skit nk buat... bila tengok resepi yg nih cam nmpk mudah pulak....so try ler...alhamdulillah sedap! lagi banyak bwg goreng lagi sedap rasanya! tp jenuh juga la yer klu nk masak byk2 nk wat open house! huhuuuuuu....jenuh nk wat bwg goreng tuh jerk! tp klu dh sedap buat la jugak yerk! hahahaha.... mano la dak ika niH! jom ika kita makan! hehehehehee.... mekacih kat k.sofi 4 dis recipe!

Bahan-bahan

  • 300g daging lembu - di hiris 1 - 1.5cm tebal
  • 2 ulas bawang putih di ketuk biar pecah
  • 6-7 ulas bawang merah - dijadikan bawang goreng
  • 1 sudu teh lada hitan - ditumbuk halus
  • 1/2 cawan kicap pekat manis
  • 4 tangkai cili kering- digoreng dahulu
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 2 cm belacan
  • asam jawa sebesar ibu jari diperah airnya
  • minyak untuk menumis, garam dan gula

Cara-cara

  1. daging di rebus hingga empuk. kemudian ditumbuk dengan lesung batu, biar agak nipis, jgn tumbuk sampai hancur pula.
  2. perap daging tumbuk dgn kicap pekat, lada hitam dan air rebusan daging, ikut la jika air rebusan tu byk sgt tak perlu ambik semua. perap lebih kurang 30 minit,
  3. cili kering, belacan dan jintan manis dblend/tumbuk bersama.
  4. panaskan minyak..tumis bawang putih, bila dah naik bau masukkan bahan yang ditumbuk tadi, gaul2 sekejap masukkan daging yang diperap tadi, masuk daging dulu , gaul biar rata baru masuk bahan dan air perapan tadi
  5. masuk air asam jawa, masak hingga agak pekat, masuk gula dan garam secukup rasa.
  6. tutup api dan tabur bawang goreng, gaul2 sekejap, boleh la dihidang

No comments:

Post a Comment