Friday, December 19, 2008

Ketam Masak Lemak Cili Padi Dgn Kencur

smlm hb blk skool bli ketam.. dia huluq la kat aku.. 'yang...esok masak ketam lemak cam yg abang suka tu yer..' paham dh tuh maksudnyer... hb suka lemak ketam cili padi letak kencur. mmg nih mmg lauk peberet dia.. layannnn...

Bahan-bahan
  • 300g ketam - siang n kerat dua
  • *3 biji bwg merah
  • *2 ulas bwg putih
  • *6-10 biji kencur
  • *1 inci kunyit hidup
  • *cili padi - ikut la nk pedas mana
  • 1 btg serai- ketuk
  • 1 keping asam keping
  • 2-3 helai daun kencur - hiris halus (hana xde ms ni)
  • 1-2 cwn santan - terpulang nk kuah byk or pekat
  • garam
  • perisa@gula
note: disebabkan ramai tak kenal kencur haaaaa nih la dia.. ada org panggil cekur.. tapi mak hana n hana panggil kencur.. jawo la tuh kan! hahahaaa... khasiatnyer sungguh banyak! org dlm pantang bagus mkn nih! n bau pun sodapppp! try lerr... hihihi
Cara-cara
  • tumbuk bhn yg bertanda *.
  • panaskan minyak. (setengah org tk tumis). tumis bhn yg dtumbuk tadi smpai pecah myk.
  • masukkan santan,serai,asam keping, ketam. gaul rata. masukkan garam n perisa@gula.didihkan.
  • last skali masukkan daun kencur. dan tutup api.

5 comments:

  1. waahh...sodap nye msk ketam tu..nk ckit bleh..lapo niee..hehe...
    ada mse snggah la blog sy k..;)
    http://serojakejora.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. meh ler sini kalau nak merasa.. hihihi... ok nnti kita singgah k! tQ sudi mai sini.... :)

    ReplyDelete
  3. sha agak konpues gak masa kak hana ckp kencur.. cekur br lah tau ape dia..

    mmg sedap kan.. selalu buat sambal tumbuk dgn halia, bwg putih, lada etam.. mkn ngan nasik panas.. wahhh layan tu

    lauk utk org lps bersalin..tp sha yg selalu tumpang sekaki.. sedap

    ReplyDelete
  4. itu la sha.. lupa plak ade org sebut cekur! hihihi... mmg sedap kan! ms akak bersalin, mak akak suh ratah cenggitu jerk! hohohooo...

    ReplyDelete
  5. Myra penah makan biji cekur ni masa lepas operate ritu ;)

    ReplyDelete