INGREDIENTS:
- 200g Glutinous Rice Flour
- 100g Black Glutinous Rice Flour
- 1 tsp Salt
- 275ml Water (adjust if necessary)
- >> Mix until smooth dough is formed
FILLING:
- 50g + 50g Black/White Sugar
- 50ml Water
- 150g Desicated Coconut
- 1 Screwpine Leaf
- >> Heat up sugar & water until boiled. Add the rest & cook for a while.
GRAVY:
- 1 packet Coconut Cream
- 1 tsp Flour
- 1/2 tsp Salt-
- >> Mix & microwave for 1 min.- hana masak atas api ngan api kecil sampai pekat.
METHOD:
- Wrap filling into a small portion of the dough.
- Place on a piece of banana leaf & pour 1 tsp of gravy.
- Wrap.
- Steam for 25 minutes.
yg nih aku curahkan belen dadih tuh! ermmm yummy!
NOTE: Jika tak ada daun pisang, bleh juga gune kaedah macam buat kuih buah melaka. Bulat2kan dan isi inti, kemudian rebus dengan air panas hingga timbul. Angkat. Nak makan curahkan gravy@dadih santan tadi. - Sumber dr kak.Ogy my.resipi (Kuih Koci Labu)
memang sedap kuih koci ni, lagi dia melekat kat gigi lagi sedap makan hehehe. Dapat gak tepung pulut hitam tu yer :D
ReplyDeletehihihi... sedap kak mmg sedap! kiter neh teringin lama doh! sbb kesianlah org tuh terbangkan tpg tuh! klu tk mmg ngences ajer! apa kes ngences lepas bersalin?! hihihi
ReplyDeletehana ni dah jd mcm akak dah, dok kuar masuk peti sejuk je butter, buat kuih nyer tak gakkkk!!! nape ler virus M ni tak de obat yg betul2 berkesan.huwaaaa!!!!!
ReplyDeletesalam hana,..k ayu pun buat kuih koci pulut hitam semalam..tapi kita punya tak bubuh santan kat luah..hehe..lets exchange yok..
ReplyDeleteklau kat mana2 umah kenduri insylh ler jumpa kuih ni..hmmm sedapnyer
ReplyDeletewaaa kuih koci my peberetzzz...
ReplyDeleteDARI PONTIAN KE BATU PAHAT,
SINGGAH RENGIT BELI SEPATU,
KUIH KOCI MU NAMPAK HANGAT,
MAKAN SATU PINGSAN KAT SITU!!!!
Jawab Hana jgn tak jawabbb!!!...haha
kak hana...kita mmg dh lama nk mkn kuih ni...tp malas nk buat...mak kata kisar sendiri pulut hitam tu kalo nk mkn takat 2 org...huhu...ni meleleh air liur tgok gambar...
ReplyDeletehuaaaa aku pun dah lame ngences dgn kuih koci ni...tp tak terbuat2...hish!!!daun pisang ade...inti kelape pun ade...santan kotak pun ade tu...tp tpg pulut itam je tadek...hikhik...1 hari nnt pasti akan kubuat jugek...entahle tu...ekekeee
ReplyDeletepst, setau aku le...klu bolat2 ade inti kat dalam & berkuah pekat tu dipanggil badak berendam atau ade jugak yg panggil puteri mandi...wallahualam...
laparnya perut ku
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeletehihihihi... nih mesti butter yg zaman biler ntah aritu akak penah cter! er kak er? dasat dasat... kekekeke
to k.ayu...
yok yok! boleh boleh! takpe.. air tgn tentu berbeza.. dua ketui kak! hihihi
to zaiy..
kat dubai ker zaiy> ker mesia? klu kenduri kg hana pong biasa nmpk kuih neh! cume xde santan tu jerk..
to matgebu..
haiiisssh! pakai bj songket neh nk jawab! kekeke
KUCING PAKMAT SESAT LAM HUTAN,
PAKMAT MEROYAN CAM TK HINGAT DUNIA,
KLU MKN SATU LEH PINGSAN!
