Bahan-bahan
- 500g udang segar
- * 10 tangkai cili kering - nk pedas@kurang pedas ejas yer!
- * 1 biji bawang besar
- * 3 ulas bawang putih
- * 2 sudu makan udang kering - basuh dulu
- * 1 inci halia
- 2-3 sudu makan madu ( ejas la yer klu tk mo manis sgt)
- air asam jawa
- garam
- Blend bahan yg bertanda *.
- Panaskan minyak. Tumis bhn blend tadi hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa. kacau.
- Masukkan udang hingga setengah masak.
- Masukkan garam dan juga madu. Masak hingga kuah@sambal agak2 pekat.
- Siap dihidang!
pehhh...sedap udang ni hana. semlm akak masak udang lemak cili pd letak petai. pun sedap gakkkk!!!
ReplyDeleteBesau betul udang tuh. baru best mkn saiz cenggitu...
ReplyDeletewaaa besar udang tu hana...penuh pinggan. sana murah ke makanan laut??
ReplyDeletetapi utg dpt mkn berdua je hihihi
to k.ain..
ReplyDeleteadusss akak nih! jgn sebut petai2! sini susyah nk dpt! hubby pong asyik tutup idong jerk klu kita makan! nyampas btol! huhuhu
to blogresipi..
perghh!! puas glerrrr! hehehe
to k.suzi..
ikut musim la kak.. klu tgh musim mmg murah! mmg untung makan berdua jerk! hikhikhik