Monday, July 20, 2009

Sambal Udang Pekat Bermadu

nih gara2 soping tak hingat donia ngan laling! dapat ketam besoo segarrr terus terbeliak bijik mata nk borong byk2! muahahaha... tp xde la byk mana pong! 4 ekor jerk! hakhakhak.. yg penting pueh ati makan sbb mkn berdua jerk! anak2 gune udang size biasa watkan butter prawn! maklum ler depan kan tk makan pedas! tp diaorg tk pandang pong yg beso2 nih! fuhhh lega! kakakaka... perlagik! melantak lerr laki bini! ngeeeee....

Bahan-bahan
  • 500g udang segar
  • * 10 tangkai cili kering - nk pedas@kurang pedas ejas yer!
  • * 1 biji bawang besar
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 2 sudu makan udang kering - basuh dulu
  • * 1 inci halia
  • 2-3 sudu makan madu ( ejas la yer klu tk mo manis sgt)
  • air asam jawa
  • garam
Cara-cara
  • Blend bahan yg bertanda *.
  • Panaskan minyak. Tumis bhn blend tadi hingga pecah minyak.
  • Masukkan air asam jawa. kacau.
  • Masukkan udang hingga setengah masak.
  • Masukkan garam dan juga madu. Masak hingga kuah@sambal agak2 pekat.
  • Siap dihidang!

4 comments:

  1. pehhh...sedap udang ni hana. semlm akak masak udang lemak cili pd letak petai. pun sedap gakkkk!!!

    ReplyDelete
  2. Besau betul udang tuh. baru best mkn saiz cenggitu...

    ReplyDelete
  3. waaa besar udang tu hana...penuh pinggan. sana murah ke makanan laut??
    tapi utg dpt mkn berdua je hihihi

    ReplyDelete
  4. to k.ain..
    adusss akak nih! jgn sebut petai2! sini susyah nk dpt! hubby pong asyik tutup idong jerk klu kita makan! nyampas btol! huhuhu

    to blogresipi..
    perghh!! puas glerrrr! hehehe

    to k.suzi..
    ikut musim la kak.. klu tgh musim mmg murah! mmg untung makan berdua jerk! hikhikhik

    ReplyDelete