Saturday, February 21, 2009

Nasi Goreng Jawa

sebenonyer nasik goreng nih macam nasik goreng kampung gak! tak tau beza tang mana ntah! tapi nih my mum stail.. maklum le wong jowo! hehehehehe... cume kadang aku ngelat jugak ngan resepi mak aku nih! muahahahahahaaa... heeeeee... nasi goreng nih mmg pedas yg amat! wong jowo mmg sukak seng pedes2! tapi leh kurangkan kalau tak mo pedas sgt... ikut tekak masing2 yo! nih pon berpinar mata aku menguis2 habuk ikan bilis sbb nk carik bilis yg bleh dselamatkan! muahahahaha... kritikal btol ngan bilis! :D wat noorma, sila la cube! tapi pesanan penaja ready air jug besar satu! hehehehehe

Bahan-bahan
  • 3 mangkuk nasi putih
  • 15-20 bijik cili padi ijau - campur merah skit pon bleh
  • segenggam setengah ikan bilis - separuh tumbuk, separuh goreng biasa
  • 3-4 biji bawang merah
  • 2 ulas bwg putih - ketuk
  • 100-200g daging ayam hiris halus
  • sayur kangkung - xde kangkung! gune kailan!
  • telur - kocok terus dalam nasi @ wat dadar then hiris halus
  • garam
Cara-cara
  • tumbuk bawang merah, cili padi dan juga ikan bilis. jgn sampai lumat sangat.
  • panaskan minyak, masukkan bwg putih dan juga bhn tumbuk tadi.
  • masukkan ayam. tumis hingga ayam masak. masukkan garam. kacau rata.
  • kocok2 telur then masukkan. kacau cpt2 (telur terpulang samada nk terus masuk atau wat telur dadar potong halus). then masukkan nasik. ratakan.
  • masukkan kangkung atau apa2 sayur. kacau rata.
  • tutup api. taburkan ikan bilis goreng dan juga telur dadar yg dhiris nipis (jika mahu).
  • hana hidangkan juga ngan timun, tomato dan keropok ikan. yg nih optional jer!

12 comments:

  1. nk nsi goreng jawa tuh ala carte 1 set.. lum bekpes lg nih bru hbis mendobi lapo pulakkk...muhahaha

    ReplyDelete
  2. Ha...dh sampai pun nasi goreng jawa yg kita request..emm...memang sedap..tp kalo 'jawo taste' mesti makan dengan kerepek melinjau ler... thanks Hana, nanti kalo ada balance nasi, kita buat yer..2 hari ni(sabtu, ahad) hubby tak kerja, ari ni g umah mak mertua, esok lak g kenduri kawin..so tak masak ler...yahooo..dapurku ditutup buat sementara waktu

    ReplyDelete
  3. to anawahid..
    p buat kije dulu! dobi tuh ntah bape bakul la tu yerk??? muahahahaha

    to noorma..
    mano la den nak carik kepek belinjau tuh noorma oii! lam mimpi jerk la! muahahahahaa....

    ReplyDelete
  4. tapi tak tau la noorma..maybe jawa lain tmpat lain caranya..biasanya cume nasik tu jerk! yg penting pedas! hehehehe

    ReplyDelete
  5. pedas2 ni memang sedap tapi yg malasnya nak kena masak dua versi...
    han jawa mana?...hubby saya jawa kat sabak bernam..

    ReplyDelete
  6. btol ah suzi! ade anak2 nih mmg sokmo terpakse wat cenggitu.. kan? my parents jawa batu pahat. ur hb jawa selangor sama ngan kak.LG la..

    ReplyDelete
  7. Kak sedapppp...ermmmm
    nanti singgah la ke rumah. nak bagi kerje tambahan ni..hehe

    ReplyDelete
  8. to aishah..
    tak berasap cam tak best jerk aishah! ehehehehe

    to erny..
    adedeeehhh!! kije apa tuh? cuci pinggan mangkuk ke? ke cuci lantai?! huwaaaaaaa...

    ReplyDelete
  9. salam..
    kkliza cukup suka makan nasi goreng podeh2 ni..
    tapi akan dayo..anak dan asben x leh makan podeh so sabo jelah..
    anyway kenkadang kalau ada peluang akak buat jer...
    terutama masa lunch sbb asben x makan kat umah..
    so untuk anak2 akak masak lauk lain bagi depa makan..

    ReplyDelete
  10. salam k.liza..
    akak sama la juga ngan kita kak.. anak2 dah kompem tak makan pedas.. hb makan, tapi sambil tuh dier duk garu2 paler dier yg tak gatal tuh! kata podeh podehh! tapi melantak jugak sampai habih! hehehehe...

    ReplyDelete
  11. nak kira ikan bilis tu brapa ekor... siji loro telu papat limo nem pitu... err.. brapa ekor dah tu?? akekekeke

    ReplyDelete