LAPISAN PERTAMA
EGGLESS CHOCOLATE CAKE@ mana2 kek coklat
Source : Ijan@blogresipi.com
Bahan-bahan
- *1 cawan tepung gandum
- *1/2 sk baking powder
- *1 sk soda bicarbonat
- *6 sudu makan serbuk koko
- *3/4 cawan gula
- 1/2 cawan minyak sayuran - hana buh 1/4 lebih skit je
- 1/4 cawan air panas + 1sk serbuk coffee
- 1/4 cawan susu segar
- 1/4 cawan yogurt
- 1 sk esen vanila
- Panaskan oven 170darjah celsius. Gliskan loyang dengan butter. (hana gune mangkuk tahan panas). Ketepikan.
- Ayak bahan2 yang bertanda *. Sebatikan.
- Masukkan semua bahan2 lain satu persatu dan sebatikan.
- Pukul semua bahan menggunakan mixer lebih kurang 2-3min sehingga semua sebati. Jangan over mix yer!
- Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30min. Sejukkan.
Source : TTM@blogspot.com
Bahan-bahan
- 2/3 cawan tepung jagung
- 1/3 gula castor
- 21/2 cawan susu segar
- 200g dark chocolate
- Campur tepung jagung dengan gula dlm periuk
- Tuang susu perlahan2 sambil kacau.
- Masak dengan api sederhana hingga kental. tutup api.
- Masukkan dark chocolate, kacau sampai larut dan sebati.
- Tuang ke atas kek dan sejukkan lebih kurang 15min.
Source: TTM@blogspot.com
Bahan-bahan
- 250g cream cheese
- 1/4 cawan gula
- 150ml thickened cream - aku gune whipping cream
- 1 sk parutan kulit lemon@oren - nih aku tambah
- Pukul cream cheese dengan gula hingga smooth.
- Masukkan thickened cream dan parutan lemon@oren.Pukul hingga sebati.
- Tuang atas lapisan kedua tadi. Sejukkan 4-6 jam dlm peti ais.
- Taburkan dry-roasted almonds atau hazelnuts, stoberi dan parutan chocolate.
mmm..rasa2nya nak buat hari ni lah hana.nampak very the sedap nih..tp yogurt dan cream cheese tu tadak lam umah..alahai malehnya nak ke giant.
ReplyDeletehappy mother's day Hana!! semoga dlm rahmat Allah selalau. akak ni pun, tak kemana utk celebrate mother's day. anak2 dah kurang kat umah, hubby pulak nun jauh di mata!! isk..iskk..iskkk....!!!
ReplyDeletesedapnyaaaaa triffle tu!!!! bak sini sikit!!!
tergoda mas tengok kek hana,mas pun kat rumah je, suami keje hari ni,mas rasa sepotong la...yummy...
ReplyDeletekena pancung nafsu makan ni... godaan....
ReplyDeletehahaha...esok2 la aku pancung hang! nak menghayati trifle version hang dulu ekekeke!
ReplyDelete2nd layer tu..perghhhh!! mmg sodap..lebih pun takperrr...
salam kak hana,
ReplyDeletebestnya trifle. ada stoberi lak tu. terliur...
selamat hari ibu,kak..
to k.anymz..
ReplyDeleteleh skip klu akak tak nak wat yg cheese tuh!.. sedap juga! slamat ari ibu dan selamat mencube yer kak!
to k.ain..
epi mothers day jugak wat k.ain! mudah2ann.. aminnn.. jgn sedey2 kak! meh join ngan kiter makan kek! cedap taw! hihi
to mas..
meh la mas kiter makan sesama.. raikan sama2! hihi
to sari yusa..
abislah nafsu tuh kene pancung! mati tak?? kekeke
to TTM..
fuuhhhh selamat utk ari inI! kekeke.. haah btol btoll very da sedap yg 2nd tuh! aduhaii cam nak tergolek2 aku layan kek tuh! hahahaaa.. thanx tim!
to indahouse..
salam nur.. thanx nur.. meh makan kek! sedap neh! stoberi bleh mkn byk2! ade lebih sepinggan! hihihi
Adoi Na... tidak tertahan daku akan kek mu itewww... tapi tu la, banyak lak kerjanya ek... tunggu kerajinan ma sampai tahap maxima, baru leh cobak!
ReplyDeleteHappy mother's day to you.... muahhhhsss....
epi mothers day jugak wat mama! alaa kek nih akak pejam mata pong leh siap! botolll.. tk tipuuu! kekekeke..
