Sunday, August 2, 2009

Cok Bantal & Sambal Bilis

slamat pagiii.. asyik tayang menu bekpes jerk erk? ehehehe... sedap nih taww! cam beger mesia pong ade! adik beradik gak ngan cakoi! cume tekstur dalam tuh agak berbeza la! nk tau p wat sana yer! hihihi nih ghuper bantal apa aku pong tak tau! bantal bb kot sbb kicit2! hahaha tp lbh sesuwai ngan mentuk jejari la kan! ahhh lantak la mentuk apa pong! janji bleh makan! meh jom mamam! lembut jerk dlm! anak2 aku wat salut hot choc (tiru k.yani) n gula jerk! dh mcm donut la plak! hihihi... resepi dr my.resipi.

Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 sudu teh yis
  • 3 sudu teh garam
  • 3 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
  • 1 biji telur
  • ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
  • Bahan - Bahan Sambal Bilis
  • 150 - 200 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
  • 1 labu bawang besar dimayang
  • 6 ulas bwg merah (Ditumbuk /blend)
  • 3 ulas bawang putih (Ditumbuk /blend)
  • 4-5 sudu cili boh
  • 1/2 inci belacan (Ditumbuk /blend)
  • ¼ cawan air asam jawa (lebihkan kalau suke masam)
  • Garam dan Gula secukupnya
Cara-cara
  1. Untuk CokBantal: Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau. Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.Uli sampai sebati dan licin.Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit. Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.(kite potong bentuk bantal peluk =P) Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!
  2. Untuk Sambal Bilis : Tumiskan bahan blend hingga garing sikit.Masukkan cili boh dan goreng hingga naik minyak.Tambahkan air asam, gula dan garam.Masukkan ikan bilis dan bawang besar dan goreng hingga masak. Happy trying! =)
  3. *Suggestion : Masak sambal bilis dulu supaya boleh nikmati cok bantal panas-panas.

8 comments:

  1. cok bantal!!!!!!!.. pas makan sambung ngorok mmg syiokkkk nih... kehkehekh...

    ReplyDelete
  2. cakcakkoi bestnya. Makan ngan sup pun sodap.

    ReplyDelete
  3. Comey2 bantal peluk akak neh... nak barang seketui dua.. buat mkn tghari satg.heheh... nak sambal ikan bilis gak.kite punye ikan milis dah hbs wat mkn nasik lemak.hehehe

    ReplyDelete
  4. hehe...baru minggu lps tgk kat umah yani! tup2 arini kat umah hana lak!
    sedapkan buat makan ptg2 kan?

    ReplyDelete
  5. isk2 hana ni mmg ghajen la bak la sikit vit R tu ke akak.

    ReplyDelete
  6. to anawahid..
    mmg syiookkkkkkk ana weiihhhh!! hehe

    to geraugebang..
    klu cakoi ngan sup sedap la kak! klu cok bantal nih sedap gak ker ngan sup? sbb cam donut gtu!

    to blogresipi..
    uishh kenyang ker makyung nk makan cok bantal wat lunch?? ikan bilih akak pong dh hmpir nyawa2 ikan gak! nk kene order lgik ngan mesia nih! hehehe

    to k.fae..
    haaaaa tuh jap lg smpi toyahashi la plak! hehehe

    to chik mi..
    ala dh bg lg aritu! awat tk kebah2 lagik ke M akak tuh! ekekeke

    ReplyDelete
  7. nmpak sedap..nk try la..tp time pagi2 sabtu je la..time tu je ade mse ngan hubby..he

    ReplyDelete
  8. try la naurah.. best tau! akak wat aritu tuh time hubby ade kat umh.. mkn panas2 syokk! ehehehe

    ReplyDelete