Thursday, November 6, 2008

Mee Hoon Sup

ari nih tekak tk sedap la...perit jerk bgn tdo tadi...kpala plak fenin2.....teringin nk mkn yg sup2 jerk... aritu ada bli mee hoon..kat kedai asean la kat dpn umah aku nih..aku igt dh btol la tuh mee hoon yg bese2 tuh...td celur pesal la beso gedabak mee nih..len la.. tgk paket from thailand..hmm ada mcm2 jenis kot...ntah ler..tapi sbb dh terbeli so layan jerk la...sedap juga.....k la layan resepi nih.. dari dapur cikmat gebu.thnx mat! cume tuko daging ngan ayam jerk sbb mls nk defrost daging tuh..kopi ye mat..jgn marah! :D

Bahan-bahan

300 g daging batang pinang-tuko ayam
300 g udang
1/2 batang lobak merah, kupas, belah 4 dan hiris menyerong setiap belahan
2 biji tomato, belah 4 setiap biji - yg ni xde
1 ketul kiub tulang rusuk "MAGGI" - kiub ayam jek
6 kuntum cendawan butang, hiris nipis- ni tk ltk
4 biji telur
1 batang leek, hiris nipis
4 biji bawang putih, diketul
1 inci halia, diketuk
1/2 camca teh minyak bijan
1 camca teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan lain:
Mee Hoon yang siap dicelur
Hirisan daun bawang/daun sup
Bawang goreng
Sambal kicap

Cara-cara
  1. Hiris nipis daging batang pinang, cuci dan toskan. Kupas udang, cuci isinya dan toskan, cuci kulit udang dan rebus 20 minit dengan 1 liter air. Tapis untuk stoknya. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang putih dan halia hingga harum, masukkan lobak merah hiris dan leek. Masak hingga layu dan tuang stok udang.
  3. Masukkan daging dan kiub tulang rusuk. Biar mendidih perlahan hingga daging lembut. Masukkan cendawan, udang dan serbuk lada hitam. Bila mendidih, perlahankan api, pecah kan telur satu persatu ke dalam kuah sup tadi. Biar telur masak dengan api kecil sehingga keras.
  4. Tambah air jika perlu dan masukkan garam secukup rasa. Tuang minyak bijan dan masukkan belahan tomato. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api.
  5. Masukkan secukupnya mee hoon dalam mangkuk sesuai, tuang kuah sup dengan isi2nya, tabur hirisan daun sup/bawang, bawang goreng dan juga sambal kicap. Hidangkan segera....
  6. UNTUK SAMBAL KICAP :- Tumbuk 10 - 15 biji cili padi, 2 ulas bawang putih hingga lumat, masukkan 2 camca besar gula pasir dan tumbuk lagi. Tuang 1/2 cawan kicap, kacau rata dan hidangkan bersama mee hoon sup.

4 comments:

  1. tak tahan le kalau tengok jenis sup-sup ni.... mmmm yummy.

    kakchik plan nak masak makaroni sup petang ni...

    ReplyDelete
  2. haaaaa...kan dh tergoda ngan sup! hihihi wat k.chik jgn tk buat..jgn lupe anto semangkuk ke jepung! hehehe

    ReplyDelete
  3. kite pon mmg tak tahan kalu tang benda2 bersup nih...lagi2 lak musim sejuk2 nih...best je hirup sup pepanas tu...

    ReplyDelete
  4. haah sha...klu sejuk2 mmg besh kan makan sup panas2 nih! pergh! sama la kita... :)

    ReplyDelete