Friday, December 19, 2008

Homemade Chocolate

hohohoooooo.... buat cekelat?? caya jgn tk caya tau! hihihi.. TAPI aku buat failed lerr! huwaaaaa....... tk jadi! keras! cam gula2! hahahahahaaaaa... aku rasa aku lama sgt kacau atas api tuh pasal keras! huhuhuuu... kene more praktis lagik la nih utk jadik betul cam jiya! kan jiya kan! hehehehe... mekacih dik yer... kakakmu tk pandai lagik.. heeeeeee.....

Bahan-bahan
  • 125g shortening
  • 125g gula icing
  • 6 sudu makan serbuk koko
  • 4 sudu makan susu tepung penuh krim
  • Secubit garam
Cara-cara
  1. Ayak gula icing, serbuk koko, tepung dan garam.
  2. Cairkan shortening di dalam periuk dengan api yang kecil.
  3. Kemudian masukkan bahan yang diayak tadi. Gaul sehingga sebati.
  4. Tutup api dan tuangkan cairan koko tadi ke dalam bekas/loyang.
  5. Biarkan sejuk dan keras, barulah potong mengikut citarasa memasing.
  6. nih jiya pesan: kalau gune acuan sapukan minyak skit agar senang nk kluarkan.
note : berhati2 ketika membeli chocolate. pastikan tgk dulu kat ingredients sbb sebenonyer banyak cekelat yang tak bleh makan! huhuhuuuuu....

8 comments:

  1. Berkilat huh! macam sapu syelek jek.. kikiki... cantiknya coklat! love lagik. tapi pelik, mmg keras sgt mcm gula² susah nak gigit tu ker? hehehe..

    ReplyDelete
  2. kilat trick camera jek tuh! padahal takde pon cenggitu! hehehehe.. haaa laa... keras ko! btol2 cam gula2! kene kemam masa mkn! sib baik buat setengah adunan..klu tk mebazir la jwbnyer... heeeeeee...

    ReplyDelete
  3. akak tatau citer semalam cokelat jiya lekat kat acuan x leh kuo. kah kah kah! Kay kak gi 'berperang' kat dapo jap. Kang mai lg skodeng! huehuehue!

    ReplyDelete
  4. note tu mcm suruh kite wat cokelat sendiri jer bunyi nye kak hana..

    ni nak tanya pas dah sejuk tu camne nak buat bentuk.. pakai acuan ka.. mcm buat cookies tu ker?

    nak try buat tok besday gal 1st january ni kang

    ReplyDelete
  5. to jiya..
    laa yer ker? nih mesti byk kali buat nih! akak wat skit jek dulu tkt tk jadi! hehehehe

    to sha..
    hihihi...sendri mau igt er sha! bkn semua tk leh makan, tapi ade jek yg ok... ala sha kan rajin! ;)

    akak gune acuan silikon..jiya kata kalau gune acuan biasa susah nk kuarkan. kene alas ngan alumunium foil. rasanya ngan oven paper pon boleh kot.letak loyang pon ok, tp kene alas juga..pastu potong2 ikut suka.. :)

    ReplyDelete
  6. Woii ngumpat.. kikiki.. semalam jiya wat cokleat tu kali kedua sbb nak simpan lam acuan. Jenuh nak kluo kan.. Better kalo nak guna acuan cam jiya guna tu kena sapu minyak kat acuan

    ReplyDelete
  7. ooo itu macam ka.. sha takde acuan silicon.. almaklumlah bdk br belaja kan.. :)

    takpe kak jiha dah ajar ltk minyak kat acuan b4 tekap.. nanti leh practice..

    note: sha tak serajin kak hana yg sgt2 lah rajin.. hihihihi

    ReplyDelete
  8. sha... haaaaaaa... dengo tuh cakap jiya k! buat jgn tak buat! cikgu dh ajor dah tuH! hihihi....

    ReplyDelete