Bahan-bahan
Cara-cara - 550 gm tepung gandum
- *250 gm air
- *1 egg-50gm
- *3 tbsp susu pekat manis-60gm
- *1 tsp garam-6gm
- *1 tsp butter/margerin-15gm
- 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
- masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
- masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
- uli hingga jadi doh
- rehatkan doh selama 10min
- uli lagi selama 5min
- **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
- advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
- bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2. *hana perap dalam minyak msk! gune marjerin pon bleh!
- *nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
- *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
- Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
- lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.
roti canai frozen ada lg lam esbok tuh, tgk la kalo sahur sok malas nk masak frozen pon jadik!!!... kihkihkhih...
ReplyDeleteAkakkk... cukup ker mkn roti canai nak mengisi kapasiti tembolokmu yg tinggi itew..... hehhehehe... jgn marah.. jgn marah... bulan puasa
ReplyDeleteto anawahid..
ReplyDeletejadik ajer la ndukkk!! janji kenyangg! ker ko tk gheti kenyang??! kekekeke..
to che'iza..
ijottttt... nih tembolok low profile taww! hahaha... weiihh akak tk penah sahur nasik lerr! selalu num susu ngan buah jerk! caya tak??! tak caya sudah!! wakakaka....
hoho...first org tgk gambo dah terlintas "ghajinnya dia ni..."...smaknya tipah dah tertipu...haha!..saya fail tebar..tak reti..kang ada lak saya pakai kayu canai tu kang...uli pki BM...pastu kuarla roti canai keras cam batu psl tak tebar..hehe..
ReplyDeletepuh! puh! cepat ler angin rajin mai.. leh ler tebor roti pas ni..
ReplyDeleteroti prata ni kalau x bulan posa k.ct mesti nak makan. Tapi apa salahnya sekali2 makan dalam bulan posa kan...best gak tu layan lak ngan kuah dalca perghhhh...sodap tuuuu
ReplyDeleteakak pun stock roti canai segera aje. sedap pun sedap, nak dpt pun senang, nebor yg jual. so erit2 aje la bila nak beli.
ReplyDeletesalam hana....bestnya nampak roti canai dibulan2 puasa ni leleh juga air lior ni....rasa2 malam ni juga nak cari roti canai he..he....
ReplyDeleteRoti canai lamanya tak makan... nak buat renyah sikit tue.. kalo ade yg segera syoknye la!!!
ReplyDeleteto anese..
ReplyDeletemuahahaha... den pong doulu2 tak gheti nk menebor! lelama tuh pandai la jugak asalkan ader talam beso! sini tkde talam jadi kaku la plak nk menebor! hahaha
to zai..
fuhhh fuhhhh!! kita tiupkan gak la! hihihi
to k.ct..
uishhh k.ct! sesekali pekena mmg syokkkk! try la merajinkan diri menebor! mesti haqim suka! hehehe
to k.ain..
mak aiii ganeh nyer kastemer sowang nih! mcm cter shoalin soccer order pau! hahaha
to kakintan..
eeeee mencinyer ngan ayat tuhh! tau la ader kedai mamak! huh! orderkan kita skali kak! hahaha
to blogresipi..
kat sana xde yg segera ker jan??!