Tuesday, November 3, 2009

Sup Tulang Siam

sejuk2 neh mmg sedap masak sup2! sup tulang nih merasmikan PC aku aritu! bukan personal computer yer! preasure cooker! ekekeke lagik skali chili padi tuh hanya pelakon tambahan! hihihi.... menu nih hasil skodeng dapur mamasya.. resepi asal dari kak.an... maceh yer kak! mintak halal resepinyer.. C&P dari dapur mamasya.

Bahan-bahan
  • 1/2 kg tulang rusuk dipotong kecil
  • 200 gm daging campur (yang segar ye..)
  • 5 ulas bawang merah dihiris
  • 1 inci halia dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih dihiris halus
  • serba satu bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga
  • 1 bungkus sup bunjut Adabi atau Sup Tulang
  • 1 biji tomato dibelah 6 - lupa nk letak! :D
  • 3 biji cili padi diketuk
  • 1 batang saleri dihiris serong
  • 1 biji limau nipis, diperah airnya
  • *hana tmbh carrot n kiub pati ayam sedikit
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • 1 labu bawang holland sederhana besar dibelah 8
  • daun sup dan daun bawang secukupnya
Cara membuatnya:
  • Basuh tulang dan daging dan toskan. Masukkan ke dalam periuk dan tambahkan air secukupnya hingga daging dan tulang tenggelam. Rebus hingga empuk. Tutup periuk dan gunakan api perlahan untuk hasil memuaskan. Gunakan periuk tekanan jika ada, untuk menjimatkan masa.
  • Apabila daging telah empuk, masukkan sup bunjut dan sediakan bahan tumisan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah ratus hingga wangi dan bawang keperangan. Tuangkan ke dalam periuk sup.
  • Biarkan sup mereneh dengan api perlahan. Masukkan cili padi, bawang besar holland, tomato,seleri dan garam. Masukkan juga daun sup dan daun bawang yang dihiris halus.
  • Tutup api apabila cukup rasanya. Cedok sup ke dalam mangkuk dan perahkan air limau nipis. Taburkan bawang goreng jika suka. Sedia dinikmati.
  • *** tambahkan cili padi jika suka lebih pedas dan air limau nipis jika suka lebih masam.

9 comments:

  1. Ya Allah....Hana..Siam mana lah yang ko korbankan....kenapa Ika sonyap yo..tapi Ika bukan Siam..dia tinggal di Siam...(akal nakal akak tak putus2 dok fikir...lepas pantang..makan (orang) ke Dak Hana ni)

    Nak rasa Sup..daging tak nak...(was-was...gatai la!!!) 2 mangkuk pleazzz!

    ReplyDelete
  2. kak, eksen ngan pc. Bak sini, nak masak sup tulang otomen si jiya. ah ah ah, mati dah otomen dia haku kejekan. Toi ah kata Watierman, ko nih lps pantang, {erkkk dah lepas pantang ehhhh, huh lagi ler akak aku sorg nih}ko ganas ah. Payer, payer payer!!!! Kebabommmmmm. Heheh leh bwk larik Darwish, ni misi haku sbnornya.

    ReplyDelete
  3. Salam kak hana,
    jelesnya kak hana ada cik PC. huhu. kerja saya merebus tulang mau dkat 1/2 jam golek atas dapur gas. hihi. sup mai dr siam kak?
    p/s: nak rasa semangkuk leh?

    ReplyDelete
  4. sop tulang... iskkkkkkkk.... kijammmmmmmmm!!!!

    ReplyDelete
  5. psst..apasal panggil sup tulang siam??

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Sa-wat-dee kha

    Hehehe... dah dihidangkan makanan siam, kenalah cakap siam lak ek...

    kob-khun-kha :D

    ReplyDelete
  8. wah...sedap tu!!!sup tulang memang fav la...

    ReplyDelete
  9. Sedappnye sup tulang... kena carik tulang kamben la baru buleh makan ni.heheh

    ReplyDelete