Bahan-bahan
- 1 kilo udang - kalo udang galah, lagi terbaekk punya - ade udang kurus jerk!
- 2 biji limau nipis - ambil jusnya
- 1 biji bawang besar - cincang
- 1 biji bawang putih - cincang
- 1 cm halia muda - tumbuk
- 1 batang serai - di ketuk
- 1/2 cawan air/stok ikan
- 1 susu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar serbuk kari ikan - lenkali nk lebihkan skit
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 senduk gulai cili kisar
- 2 tangkai daun kari
- 4 helai daun pandan
- Garam, gula serbuk lada sulah
- Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
- Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
- Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
- Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
- Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.
selamat pagi..usiihhh best nyer
ReplyDeletehahaha..nape asyik mamak je yg dpt name??
ReplyDeletemorning hana..sodap ni.esok ada pasar tani,kalo ada udang leh lah sapu.last wk ada tapi kocik2 yo...
ReplyDeletenampak cam sodap
ReplyDeleteyg ni sure, mesti mamak bwh umah sy tu ada jual...
he he he
ammaaaa...appaaaaa Cik Bedahhh!!
ReplyDeleteadik kici Timah air liur ada leleh laa tengok ini udanggg...satu ketul hantar la sini cik bedahh!!
salam kak hana,
ReplyDeleteuish...resipi udang mamak dah bocor...nanti tutuplah kedai mamak tu nanti.nak salin resipi ya...hihihi
to lina..
ReplyDeleteselamat tghr di sini.. jom jemput makan..
to kamalia..
hentahlah! aku pong pelik! nape erk?? xde pong blood line mamak kat udang tuH! kan kan kan..
to k.anymz..
sapu kak jgn tak sapu! kasi bersih er! senang sket penjual tuh nak kemas! kekekeke
to syuQ..
kahkahkah...aku lupa nak tujukan lauk nih utk ko! haaa apolaie tunggu! g order mamak tuH! bawak gambo udang nih kat dier! suh masak cenggini ruper.. hahaha
to TTM..
woiiii cik timahh!! cik bedah tengah gosok bontot kolii! dier kata suh ko g amik sendrikk!! wakahkahkahkah
to nurindah..
salam nur.. hahahaaa.. tuh la kan! klu tanya dier bukan dier nak jawab! kan kan kan... tanya pakcik google, itu jam boley dapat! kan kan... kekekee
salam hana. amboi...sedapnya udang mamak! lps ni mamak mesti tutup tirai...hehehe
ReplyDeletesalam hana.. :)
ReplyDeleteudang mamak!! sedappp tul... akak pun mmg suka sangat makan udang.. tapi udang ni best yang fresh2... beli kat pasar.. and in the same day.. cook the prawn.. mmg best.. lagi2 udang galah pale besor2 tu.. alahaiiiii syokkk nye..
mmmm.. nak ajak en asben cari udang galah kat pasar pagi stadium shah alam lah this week.. ahahaha.. (gara2 nampak udang mamak hana lah ni.. :)) )
to k.azita..
ReplyDeletesalam kak.ita..kiter takut mamak carik kiter jerk! ayoooooo..nak nyorokkk! kekekeke
to jassnani..
salam kak.nani...alahaiii syoknyer udang galahh! kiter pong tang paler dier tuh sekali ngap adeehhhh nikmatnyerrr.. kirim kak!! spoloh kilo taww! kekekeke
kenapa udang? kenapa? kenapa tak menda lain..saya tanya skali lagi kenapa udang? ahhh...kalau camni tak mo diet la...
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeletearghhhhhh!!! aku sungguh tensen utk menjawab soalan niH! oklah!! jap lagik aku tuko kamben! kamben mamak!! muahahahahahahaaa....
Sdap ni.. Kite masak tghari ni.. X sabo nak makan.. Kak hana, kite link recipe ni ye.. Tq..
ReplyDelete