Sunday, May 16, 2010

Mee Rebus Tok Kun

Salam di pagi ahad buat semua... arini aku wat mee rebus.. noorma kata style utara coz ade cucur udang! tapi sebenonyer aku penah gak makan gini kat kampung aku! ade sowang pokcik tuh jual! tapi masa aku blk aritu dah xde plak pokcik tuH! mana ntah poie! sodap mee rebus dier! tapi aku buat nih tak macam dier buatlah! len sket! ker aku yg tak pandai masak! hikhik...tp yg nih not bad juga! ppon selamat menjamu selera yer! resepi asal dr sofinar my.resipi. (sowi tak leh nak link coz my.resipi tak leh bukak la nih! nanti aku bg klu dah ok) yg nih cnp dari dapur Noorma. thanx ya! oh yer! aku wat main agak2 jerk dr sukatan di bawah! Utk cucur udang aku gune resepi CMG. thanx mat!

Bahan-bahan
1 kg mee kuning - direbus

Untuk Kuah
  • 15 - 20 tangkai cabai kering - digoreng terlebih dahulu
  • 5 ketul ubi kentang @ ubi keledek( agak2 sama dengan saiz ubi kentang) rebus dulu
  • asam jawa sebesar ibu jari - goreng dulu juga
  • 500g udang kecil- direbus (hana tambah udang kering jaa..)
  • 500g udang besar- direbus
  • 4 ulas bwg putih - diketuk
  • daun sup
  • kacang tanah- digoreng tanpa minyak dan ditumbuk halus
  • 5 liter air, garam dan gula secukupnya
  • 2 biji tomato - potong dadu
Bahan Tabur
  • 4 biji telor potong bulat2
  • daging direbus dan dipotong nipis2
  • cucur udang - potong nipis
  • cili - dipotong nipis2
  • bawang goreng dan limau nipis
  • daun sup dan daun bawang
  • taugeh direbus
  • tauhu digoreng dan dipotong dadu
Cara-cara
  • Cara buat kuah :- kisar cili kering, ubi kentang@keledek dan udang kecil.
  • Tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan bahan yang dikisar. masukkan air. kemudian perahkan air asam jawa dan masukkan kedalam kuah. kemudian masukkan pula udang besar.
  • Bila dah mendidih masukan masukkan gula , garam, serbuk kacang, daun sup dan tomato. kacang tu ikut la jgn terlalu banyak takut pekat sangat kuahnya
  • Biarkan ia mendidih sekejap barulah tutup api, bolehlah dihidang bersama2 bahan untuk tabur tadi
  • Boleh tambah air jika kuah terlalu pekat

8 comments:

  1. layan mee rebus nih.. masa balik kampung hubby kat kedah, time raya asik makan mee rebus je..sodap sodap tul kuahnya..tu kuah pekat camtulah...sedap sungguh nampak tu kaka hana.nak buat?mm malaaaaaas

    ReplyDelete
  2. to izahdaut..
    ko nih buat muffin rajen yer? wat mee malas! rotan kang! muahahaha.. haah btol btol.. kuahnyer pokattt!

    ReplyDelete
  3. wahahhaa.. memang nampak sedapp betullll!!! bila la nak buat mee rebus pulak ni.. hu hu hu

    ReplyDelete
  4. salam selamat hari guru...ermmm best nyer tenggok resepi ni...kencangg dah perut yg lapar ni heheh

    ReplyDelete
  5. to izan..
    izannn..arini cotiiI! g buat sana! kekekeke

    to deliah deli..
    maceh del! mmuahhhh!!

    to umiliya..
    maceh umiii! meh makan mee rebus! ado laie ni hah!

    ReplyDelete
  6. hana..kalau tak buh cucur udang ok tak hehee

    ReplyDelete
  7. boleh ajaa.. tadak masalah! :)

    ReplyDelete