Bahan Kuah Laksa
50 g udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1 genggam daun kesom (dgn tangkai2nya sekali)
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
1 liter santan
1 liter air rebusan kulit udang
2 kiub ikan bilis "Maggi"
1 camca besar sos ikan
250 g bawang merah*
2 batang serai, hiris halus*
20 g belacan, dibakar*
1 inci lengkuas*
8 biji buah keras*
1 inci kunyit hidup*
3 biji cili merah*
1 camca besar ketumbar biji*(*bahan2 rempah ini dikisar halus)
Bahan Laksa
1 kg mee laksa basah, cuci dan celur 30 saat, toskan - hana gune mee kuning je
500 g udang sederhana besar, rebus dan kupas kulitnya (simpan stok udang utk kegunaan kuah laksa)
200 g taugeh, cuci dan buang ekor
1 biji timun, hiris halus
2 biji bawang besar, hiris halus
2 keping kek ikan, goreng sekejap dan hiris nipis
2 keping tauhu, goreng dan hiris (nak sedap guna tauhu "pok")
Belahan limau kasturi@limau nipis
Hirisan halus pucuk daun kesom
Hirisan bunga kantan
Sambal tumis
Bahan Sambal Tumis
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar*
1/2 inci belacan*
1 camca besar udang kering, rendam 1o minit dan toskan*
2 ulas bawang putih*(*kisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- UNTUK KUAH LAKSA :- Panaskan minyak dalam kuali, goreng udang kering hingga harum, masukkan bahan2 rempah kisar halus dan tumis hingga harum dan terbit minyak. Alih rempah tadi dalam bekas lain. Dalam periuk, panaskan stok udang hingga mendidih, masukkan daun kesom dan renih 10 - 15 minit. Masukkan rempah tadi, santan dan kiub ikan bilis. Masukkan bunga kantan, sos ikan dan perasakan dengan garam dan gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- UNTUK SAMBAL TUMIS :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tuang jus asam jawa, tambah garam dan gula secukup rasa, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga sambal tumis pekat dan terbit minyak. Rasa dan jika ok. boleh matikan api.
- UNTUK PENYEDIAAN LAKSA LEMAK NYONYA :- Dalam mangkuk sesuai, isi kan laksa dan tuangkan kuah secukupnya. Hias dengan ulam2man, tauhu, hirisan fishcake, belahan limau kasturi dan juga sambal tumis tadi. Hidangkan segera...
sedapnya mee!!! semangkuk leh...hehehe
ReplyDeletesedappppp...
ReplyDeletenak cikit....
cik abg ku tak suke belacan...huhuhuhuuu...mane 2 yg ade add bendaalah tu kompen KIV sampai balik nanti...
to k.azita..
ReplyDeletemeh ler kak! ado laie ni hah! hehe
to aishah..
mu telan jerk la air liuq sampai blk ye cha! klu sepoloh tahun, sepoloh tahun la jwbnyer ko ngidam! muahahaha
aiyya nyonya.. kasi itu mee lua mangkuk, udang kasi libeh ...
ReplyDeleteslm hana.. susah btol la nk tembus cni sejak seminggu lepas.. la ni br ok.. nk copy resepi pun xleh :(
ReplyDelete.. byk n3 yg tmiss nie.. p cuci mata sat..
uihh kak.. kalo pekena ngan mee laksanya lagik sedap nighh!! kakkkkk nakkk kuahhh skittt.. mee takyah pon takpeee... udang 3 ekor yg beso yerkk... kikikiki
ReplyDeletenakkkk banyakkkkkkkkk!! isk.. kan besh klu kiter berjirannnnnnn hihihi
ReplyDeleteto k.Nor..
ReplyDeletehaiyyaa..... itu mee aa sulah abis maa! manyak soli maa... tuka sama itew kuih boley kaaa?? hihihi
to hazel..
eh tenet kat sana lemau gak ker? hana pon problem gak.. tk mcm sblm ni.. pesal ntah!
to jiya..
tuh la jiya.. sini laksa tuh tebal nk mampuih! tk syok ler.. klu cam yg kat mesia tuh best skit! periuk dh basuh! camne akak nk bg erk??? kakakaka...
to iu@wid..
jom ler pindah kanazawa! best skit ader kawan borak2 sambil makan! hihihi