Bahan-bahan
- 200g tepung roti
- 50g tepung gandum
- 25g gula
- 4g garam
- 5g yis
- 4g bread improver - resepi asal baking powder
- 18g shortening
- 1/2 biji telur
- 100g susu segar
- 50ml air
- peanut butter secukupnya - utk glaze
- Campurkan semua bahan dan masukkan ke dalam BM. tekan menu doh dan ONkan. tunggu hingga siap.
- Jika menggunakan cara manual, uli semua bhn hingga tak melekat dtangan.
- Biarkan doh sehingga naik 2 kali ganda.
- Kuarkan doh, tumbuk2kan dan terap doh menggunakan doughnut cutter@tangan.
- Biarkan naik sekali ganda lagik dan panaskan minyak, goreng hingga keemasan. Angkat dan sejukkan.
- Utk Glazed - Cairkan peanut butter menggunakan microvawe. (Boleh juga cairkan di atas dapur tp menggunakan api yg kecil @ kaedah double boiler)
- Celup donut tadi dan sejukkan di atas redai. Boleh taburkan manik hiasan jika suka.
wooww... dlm pantang pun bisa men-donut tu hana.. belated tahniah di atas lahirnya cahayamata yg ke 3 itu.. take care..
ReplyDeleteakak cuba bila dh ada BM nanti.hihi
ReplyDeletemolek sungguh donut tu!
ReplyDeletekita cuba click cookpad tu, bahasa jepongz daah.. :@
to k.mulan..
ReplyDeletebisa aja buk! bukan tgn yg mengolah! mulut aja! kikiki... maceh kak! tkpo bior lmbat asal selamat! kehkehkeh
to k.ain..
wahh ayat akak sungguh sadis! kikiki..
to deedah..
hehehe.. haah mmg bahse jepong! neh hana dh translate utk lebih paham..
nak donat jugak
ReplyDeletechah! utk ko dh yilek!! lambat sgt sampai! ekekeke
ReplyDelete