Bahan-bahan
- 2 ekor ayam
- 500g bwg besar - dblender
- 50 gm halia - diblender
- 50 gm lengkuas - diblender
- 50 gm bawang putih - diblender
- 5 batang serai - diblender
- 2 cawan gula- hana guna gula perang
- 3 sudu stok ayam serbuk
- 5 senduk cili mesin
- 5 senduk cili sos
- 1/2 kg santan
- Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
- Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak
- Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti
- Bakar dan siap untuk menjamu selera
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ko mang ahhhh...mangggggg. Membakar jiwa raga haku nak masak ayam ni plak. Caner nih, caner nih..aler canerrrrr...!!!!
ReplyDeleteto k.ham..
ReplyDeleteslm kak! oleh oleh! sak ekor aku ke'e! mangan sampek warek yoo! kekeke
to abbot...
haiyoooooo..aku tk tauu! kekekeke... balik pungut getah sekerap g kejor ayam yer! kekeke
Uish..sengaja di close up close up ayam tuh.... telan air liur jer lah ni.. huhuhu
ReplyDeletepsst, selamat tahun baru akak :)
slamat taun baru gak wat ijan skluarga yer! mmg nk suh ko semelih ayam! kekeke
ReplyDelete