Tuesday, February 17, 2009

Kek Lapis Kaya Kukus

sebenonyer nih resepi derhaka ngan tuan empunyer resepi! muahahahahaa... aku tak tau nk bagi nama apa.. so rasanya nama yg nih sesuai kot! hahahaha... gara2 nak abiskan stok kaya ngan horlick aku! ppon tQ kat sya.anna myr yg asal resepinyer kek kaya tebal yg xde lapis2! heeeeee... sokmo aku wat gtu! aritu resepi HaSue.. abih org sarawak serang aku pas nih! kehkehkehkeh! nih hana wat setengah adunan (5biji telur, asal 10bijik).. kandungan gula dan manisan2 telah dkurangkan ikut tekak aku! maklum ler aku nih kalau bab kuih manis sgt mau menggeletor lutut aku nak makan! hehehe.. then aku tmbh hawflakes setiap lapisan sbb nk bagi masam2 skit... hehehehe. lapisan tak cantik sbb nak siap cepat! :D tp wa cakap lu! kek nih sodap bangett! heeeeeeeeee...kek sarawak kan sedap2! hehehe

Bahan-bahan
  • 5 biji telur Gred A/B
  • 250g mentega/butter golden churn
  • 75g gula
  • 1/2 tin susu pekat
  • 200g kaya
  • 100g horlick
  • 150g tepung
Cara-cara
  • pukul semua bahan dengan kelajuan tinggi hingga adunan sebati.
  • bahagi kepada dua warna. hana gune coklat n kuning.
  • kukus setiap lapisan hingga habis. lapisan terakhir kukus lama skit. kalau nak kek tahan lama kukus 2 jam. nih hana kukus 1jam setengah jerk! *kalau wat satu adunan (10biji telur) kukus 4jam. tuh kata tokey2 kek kukus sarawak! hehe..

10 comments:

  1. ok la tuh... kira ld la tuh... errr... psttt kalo nk menderhaka kat resipi kene mintak izi dulu mesti jadik... huahuahua..

    ReplyDelete
  2. hahahahaaaa...aku tak sempat mintak izin tapi jadik dah kek nih! maknanyer aku lebih terer ker nih? kahkahkahkah!

    ReplyDelete
  3. hehe kek lapis kite kaler same ah!sehati sejiwang hahaha

    ReplyDelete
  4. ha'ah la cat.. baru perasan! hehehe sehati sejiwangnyer kita erk! ekekekeke.....

    ReplyDelete
  5. kek lapis mmg terkenal dgn kesedapannya hehe..
    minta 3 ketul nak wat alas perut ni haaa..

    ReplyDelete
  6. mai aiii rajin mak yung melapis sejuk2 nih

    ReplyDelete
  7. eee.. geram tul nengok masak2 pakai kukus nie... dulu pernah wat kek nie.. memang best kann.. aritu nak beli kukus tu, tanya mamat arab tu, dia tak paham.. dia tanyer ape ke nama dlm bahasa arab pengukus tu? ha udahhh... mane den tau.. muahahhaa..

    ReplyDelete
  8. to halen..
    kan kan halen kan! tu la kita pon suka...cume bab manis tuh jerk hana kurangkan skit! amik ler 10 ketul pon bleh! hehehehe

    to aishah..
    hahahahaa... mak yung kalau kata nak makan bukan kira musim pong! ekekeke

    to aymy..
    laa...xde ker? syiannyer..senang bli periuk/kuali beso..then letak tin.. pastu letak la loyang atas tin tuh! hahahahaha... ader tuh aymy, try carik kat brg2 dapur nyer kedai..

    ReplyDelete
  9. aaa yg ni kein campo apa plak?? kat umah kak ana bini si wahid tu kelin campo hijau = kelin uganda. yg ni kelin campo kunin = kelin afrika kot... kaler bendera dorang camni kan kan.. akekekekke

    ReplyDelete
  10. *lepuk paler dak jiya kamben ngan taik idong kelin! banyak songeh plak! cakap jerk la ko berkenan kat kuih tuh! cehhh! :P

    ReplyDelete