Friday, May 8, 2009

Donut Tauhu

huh! macam2 boleh buat ngan donut erk! kali nih try resepi donut tauhu! dah tentu la letak tauhu kan kan kan.... nak ngabihkan stok tauhu jepon aku yg dh nk expired tuh! mmula aku konpius ngan resepi nih... sbb cume ltk satu sudu besar jerk air@susu suam..tgk cikwan punyer, cikwan ltk 160ml. jadiknyer aku kat tgh2 la! hahahahaa.. tk sampai 160ml.. pandai2 la ejas sendrik klu nk buat yer! jika agak lembik don wori! jgn tmbh tepung! kang kejong la jwbnyer! cam ade komentar tuh ckp 'cam gigit tayar!!' kakakakaa... gli ati la pulak! aku nyer adunan nih agak lembik skit.. terpakse gune minyak nk bentukkan dier.. maybe aku terlebey air. tapi takpelah! hasilnyer sungguh memberangsangkan!! lembut jerk! btol ckp cikwan! lagik sedap dr donut kentang! hahahahaa.. tk nk cakap lebih2! nak tau wat sendrik! :P resepi dr makyong my.resepi.

Bahan-bahan
  • 200g tepung roti
  • 100g tepung biasa
  • 100g taufu (cotton taufu)
  • 6g yis kering
  • 5g garam
  • 20g mentega
  • 40g gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu susu segar suam atau air suam- yg nih pandai2 la ejas
  • minyak untuk menggoreng
Cara-cara
  1. Sediakan semua bahan. Biarkan semua bahan berada dalam suhu bilik. Keluarkan air dari tauhu tapi tak perlu dikeringkan.
  2. Letakkan tepung, yis, garam, gula halus dan mentega ke dalam mangkuk. Gaulkan bagi sebati.
  3. Buat lubang di tengah. Masukkan taufu, telur dan susu atau air. Uli biar jadi doh. Kalau keras boleh tambah susu atau air sedikit demi sedikit atau kalau terlembik, tambahlah tepung roti sikit demi sedikit.
  4. Sapukan sedikit minyak pada mangkuk. letakkan doh tadi. Tutup dengan cling film. Biar doh naik 2 kali ganda
  5. Bahagikan doh kepada 12. Buat bentuk bulat. Biarkan selama 15 minit.
  6. Kemudian buatlah macam bentuk donut. Biar naik 2 kali ganda lagi
  7. Goreng dalam minyak penuh. Bagi dapatkan bentuk donut yang menarik, masa nak goreng tu, tarik-tarikkan lubang biar jadi lebih besar macam bentuk gelang.

No comments:

Post a Comment