MKN SEPOLOH KENDURI SERABAI LA JAWAPNYA!!
muahahahaa... makan koci jgn ketawa dekah2 mat! nnti tercekik buruk padahnyer! kikikiki
to k.ummi D..
ko rajen ker tak tuh nak kisar? tak rajen p bli ajer lah! kan senang! kekekeke
to fizanordin..
eh kuih tuh buatnyer cenggini er? yer la tuh kot! tp ikut cara kak.ogy tuh cume buh lam daun pisang terus jerk! tak kisah la kan! mana2 jerk!
to kak.fuzids..
akak nak? meh ar! hihihi
salam kak hana,
ReplyDeletelawanya kue koci! mesti sedap tuh. daun pisang diimport jugak? hihi.
tngk dadih meleleh kat atas kue tu, teringat satu kue tu. hm, tumpang minum petang ya
aku sukaaaaaa kuih kociii!! nenek tadak gigi tabley makannn!! nanti gigi tercabott!!
ReplyDeletekueh koci...best nyeee!!!makan sambil tengok tv ini........
ReplyDeleteHana, agaknya musim musim sejuk kat sana, asik kerja lapar je ke? Dah tu, lepas satuuuuu satu menu yang keluar! Agaknya kalau dapur tu leh bercakap, dah lama dia komplen. Aku penatlahhhh... dapur tu berkata... hihihi..
ReplyDeleteto indahouse..
ReplyDeletesalam nur.. kuih apa tuh erk??
to jiya..
hahahahaha... btol btol! mbah aku klu mkn nih, awal2 dier dh kuorkan gigi dier! wakakakaka
to ibu umairah..
ya btol! kitaorg pong mkn sampai ke mlm sambil nonton tv! hihihi
to mamafami..
hehehe.. ala mama nih! kita rasa semua org masak kan tiap2 ari! tak kan ari2 mkn luor? cume bezanya u oll tk update! kite nih plak rajen update! tuh yg nmpk cam rajen! padahal sama jerk cam korang.. malah sebenonyer klu nk tau, kita msk sekali jerk sehari. wat kuih2 utk ngonyel2 dpn tv (leh caya ker klu mkn nasik 2kali sehari bleh kenyang?)kan kan?... dan lagi kita tak galakkan anak2 dan suami mkn jajan! lg satu sbb suami kita berkata2 `jgn mls masak!'.. sesungguhnyer syurga di bawah tapak kaki suami! cewwahh! solehah nyer aku berkata2! kuikuikuikui... sekian! hehe
sedapnya kuih koci selalu kalau nak makan order dgn kawan kat sini pandai buat kuih tu :) kalau nak buat sendiri entahlah bila pon x tau hehehhe
ReplyDeletesalam hana
ReplyDeletehaiz!! rajin pi buat kueh koci..ko jauh sangat la..terlioq daku pat sini...
Yat
Woitt!!!...cerita serabai pun terlibat jugak ke..apa lah dosa si serabai tu hanaaaa!!!!...hahahaha..
ReplyDeletecayalah jepung ada daun pisang...ukraine hampeh, sume tade...
ReplyDeleteto fida@amida..
ReplyDeleteeh fida kan tokey jual2 kan? tp lg senang klu dah ade org jual.. kat sini xde lah pulak! nk mkn sendrik buat! huhu
to yat maria..
salam yat... aku psl nk makan wat2 rajen wpon kdg mls! hahaha... meh pindah jepong! kekekeke
to matgebu..
hahahahaha... eh! betui apa mat! ko tk baca ker cter budak skola mati tercekik kuih koci! sampai skrg aku igt taw! tuh psl aku ckp gtu! sambil mkn tuh kdg aku ngeri2 gak! hahahaha...
to norain..
ain..tuh daun pisang smuggle dr kebun abah akak taw! dah setahun duk dlm freezer akak! hihihihi
owh ok...saya pun sama kak, semua benda bawa segar pastu masuk freezer utk bekalan setahun...tp daun pisang xpernah la plak sy bawa...kira akak lg advanced la...
ReplyDeleteto norain..
ReplyDeletesalam ain.. akak dulu time study cam ain tk penah pong bwk bende2 gini cam daun pisang ke hapa.. tp skrg nih dh jd mak 3 budak! ade suami, dh tentu kemahiran memasak tuh kunun2nyer di'up'kan! hihihi