Friday, May 21, 2010

Udang Mamak

alhamdulillah dah ari jumaatt... nak clearkan stok peti ais..coz esok dah tentu stok baru.. nih udang kejong yg dah tak fresh! tapi kalau dah dimasak sedap ajer! try dari buku resepi mak soda hikari.. sodap ko! tp terlebih cili terkurang kari! daun kari pong malu2 tenuk nak tunjukkan muker! belasah ajer daun sup wat hiasan! hahaha.. ppon alhamdulillahh masuk perot jugak! thnx soda yer..mintak cnp resepinyer di sini leh dikongsi sama2...

Bahan-bahan
  • 1 kilo udang - kalo udang galah, lagi terbaekk punya - ade udang kurus jerk!
  • 2 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 biji bawang putih - cincang
  • 1 cm halia muda - tumbuk
  • 1 batang serai - di ketuk
  • 1/2 cawan air/stok ikan
  • 1 susu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar serbuk kari ikan - lenkali nk lebihkan skit
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 senduk gulai cili kisar
  • 2 tangkai daun kari
  • 4 helai daun pandan
  • Garam, gula serbuk lada sulah
Cara-cara
  • Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
  • Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
  • Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
  • Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
  • Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
  • Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.

13 comments:

  1. selamat pagi..usiihhh best nyer

    ReplyDelete
  2. hahaha..nape asyik mamak je yg dpt name??

    ReplyDelete
  3. morning hana..sodap ni.esok ada pasar tani,kalo ada udang leh lah sapu.last wk ada tapi kocik2 yo...

    ReplyDelete
  4. nampak cam sodap

    yg ni sure, mesti mamak bwh umah sy tu ada jual...

    he he he

    ReplyDelete
  5. ammaaaa...appaaaaa Cik Bedahhh!!

    adik kici Timah air liur ada leleh laa tengok ini udanggg...satu ketul hantar la sini cik bedahh!!

    ReplyDelete
  6. salam kak hana,
    uish...resipi udang mamak dah bocor...nanti tutuplah kedai mamak tu nanti.nak salin resipi ya...hihihi

    ReplyDelete
  7. to lina..
    selamat tghr di sini.. jom jemput makan..

    to kamalia..
    hentahlah! aku pong pelik! nape erk?? xde pong blood line mamak kat udang tuH! kan kan kan..

    to k.anymz..
    sapu kak jgn tak sapu! kasi bersih er! senang sket penjual tuh nak kemas! kekekeke

    to syuQ..
    kahkahkah...aku lupa nak tujukan lauk nih utk ko! haaa apolaie tunggu! g order mamak tuH! bawak gambo udang nih kat dier! suh masak cenggini ruper.. hahaha

    to TTM..
    woiiii cik timahh!! cik bedah tengah gosok bontot kolii! dier kata suh ko g amik sendrikk!! wakahkahkahkah

    to nurindah..
    salam nur.. hahahaaa.. tuh la kan! klu tanya dier bukan dier nak jawab! kan kan kan... tanya pakcik google, itu jam boley dapat! kan kan... kekekee

    ReplyDelete
  8. salam hana. amboi...sedapnya udang mamak! lps ni mamak mesti tutup tirai...hehehe

    ReplyDelete
  9. salam hana.. :)
    udang mamak!! sedappp tul... akak pun mmg suka sangat makan udang.. tapi udang ni best yang fresh2... beli kat pasar.. and in the same day.. cook the prawn.. mmg best.. lagi2 udang galah pale besor2 tu.. alahaiiiii syokkk nye..
    mmmm.. nak ajak en asben cari udang galah kat pasar pagi stadium shah alam lah this week.. ahahaha.. (gara2 nampak udang mamak hana lah ni.. :)) )

    ReplyDelete
  10. to k.azita..
    salam kak.ita..kiter takut mamak carik kiter jerk! ayoooooo..nak nyorokkk! kekekeke

    to jassnani..
    salam kak.nani...alahaiii syoknyer udang galahh! kiter pong tang paler dier tuh sekali ngap adeehhhh nikmatnyerrr.. kirim kak!! spoloh kilo taww! kekekeke

    ReplyDelete
  11. kenapa udang? kenapa? kenapa tak menda lain..saya tanya skali lagi kenapa udang? ahhh...kalau camni tak mo diet la...

    ReplyDelete
  12. to izahdaut..
    arghhhhhh!!! aku sungguh tensen utk menjawab soalan niH! oklah!! jap lagik aku tuko kamben! kamben mamak!! muahahahahahahaaa....

    ReplyDelete
  13. Sdap ni.. Kite masak tghari ni.. X sabo nak makan.. Kak hana, kite link recipe ni ye.. Tq..

    ReplyDelete