Bahan-bahan
- 1/2 kg daging
- 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
- 2 sudu besar kicap pekat maggi
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
- 1 labu bawang besar(dimayang)
- 1 ulas bawang putih (dimayang)
- KUlit kayu manis dan bunga lawang
- sedikit daun kari
- garam dan perasa
- daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
- Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
- bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
- Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
- Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
- sesuai dimakan dengan nasi dan roti
yelah kan..memula masakn daging pas tu lepas windu kakakakakaka :P..selamat Hari Guru kak ina :P dennn bessssssssssssst dpt adiah beso2 kakakakaka ( saja nk bg jeles) hehehehe
ReplyDeleteamboii amboiii dier! bg la peluang kat kakakmu ini melepaskan rindu! ahaks! :P
ReplyDeletehuh! menyampassss haku! tk heran la!! grrrr!!!
wakakakaka.. ngko ni azie pasal nk naik kan darah mekyong no 1!!!.. wakakaka dia dh cakap KETUA dia dah simpankan hadiah tuk dia.. hehehe.... sedaaaappppppp.... nk daging jerrr roti x nakkkk!!!!..
ReplyDeletehah! tau takpe... si azie tuh mmg antu! muahahaha.. :P
ReplyDeletehambik hambik! tp skit ajer tau! laling aku lom makan! kakakaka