Wednesday, August 25, 2010

Sotong Goreng Belacan

nih lauk bbuka semalam.... walaupon simple tapi sedap! wat sahur pong kompom selera... kalau nak lagi pedas buh jerk ketuk2 cili padi. wallahhh! resepi matgebu yang menten gebu dan power rangers! kekekekeke.. thanx mat!

Bahan-bahan
  • 5 ekor sotong saiz besar
  • 2 biji cili hijau, hiris serong
  • 1/4 camca teh serbuk kunyit
  • 1 biji bawang besar, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1/2 inci belacan + 2 camca besar air = larutkan
  • Sedikit air, untuk kuah
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
  1. Sotong dibersihkan, asingkan kepala dari badan, buang mata dan paruh sotong, manakala badan sotong potong gegelang, cuci sekali lagi dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, bawang putih, serbuk kunyit dan cili hijau, kacau rata hingga layu. Masukkan sos tiram dan belacan tadi. Kacau rata.
  3. Masukkan sotong, masak hingga sotong berubah warna, tuang air dan perasakan dengan garam dan secubit gula. Kacau dan biar mendidih sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segeran bersama nasi hangat.

11 comments:

  1. Salam Pagi..asal sotong je memang masak ape pun sodap..ni kiranya sotong jepun lah kan...hik hik kalau kat ipoh kita panggil sotong ipoh..wakaka..tapi mmg selera aku tgknya...

    ReplyDelete
  2. salam hana..
    Wahhh, aku sekarang ni main tgk jee lah sotong, takut gatal's...ni suara kan main seksi, mamafami sampai nyaris2 jatuh pingsan dgr keseksian suara mat gebu..mcm suara angsa kooo...sakit2 pun setill, aku bebel2 kat anak2 buah, mereka siap buat bahasa isyarat lagi...adehh sabau jee lah..

    ReplyDelete
  3. masuk list ni hana,tapi tangan tengah alergic.sabau je la akak nengok sotong mu itu..esok mesti buat..udah ngences..hehe

    ReplyDelete
  4. waduhhhhh sotong gedabak tu mmg sedap! sbb liat2! maklomlah sajer nak test gigi kasi makan liat2 kasi lg kuat! ahahaha... antor sotong idup 5 ekor suh dtg siam :D

    ReplyDelete
  5. mantap btl org jepong ni!!! blacan pun ada...

    ReplyDelete
  6. lapo pagi pagi buke periuk nampak lak sotonng..nak skiit

    ReplyDelete
  7. sedapp!! sotong akak dlm freezer tu ada 2 ekor. cukup tak ekh nak buat..??

    ReplyDelete
  8. ada sotong ....... boleh pulun petang ni ....

    ReplyDelete
  9. salam..
    klu kat umah sy kan.. mak sy panggil sotong masak pindang..eheheh..
    ape2 pon nanti leh try resepi ni lak..

    ReplyDelete
  10. sedapnya sotong...besar2 tu...nak ambik semangkuk la..

    ReplyDelete