Wednesday, December 16, 2009

Kek Lapis Prune

kunun2nyer arini terlebey rajen sket nk melapis! tp melapis yg cepat nk siap! lihat saja ketebalan lapisan iteww..tak seimbang langsung! senduk byk2 bior cepat abes! hahahaha ala wat mkn sendrik janji sedap sudah! huhuuu... sejak pas pantang aritu aku minat pulak mkn buah prune! sbb apa?? hanya org itu ajer yg tau! hahahaha....layan jerk la resepi nih yer! dr maya zakry my.resipi. bleh juga lihat tuan empunyer di sini. aku wat setengah adunan jerk! aku silap sket sbb buh baking powder! hahahaha... belasah ajer lah!!

Bahan-bahan
  • 250g butter
  • 1 1/4 cawan gula castor
  • 7 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 paket Cream Crackers (428g satu pack)-kalau bole yg tawar-hana gune yg tawar
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1/2 cawan susu pekat
  • Coloring ikut suke
  • Sunsweet prune or asam deduwit
Cara-cara
  1. Sediakan pengukus, grease kan loyang. Sementara tu, blend cream crackers hingga jd halus.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang kemudian masukkan telur sebiji sebiji sambil kacau ngan mixer.
  3. Masukkan esen vanilla, susu segar dan susu pekat kacau.
  4. Masukkan biskut yg dah diblend td sedikit demi sedikit hingga bancuhan jadi tak terlalu cair atau pekat.
  5. Bahagikan adunan ikut color yg disukai. 2-3 color sesuai, dan bancuhkan setiap adunan yg dibahagikan 3 tadi.
  6. Masukkan 4 sudu untuk 1st layer-ori color, kukus 10 minit. Kemudian 2nd layer-red color, 3rd layer-green color, 4th layer bolehla letak prune or asam deduwit tu. Repeat step ni hingga loyang penuh.
  7. Masukkan dlm oven (medium heat) selama 10 minit untuk kek tahan lebih lama

12 comments:

  1. king dah phobia makan kek lapis prune ni sbb penah 5 kali masuk toilet sbb kek ni la. wakakakakkakakaka!

    ReplyDelete
  2. huihh jiya..ko buat guna prune xpired kot?lenkali guna prune fresh petik blkg umah..ekeke....
    nampak santek jek lapis tuh kak...bak sini seketui!kat umah tu semua penggemar kek lapis ke?

    ReplyDelete
  3. hasue... blakang umah aku ni tadak tanah nak tanam prune. jd takleh 'petik blakang umah'. kikikikiki! nko cam perli kak hana jek hasue.. tau la strawberi dia kat blakang umah. strawberi aku pon kat blakang umah gak (kedai). hahahahahhaa

    ReplyDelete
  4. Sedap pula nengok kek lapis kukus ni..

    ReplyDelete
  5. cantek je lapisnye..sukelaaaaaa;)
    kita tak pandai la..leh bagi tips tak tuk melapis yg secantik ni?

    ReplyDelete
  6. Cantik sungguh layeringnya!! Ish ish..KakHana, nak taste cake nih boleh tak??? Tolong parcelkan ke umah Love...hikhik!! ;))

    ReplyDelete
  7. to jiya...
    aku tau sbb apa ED sakit perot! sbb ko curik biskut atuk ko! kan kan kan??! kakakakaka

    to HaSue..
    penggemar tuh idak ler! tp sbb aku yg nk makan, diorg pong kene pakse gak makan kek aku buat! hahahaha

    to jiya..
    hahahahaha... aku tau tanah ko mmg seciput klu ko nk tanam segala bende! klu tanam lam pasu aku caya! hahaha

    to sue@nenie..
    mmg sedap! leh la cube nenie!

    to mummyseri..
    mana der cantik tuhh! herot berot haa lapisannya! asal senduk sama setiap lapisan insyaAllah cantik jerk!

    to love2cook..
    jap lagik aku suh doraemon anto yer! hihihi

    ReplyDelete
  8. nmpak cantik kek kukus hana. resipi pun mdh je. Hopefully dtg le mood rajin akak nk cuba membuatnya nanti.hehe

    ReplyDelete
  9. kak gerau pun macam tergoda nak buat. Tapi macam mana nak agak krim crackers tu berapa banyak nak letak.Boleh tak berikan sukatan yang tepat sebab kak gerau ni bengkak bab buat kek ni. ki ki ki.

    ReplyDelete
  10. salam hana,wah melapis ye...nampak sedap dan cantik je...resepi pun ada kelainan dgn yg akak buat..boleh cuba gak ni,tapi malas betul akak nak mengukus...pengukus akak kecik sgt...uwaaaa

    ReplyDelete
  11. to k.ain..
    haiii dh lama beno tunggu nak masuk dapur nih! bila ni k.ain?? berpeloh dh ni nunggu! kekekeke

    to geraugebang..
    ok kak..nnti kita edit blk resepi tuh.. biskut tuh satu pek 428g. kita gune biskut tawar. arap nnti tk bengkak ms wat kek! kekekeke

    to k.ima...
    slm k.ima..akak klu wat kek lapis mana bleh kita lawan! huhuhuu malu lah!

    ReplyDelete
  12. belasah belasah belasah belasah belasahhh!!!!! hah habih kek ko.

    ReplyDelete