Wednesday, June 3, 2009

Ayam Goreng ala2 Kepci! hehehe

yang nih lauk utk budak2 yer! bagi tomyam tuh mau depa satit peyut masuk jamban tak kuar2 kang! kihkihkih... xde la gurau jerk! manalah anak2 aku tuh tahan pedas... so watkan la ayam goreng ala2 kepci tp bukan kepci yer! heeee... sowiii er! kali nih gambo kurang mengancam! sbb light kat dapur tuh udah padammmm!! huwaaaa.. kene bli mentol baru la kot tuh! ponat mokcik nk carik posisi baru nk 'tembak' ayam nih! xde feeling btol port baru nih! hahahahaa layan jek la yerkk!! nak sambung projek 'SERI PADUKA BAGINDA'! heeee...

atas permintaan, aku kongsikan resepi ayam goreng bodo2 aku nih! main campak2 jerk.. kene bg nama AYAM GORENG KARI la kot! hihihi

Bahan-bahan
  • beberapa ketul ayam
  • tepung goreng ayam adabi@ apa2 jenis - hana campur gandum skit sbb nk jimat! heee
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar serbuk kari - hana penah gak gune rempah kurma@beriani
  • 1 sudu kecil serbuk lada - optional jika mau lebih pedas
  • daun kari
  • garam
  • kunyit serbuk
Cara-cara
  • Pukul telur gune garfu.
  • Gaul ayam dengan garam,serbuk kunyit, serbuk kari, daun kari dan juga serbuk lada.
  • Masukkan telur. Gaul sebati. Perapkan sekurang2nya 1 jam.
  • Panaskan minyak. Golek2kan ayam ke dalam tepung hingga menutupi keseluruhan.
  • Goreng hingga keemasan. Siap untuk dhidang.
  • klu nk lebih rangup, tk yah masukkn telur dulu, ms nk goreng br golekkan ayam dlm telur, then celup kat tpg, then ulang smula step pehtu br goreng.

7 comments:

  1. dap nyer kepci...
    mlm td dinner kiter mkn kepak ayam pangang..mmg cedap!!!yummy3x....

    ReplyDelete
  2. sedap sehingga menjilat jari.hihi

    ReplyDelete
  3. kak hana kalau takoyaki acuan dia mahal tak.. hahahaah.. tak pernah jumpa ke ita yg tk perasan.. heeeh.. dia masak atas api dapur ke atau acuan tu yg acuan letrik.. mcm perasan yg letrik je..

    ReplyDelete
  4. to mala..
    kepak ayam panggang?? hohohoo.. mmg kompem sedap tuh! hehe

    to k.ain..
    tulang2 pon abih kita lunyaikan kak! heeee..

    to juwita..
    tk mhl sgt la ita.. akak gune yg acuan alum eletrik rege sibu lebih kot! senang! sbb nonstick! klu nk yg atas dapur kat supa atau daiso/100yen pon ada.. 9 lobang.yg tuh murah la.. tp bukan alum.. besi! eh besi ke tembaga erk! heee.. berat skit.. yg 16 lobang pon ada.cari la ita.. kat mana2 ada.. kat auction pon ada. klu penah blanja kat situ la.

    ReplyDelete
  5. Wah takde light pun gambar kemain lagi cantik... :)

    ReplyDelete
  6. wah keeepchee....pakai tepung home made ker tepung ready made..cakap cakap kalu idak akak makan kat blog ni nnti..

    ReplyDelete
  7. to ijan..
    cantik er ijan! kureng skit la.. cam blur pon yer.. cam terlebey xpose pon yer.. heeee...

    to k.asma..
    kita gune tpg goreng ayam adabi campur skit ngan tpg gandum! nk jimat tpg goreng ayam punya pasal! muahahahaha

    ReplyDelete