Monday, October 6, 2008

Homemade Kuey Teow

Nih kes teringinnnn sangat nk makan mee teow...sbb suka sgt! alhamdulillah arinih br dapat buat! xde pasta maker so main hiris2 gune pisau jerk la! dh tuh canai pon tertebal2! muahahaa! tkpo la janji jadik! n bila dh wat CKT pon masih sedap! thanx kat umi_e.

Bahan-bahan

  • 350 tepung gandum
  • 150gm tepung beras
  • 1 biji putih telor
  • 200 ml air
  • tepung ubi secukupnya
  • minyak secukupnya
  • air untuk merebus
  • garam secukupnya

Cara-cara

  1. Satukan kedua2 jenis tepung,putih telor dan air ke dalam mangkok adunan dan uli doh. Kemudian jerang air dalam periuk dan setelah air mendidih, masukkan sedikit minyak masak ke dalamnya)
  2. Setelah adunan siap, masak air dan letakkan sedikit minyak dan biarkan mendidih
  3. Abil sedikit adunan dan masukkan ke dalam mesin pasta pada no1 dan putar (makin banyak tepung maka akan lebih panjang kuey teownya)
  4. Putar adunan sehingga tepung nampak rata dan tukar tahap nipisnya dengan no besar (saya buat sehingga no4 atau no5)
  5. Setelah nipis taburkan tepung ubi ke atas adunan supaya tidak melekat dan lakukan sehingga semua aduna habis diputar nipis
  6. Setelah semua adunan nipis, masukkan ke dalam pemotong mesin pasta yang bergigi besar (biasanya ada 2 saja - untuk mee dan untuk kuey teow)
  7. Terus memotong sehingga adunan habis
  8. Setelah air mendidih, rebus kuey teow sedikit2 atau muat tapisan-periuk)
  9. Rebus sebentar sahaja atau sehingga kuey teow timbul - angkat dan toskan
  10. Letakkan kuey teow yang telah ditoskan ke dalam dulang/loyang dan tuangkan sedikit minyak dan gaul rata (buat semasa kuey teow sedang panas. Jika tidak kuew teow akan melekat antara satu dengan lain)
  11. Ulang proses tersebut sehingga kesemuanya habis dan sejukkan kuey teow sebelum disimpan atau digunakan

No comments:

Post a Comment