ReplyDeletemak datukkk sedapnye kak hana!!! harus ku buat ni.. tocey2. nk simpan resipi dulu.hehe
ReplyDeletesedapnye...nampak cam senang je nak buat.Minta halal ya akak salin resepi ni.
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteSelamat Hari Ibu.... bertuah anak2 hana dapat ibu seperti hana sebab pandai masak tentu mereka rindu masakan hana bila berjauhan heeheee....Chocolate Cake Trifle ni memang menyiurkan.... tapi akak ni malas tahap gaban hehee... tapi suka makan.... sedapppp nya...
selamat hari ibu, hana...sorylah terlambat...
ReplyDeleteaduh, kecur air liur tgk triffles tu....
sedap nya ..bila la sy nk wat kek pulak ni
ReplyDeletekak, saya dh try buat kecuali saya x buat layer yang ke 3 tu. mmg sedap hehe.. x rugi follow blog ni :).
ReplyDeletesy try wat.. tp yg 2nd layer tuh jd berketul2.. cmner nk wat x kasi berketul cm kak wat ye?
ReplyDeleteto ilyannur..
ReplyDeletetima kasih sudi mencube dan polo yer! sedap kan! :)
to faramira..
salam fara.. fara kacau selalu tak masa masak tuh? try pas nih, fara satukan dulu tepung+susu+gula. kacau sampai larut dan sebati barulah letak atas api. api kene kecil yer! supaya tak mudah hangit dan proses memekat tuh berjalan lancar tanpa ketul2. INGAT! kene kacau sentiasa. Jgn tinggal taw! agak cam dah pekat, angkat dari api dan masukkan dark choc. kacau lagik sampailah choc tuh cair dan sebati dengan tepung. tk perlu letak atas api pong xpe sbb choc tuh boleh cair dengan kepanasan adunan tepung tadi. moga tips nih dpt membantu! :)
tgh mencuba resepi ni kak hana! wish me luck!hihi!
ReplyDeletekak hana, letak dlm bekas ke? nanti nak potongnya x hancur / cair ke?
ReplyDeleteLapisan 1:
ReplyDeletemr mama guna resepi eggless chocolate cake, resepi, sukatan dan cara ikut sebijik dari dapur hana, tapi hana buat cantik, mr mama buat kek tuu jadi 'dry' bila potong tak cantik...failed.
Lapisan 2:
mr mama rasa takde masalah dengan lapisan 2 ni, buat dia tiptop dan rasanya pun yummy, resepi pun sebijik dari dapur hana ... pass
Lapisan 3:
yang ni paling mr mama tension, resepi dari dapur hana jugak, tapi kejadian nya tak = hana buat, masalahnya:
* cream cheese berketul2, walaupun dah dikeluarkana ikut suhu bilik, pukul lama la jugak dgn gula
* bila masukkan whipping cream tu nak pukul sampai mcm mana? dan berapa lama?
* rasanya banyak kesilapan teknik yg berlaku kat lapisan 3 ni.... failed
Jadi.....diharapkan dapatlah kiranya hana sudi memberi tunjuk ajar..... kalau sudi la...tiada paksaan.
salam mr.mama...
ReplyDeletehana baru jer jawab tadi kat blog mr.mama... arap dapat membantu ye... tima kasih :)
wahhh....x pernah rasa lg triffle chocolate...nak kne buat ni....huhu
ReplyDeletewww.mummysayf.blogspot.com
Salam. Kak hana. sy baru wat kek triffle resepi akak ni. Knape ye 2nd layer saya tak menjadi? Bile dituang atas kek, kek tu terapung. Rasenya dah okay, sedap. Tp kenapa tak pekat? Akak kate sejukkan 15 minit je, tp sy punya dah berjam sejukkan tak jgk keras. Mcm mane ni? Hrp ade tips untuk membantu.
ReplyDeleteWlm kausar... Akak rasa terkurang tepung atau terlebih susu... Sbb tuh cair dan tak pekat. Sepatutnya semasa nak tuang tuh kausar kene pastikan adunan tuh dah pekat kemudian baru tuang... Kepekatannya lebih kurang mcm kastad triffle biasa... Bila adunan cair, kek mmg akan terapung. Nanti cuba lagi yer... Kalau masih lg cair, kausar agak2 jer untuk menambahkan tepung jagung tuh sedikit demi sedikit sehingga mencapai kepekatan yang diingini... Arap dpt membantu
Delete