Bahan-bahan
Cara-cara - 1kg ikan selayang/ kembung
- 5-10 ulas bawang putih
- 1kg tepung ubi/kanji- sape duk jepon gune tpg katakuriko
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- Garam secukup rasa
- Perasa
- Air
- Asingkan isi ikan dari tulang.
- Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas.
- Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal boleh uli...
- Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambil²... Hehehehe). Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer...
- Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak.
- Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan.
alahai hana...tayang keropok lekorlah pulak...rindu weh....pernah buat tapi 'kurang' sikit rasanya....blh try ni pulak....
ReplyDeletewakakakakakka! lom sempat nak bg offer ingus tau ndak (tak)!! nasib baik ler dpt pujian skit dr akak. kembang skit la lobang idong ni, senang ler nak bernapas! akekekeke...
ReplyDeleteto suzi..
ReplyDeletehana pon dh try mcm2 resepi suzi.. mcm2 rasa daaaa! hihihi
to jiya..
sib baik jadi erk! kalau tak haku campak kopok nih sampai ke JB! kihkihkih.....
mcm tu yer buat keropok lekor. tak pernah test lagi buat sendiri
ReplyDeletekalau rajin nk wat sendrik sila la bunga.... kat sini susah nk dpt! tuh pasal nk makan kene la buat sendrik! heeeeeee...
ReplyDeletekak,tak keras ke buh tepung gandum.first time dgr ni
ReplyDeleteada facebook?leh jwb in my facebook guna id ctnik
ctnik...sori akak xde facebook. prenster pon dh lama tk aktif..heeeeee... akak jwb sini la yer.. alhamdllah tak keras bila campur tpg gandum...tapi sukatan jgn byk/lebih dr tpg ubi.nnti keras! akak masukkan skit jerk.... kalau tk konpiden try dulu masukkan 2-3sudu tpg gandum jer..:)
ReplyDeletea'ah, betutttt kata kak hana tu. hehe... nenek jiya pesan, tepung gandum jangan byk/lebih dr tepung ubi. nanti keras. sbb tu jiya wat letak 2 cawan jer. sbb resipi sebenar tadak sukatan.
ReplyDeletehaaaaa....tuh dier cikgu kopok lekor dh mai.... hehehehe
ReplyDeletetq ya jiya n hana
ReplyDeletenanti ct cuba ldm 2-3 sudu dulu,then kalau ok,bru jln...ari tu buh tepung jagung,keras banget.tu yg tanya tu,hopefully tuan punya resipi tak marah ek.
adunan shud be cukup2 utk di gentel kan?selalu kita wat lembik,susah betul nk gentel.
jiya guna cawan minum teh ?tp apapun nisbah dia mesti sikit dr tepung ubi la ek?a=so func tepung gandum tu utk lembutkn kepok ek?
nak tanya,kalau buh soda,tak elok ek?kita ras apasal ada baking powder tu la yg dia jadik lembut ek
ReplyDeletectnik...takyah buh soda..nnti jd tak sedap la pulak! buh baking powder jerk cam resepi tuh supaya jd kembang skit.
ReplyDelete> gune cawan sukatan kalau ade. ala tp hana gune cwn mug jerk! heeeee..
> kalau lembik, masa menggentel tuh taburkan tpg ubi kat papan canai. tapi kalau gune minyak cam resepi jiya nih, just tmbhkan tpg skit2 jerk masa uli tuh sampai tak lekat kat tgn. tapi ati2 la yerk! kang terlebih tepung pulak.. keras cam batu kang nk gigit! hehehehe....
tq ek hana kasik byk tips.ct kdg2 fobia nk cuba kepok ni.sepanjang ct buat 2 kali je jadik padahal resipi sama je maybe sukatan ais salah kot.tp memang idamkn yg kepok mcm kt kelate tuh,jenis kembang.nanti bila ikan murah,kita buat n repot kt hana ok.
ReplyDeletesesama ct...hana sebenonyer tk tau sgt jenis2 kopok lekor nih..tp mcm penah mkn yg jenis kembang tapi dlm isi kosong..sedap jugak yg tuh! diorg jual dlm cup..rasanya lebihkan baking powder kot yg tuh!
ReplyDelete