Bahan-bahan
- 4 kpg tauhu
- 100 gm taugeh
- 1/2 btg timun
- 1/2 biji sengkuang
- * 3 sb lada boh / lada giling - guna lada kering
- * 1 ulas bawang putih dititik
- * 2 sb gula merah@gula melaka@apong
- * 1 sb gula pasir
- * 3 sb air asam jawa
- * 2 cwn air
- *sedikit garam
- * 1 sb petis - yang nih hana tambah
- 1 sb bijan digoreng tanpa minyak
- kacang tanah tumbuk utk tabur atas tauhu
- Tauhu bakar@grill hingga masak/kehitaman dan ketepikan.
- Celur taugeh dgn air panas, tapis dan ketepikan.
- Potong kecil2 atau baji sengkuang dan timun
- Masak semua bahan bertanda * sehingga pekat. Consistencynya bergantung pd citarasa masing2 tp baik buat pekat sikit sbb tauhu akan kuar air gak sikit nanti. Bila kuah hampir siap masukkan bijan kacau rata dan matikan api.
- Potong tahu kecil2, letak taugeh sengkuang n timun, bolehlah tuang kuah sos keatasnya. Tabur sikit ngan kacang tumbuk, siap tuk dihidang....
- Sos boleh simpan dlm fridge n boleh tahan lama gaklah, sesuai gak tuk keropok lekor, popia n karipap sayur.
sebut je tauhu mesti akak sampai dulu..pebret yg terlampau nih..hehe
ReplyDeletesegamat kat mana hana?leh cari nanti
kat sini kita panggil tahu kosong...sekeping 20sen...
ReplyDeleteto kak.anymz..
ReplyDeletekat labis kak..kat sebelah padang majlis perbandaran. kedai tepiii sekali. tp biasa dier bukak petang sampai mlm. pagi tak bukak. try la makan situ.. kitorg sukerr sgt! hihihi
to cikmin..
tauhu kosong tuh tauhu pok er kak? cam tak penah jumpa org jual..
Ni yang aku malass nihh..tengah ter"bakar" nihh..dah lah balik dulu...
ReplyDeleteto matgebu..
ReplyDeleteeh jap jap japp... nih aku nak jirus air sebaldi dulu! haaaa kan padam `api` tuhh... wakakakakakaa...
menggoda menggoda...ish ish maunya sekarang jugak ku terbang ke jepung tu orrrr menapak ke segamatlah dekat sikit kan :D
ReplyDeletetauhu..napa kalau makan tauhu, lepas tu slalu sakit perut.. poooot kentut sikit kat sini..kihkihkihkih..
ReplyDeleteadeh,mengancam sungguh
ReplyDeleteBedahhh!
ReplyDeleteni aku datang hantar sup selipar jepon ko yg tercabot semalam...!
* sambil bukak tudung saji ambik tauhu bakar*
kiranya akak makan kt labiss la ni..sebelah padang majlis perbandaran labiss kan, nnti bleh cari, mas klu balik kg hubby, selalu shopping kt segamat, labis dekat2 situ jer kan...akak ni johor kt mana....pstt : jngn marah byk soalan...he..he...sebelum balik bawa lari dulu sepinggan tauhu bakar akak tu...
ReplyDeleteSalam perkenalan kak Hana..saya selalu g dapur akak cari makanan..heheeh oo saya duk Segamat tp dekt ngn bandarnya..ok kalu balik jb bolehlah singgh kedai yg akak maksudkan..
ReplyDeleteina,sungguh menggoda tauhu bakarmu itew..!!!
ReplyDeleteSalam Dik Hana......kalau Akak goreng tauhu tu....belum sempat potong apa2 dah habis buat cicah cili sos....!...Harus ku coba....bila2 nanti....Nape..Dik Izah tinggal asap hijow kat sini....Tak baik kan!Nak kejor dia tak!
ReplyDeleteSalam Hana..
ReplyDeleteEiyy..sedap2! Fav kak sue skluarga ni..
Dulu ada sorg penjual rojak kat area rumah kak sue.. dia punyer rojak buah n tauhu bakar memang sodap..!
Kuah nyer mmg special.. laa ni ni mkn kna buat sdiri, coz dia dah x bniaga n yg lain2 buat x sesedap dia pmyer...
Darwish..darwish...mintak Tauhu bakar 3 keping..opah dan atok serta pak usu nak hehe...nah opah tukar dgn Burger Timly yang seksi tu:)
ReplyDeleteKak Ina, saya dah buat dah tauhu bakar ni, tapi tak cukup bakar sgtlaaa.sbb en hubby suh off hotplate takut umah bunyi siren pulak....hahaaa..tapi mmg sedap..tq kak ina 4 sharing...
ReplyDelete-sharing is caring-..hahaa..:)
-ayu-
balik bp jan lupa roger aku kalo nk rasa tauhu goreng yg lg terbaekkkk dr mana2 tempat ekekeke... aku bawak gi sana... cam mee racun gak... hikhikhik!
ReplyDeletefames lak nama Labis dalam comment nie... Saya orang Labis...rasa bangga jap... Kat kedai tauhu bakar tu mmg sedap dan pedas..sape yang suka pedas mmg kenala dgn selera.... Saya yang duk dekat ngan kedai tu tak selalu pun mkn kat situ...tapi bila org jauh suka mkn tauhu bakar tu rasa teringin lak nak g mkn nnt...
ReplyDeleteKak hana kalau masak ape pun nmpk sedap jek...sesekali pos la ke sini...hehehehhe