Sunday, January 11, 2009

Tart Telur

nih buatkan utk membe.... wat dua loyang! yg kelakonyer tgh masak yg loyang kedua blackout pulak! kelam kabut aku dbuatnyer! sib baik dh masak...cume nk keringkan lagi skit jerk... last2 aku masukkan oven bakar ikan aku! hahahahahaa.... selamat la ade penyelamat! klu tak, tak tau la jadi apa! hehehee..... resepi linda dr myr. tQ!

Bahan-bahan
  • bahan utk crust : 2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
  • 2 biji telur
  • bahan utk filling : 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 tbs tapung kastard
  • ½ tsp vanilla essence
Cara-cara
  1. Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
  2. Masukkan butter. Sebatikan.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
  4. Cara utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
  5. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
  6. Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
  7. Bakar dlm oven. linda agak2 jer temp dia. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuning orangean tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau!
yg nih aku buatkan utk kengkawan lab yg g konvoi aritu! gune tray muffin jerk!

2 comments:

  1. beshnye tat telo...dah jd feveret plaks...

    ReplyDelete
  2. best kan! hana mmg suka sejak kat mesia lagik! tak penah miss bli! heeeeee...

    ReplyDelete