Monday, August 6, 2012

Jus Limau Kasturi Asam Boi


 Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua.... antara jus yg segar dbulan puasa.. tgh sibuk amik gamba tetiba ada org datang umah plak.. kelam kabut makcik mana nak sorok air yg tgh posing nih.. mujur la sempat amik gamba bebape keping jer..  tima kasih kakrose dan kak.kamsiah yg kongsikan cara2 dan resepinya.. memandangkan kat umah nih ramai yg batuk2 sejak awal ramadhan aritu , maka xde la en.ais... limau kasturi nih  fresh dr ladang sekangkang kera blkg umah.. dah kuning2.. buahnya melayut2 hampir mencecah bumi..

asam boi ku tak mo timbul plak..

RESEPI JUS KASTURI ASAM BOI
sumber : kakrose, kakkamsiah

Bahan-bahan
  • Limau Kasturi
  • Asam Boi
  • Gula @ Madu
  • Air
Cara-cara
  • Kupas kulit limau. belah dua dan buang biji. 
  • Masukkan ke dalam blender. Campurkan air dan kisar.
  • Kemudian tapiskan ke dalam jug. Masukkan gula@ madu.
  • Masukkan asam boi dan juga ketulan ais.
  • Sedia untuk diminum.

lepas minum tenyeh2 asam boi dalam limau...
pas tu nyot nyott.. sape suker sila angkat kening.. hehehe

30 comments:

  1. Salam Hana,

    Saya dah angkat kening ni ala2 Ziana Zain lg nih...nampak tak ??? hehehe...

    ReplyDelete
  2. hehehe.. terus kecur tengok asam kecut atas limau kasturi tu, hihi

    ReplyDelete
  3. mama tok angkat kaki g cari lah..nyum2 sedap masa gandung anak ke 3 raihan...inilah makanan pagi2 heheheeee tak dapat tasa nak gamuk jer hahaha..

    ReplyDelete
  4. Kak!..Air tu menggoda tau. Menci singga sini time tetengahari ni.. :P

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. perghhh mmg terasa sedapnye asam boi tu nyonyot bersama limau kasturi....

    ReplyDelete
  7. sedap yer..ni yg nak buat utk berbuka pose ni.Selamat berpuasa

    ReplyDelete
  8. perghh... time posa ni bule plak ternampak asam boi kat atas limau tu... kecur ayaq liuq...hehehe

    ReplyDelete
  9. selamat berpuasa dan berbuka! nampak sangat menyegarkan, lebeh2 lagi limau fresh dari garden sendiri kan!

    ReplyDelete
  10. Amboiiii!!!! Nak!!!!!!!
    Ramadhan Kareem!

    ReplyDelete
  11. dah angkat kening tinggi2 nih... ;) t'ingat zaman2 sek dulu makan asam boi yg kaler merah tu tenyeh kat limau...smpi kebas2 bibir nyonyot limau..hahhahaaa....


    ***hepi besday kak!

    ReplyDelete
  12. wah hebat belakang umah dah berhasil...hahaha

    ReplyDelete
  13. nasib baik lepas berbuka tau...kikikiki
    asam boiii tu....
    wat menitik air liur jerkkkk

    ReplyDelete
  14. pakat2 angkat kening dah ni..
    kite pun suka gak kasturi asam boi ni...

    ReplyDelete
  15. he heee kening dh trangkt dh nie..mmg best nyoonyot asam tue..:)

    ReplyDelete
  16. Hanaaaaaaaaaaa....dah mengukis ke blum tu?? Wat lebih tuk akak sebalang tau setiap jenis yg ko buat tu... Amboiii gambar limau kasturi dgn asam boiii kat bwah tu...bestnya dpt nyuuutt, nyuuutt....teringat zaman remaja dulu...sampai kecut bibir aaiii makan camgini...hahaha

    ReplyDelete
  17. I love limau kasturi.. am going to try this - never blend before! Yesterday I just had kedondong (umra) with asam boi.. uuh lazat betul..

    Thanks for this tip.

    ReplyDelete
  18. Salam Hana. nampak nyamannya air jus limau itu...belum pernah buat limau campur asam boi...boleh cuba.

    ReplyDelete
  19. kak hana... asam boi tu obes sgt mcm sy.. tu yg x nak timbul. haha. ;P

    ReplyDelete
  20. look so yummy lagi lagi now sedang fasting !!

    ReplyDelete
  21. Menarik dan menggoda... :) (sambil angkat kening.. hehe)

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum Hana,
    Hilang dahaga dan sejuk tekak bila dapat minum jus ni...sabar2 puasa Kak Lin Ooi..

    ReplyDelete
  23. alamak terover angkat kening plak...terus kecur air liur nie tengok..selalu beli jer kat kedai..lepas nie boleh try nie

    ReplyDelete
  24. Selamat hari raya dan Maaf Zahir Batin Cik gu Hana

    ReplyDelete
  25. I would like to wish you and your family "Selamat Hari Raya" :)

    ReplyDelete
  26. Wah .. sedapnya .. nak cuma la tengahari ni. =)

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  27. kak, suka la tgk resepi2 akk ni.. huhu. cepat2 la bt resepi lain ye^^

    ReplyDelete