Bahan-bahan
- 300g ketam - siang n kerat dua
- *3 biji bwg merah
- *2 ulas bwg putih
- *6-10 biji kencur
- *1 inci kunyit hidup
- *cili padi - ikut la nk pedas mana
- 1 btg serai- ketuk
- 1 keping asam keping
- 2-3 helai daun kencur - hiris halus (hana xde ms ni)
- 1-2 cwn santan - terpulang nk kuah byk or pekat
- garam
- perisa@gula
Cara-cara
- tumbuk bhn yg bertanda *.
- panaskan minyak. (setengah org tk tumis). tumis bhn yg dtumbuk tadi smpai pecah myk.
- masukkan santan,serai,asam keping, ketam. gaul rata. masukkan garam n perisa@gula.didihkan.
- last skali masukkan daun kencur. dan tutup api.
waahh...sodap nye msk ketam tu..nk ckit bleh..lapo niee..hehe...
ReplyDeleteada mse snggah la blog sy k..;)
http://serojakejora.blogspot.com/
meh ler sini kalau nak merasa.. hihihi... ok nnti kita singgah k! tQ sudi mai sini.... :)
ReplyDeletesha agak konpues gak masa kak hana ckp kencur.. cekur br lah tau ape dia..
ReplyDeletemmg sedap kan.. selalu buat sambal tumbuk dgn halia, bwg putih, lada etam.. mkn ngan nasik panas.. wahhh layan tu
lauk utk org lps bersalin..tp sha yg selalu tumpang sekaki.. sedap
itu la sha.. lupa plak ade org sebut cekur! hihihi... mmg sedap kan! ms akak bersalin, mak akak suh ratah cenggitu jerk! hohohooo...
ReplyDeleteMyra penah makan biji cekur ni masa lepas operate ritu ;)
ReplyDelete