Bahan-bahan
- 250g butter
- 1 1/4 cawan gula castor
- 7 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 paket Cream Crackers (428g satu pack)-kalau bole yg tawar-hana gune yg tawar
- 1/2 cawan susu segar
- 1/2 cawan susu pekat
- Coloring ikut suke
- Sunsweet prune or asam deduwit
- Sediakan pengukus, grease kan loyang. Sementara tu, blend cream crackers hingga jd halus.
- Pukul butter dan gula hingga kembang kemudian masukkan telur sebiji sebiji sambil kacau ngan mixer.
- Masukkan esen vanilla, susu segar dan susu pekat kacau.
- Masukkan biskut yg dah diblend td sedikit demi sedikit hingga bancuhan jadi tak terlalu cair atau pekat.
- Bahagikan adunan ikut color yg disukai. 2-3 color sesuai, dan bancuhkan setiap adunan yg dibahagikan 3 tadi.
- Masukkan 4 sudu untuk 1st layer-ori color, kukus 10 minit. Kemudian 2nd layer-red color, 3rd layer-green color, 4th layer bolehla letak prune or asam deduwit tu. Repeat step ni hingga loyang penuh.
- Masukkan dlm oven (medium heat) selama 10 minit untuk kek tahan lebih lama
king dah phobia makan kek lapis prune ni sbb penah 5 kali masuk toilet sbb kek ni la. wakakakakkakakaka!
ReplyDeletehuihh jiya..ko buat guna prune xpired kot?lenkali guna prune fresh petik blkg umah..ekeke....
ReplyDeletenampak santek jek lapis tuh kak...bak sini seketui!kat umah tu semua penggemar kek lapis ke?
hasue... blakang umah aku ni tadak tanah nak tanam prune. jd takleh 'petik blakang umah'. kikikikiki! nko cam perli kak hana jek hasue.. tau la strawberi dia kat blakang umah. strawberi aku pon kat blakang umah gak (kedai). hahahahahhaa
ReplyDeleteSedap pula nengok kek lapis kukus ni..
ReplyDeletecantek je lapisnye..sukelaaaaaa;)
ReplyDeletekita tak pandai la..leh bagi tips tak tuk melapis yg secantik ni?
Cantik sungguh layeringnya!! Ish ish..KakHana, nak taste cake nih boleh tak??? Tolong parcelkan ke umah Love...hikhik!! ;))
ReplyDeleteto jiya...
ReplyDeleteaku tau sbb apa ED sakit perot! sbb ko curik biskut atuk ko! kan kan kan??! kakakakaka
to HaSue..
penggemar tuh idak ler! tp sbb aku yg nk makan, diorg pong kene pakse gak makan kek aku buat! hahahaha
to jiya..
hahahahaha... aku tau tanah ko mmg seciput klu ko nk tanam segala bende! klu tanam lam pasu aku caya! hahaha
to sue@nenie..
mmg sedap! leh la cube nenie!
to mummyseri..
mana der cantik tuhh! herot berot haa lapisannya! asal senduk sama setiap lapisan insyaAllah cantik jerk!
to love2cook..
jap lagik aku suh doraemon anto yer! hihihi
nmpak cantik kek kukus hana. resipi pun mdh je. Hopefully dtg le mood rajin akak nk cuba membuatnya nanti.hehe
ReplyDeletekak gerau pun macam tergoda nak buat. Tapi macam mana nak agak krim crackers tu berapa banyak nak letak.Boleh tak berikan sukatan yang tepat sebab kak gerau ni bengkak bab buat kek ni. ki ki ki.
ReplyDeletesalam hana,wah melapis ye...nampak sedap dan cantik je...resepi pun ada kelainan dgn yg akak buat..boleh cuba gak ni,tapi malas betul akak nak mengukus...pengukus akak kecik sgt...uwaaaa
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeletehaiii dh lama beno tunggu nak masuk dapur nih! bila ni k.ain?? berpeloh dh ni nunggu! kekekeke
to geraugebang..
ok kak..nnti kita edit blk resepi tuh.. biskut tuh satu pek 428g. kita gune biskut tawar. arap nnti tk bengkak ms wat kek! kekekeke
to k.ima...
slm k.ima..akak klu wat kek lapis mana bleh kita lawan! huhuhuu malu lah!
belasah belasah belasah belasah belasahhh!!!!! hah habih kek ko.
ReplyDelete