RESEPI AYAM PANGGANG LADA HITAM
by : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam size kecil
- *1/2 labu bawang putih- parut
- *2 inci halia - parut
- 1 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar
- 2 sudu besar kicap manis/pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar madu
- garam sedikit
- minyak zaitun
- Gaul ayam dgn halia,bwg putih, kicap, lada hitam, sos tiram, madu, dan sedikit garam. Masukkan dalam mangkuk tahan panas/loyang. Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.
- Panaskan oven. Curahkan minyak zaitun ke atas ayam (bleh tukar butter) dan bakar suhu 180 selama 1jam atau sehingga ayam masak. Setiap 20min jirus2kan air ayam yg keluar ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering dan juicy.
arini terajen sket nak menjawab tag dari cplud miera dan tima kasih juga atas pemberian award nih. akceli ader lg award n tag yg blom collect.. hikhik...
1. Sejak bila anda mula memasak dan apakah masakan pertama anda.
- sejak anak dara... masakan pertama ialah nasi! hahahahaha
- sendiri minat... eh dulu tak bape minat, sbb boley order n beli bila2 masa... tapi sejak duk merantau nih baru timbul minat yg menggunung sbb nak makan kat kedai mamak, ko sendrik kene jd mamak.. hahaha
- diorg suka ayam goreng berempah... sup plak kira wajib tak kira la apa2 sup..sup sayur, sup ayam, sup bodo2, sup pandai2, sup apa2 ajer lah!
keni rojak pon kalah hihi
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteTerima kasih bagi award dan keje sikit ni...dah jwb bagi ayam seketoi tau...klau tak takmo wat keje...hehehhee...(guwau jek..)
(roti canai tu pun..fulamak sedap tul anak beranak makan...special dari En Hamzah..salute lah ...)
peri pia..
ReplyDeletekeni rojak tuh apa pia? akak ko nih lembab siput sket! hahahaha
to kak.yatie...
salam kak.yatie... sesama... sbb kakyatie layak sudilah kiranya.. kalau tak sempat pong tidak mengapa, tiada halangan.. hihi
sesekali `ulat buku` masuk dapor syok kak! hihihi......
mesti best ni... kalau pegi ayamas.. ayam panggang lada hitam & ayam madu yg akak rembat.. hehe.. dua2 syedapp..
ReplyDeleteBedahhh..
ReplyDeleterindu sama masakan kamukk! ekeke..
tak pernah nak bagi award kat aku..sob..sob..sob *sambil tangan masuk dlm poket seluar, menendang batu kerikil di tepi jalan*
to madihaA..
ReplyDeletehihi.... kite pong suker bab ayam panggang lagi2 lada itam ngan madu.. cam kombinasi yg sangat best! kan kak kan.. hihi
to TTM..
aku pong rindu jugak sama celoteh kamukk! eh dah bape ari aku tak masuk blog ko ar? baru aku pasan! hahahaha
weihhhh ngda tau ko nih timah! hambik la.. aku sebenonyer nak senaraikan semua termasuk ko.. jgn majuk er... besok aku wat piala kaki terjongket! kekekekee
sedappnya ayam tu.......tergoda tengok..he..he....
ReplyDeletekak hana, mas dah jawab tag akak tu....hu..puas ati...
maceh yer sebab ingat kat mas...he..he...
nduk, ngences aku isuk2 iki! arek gai males pulak tp nak makan. camner tu?
ReplyDeleteTing tong! Ting Tong!..hihi
ReplyDeleteSalam Hana,
wah ada ayam panggang lada hitam kat sini...yummy!...tima kasih la bebanyak diatas ingatan nk bg award tu kat kita ni...nanti kita angkut bawa blk dan jawabkan tag tu yer...:):)tq!
Sedapnyaaa..tinggal skit tau..Jgn habiskan....nak buat sendiri Stok ayam tak da..
ReplyDeletesalam akak...
ReplyDeletesedapnye menu nih...
kalu duk mesia kompen g rempit umah akak dah mkn tgh ari nih...ngeh...ngeh..
Kak Hana, here's some yoghurt mutton curry for U and family ;)
ReplyDeleteLove nak tapau balik ayam yang menggoda tu! Uish laparnyeeee ;)
Thanks for the award ya! :D