Wednesday, August 26, 2009

Jus Kurma Susu

arini layan air jerk la yer! menu kitaorg nasik lemak sambal udang jerk! malas nk tonggang tonggek amik gambo nasik tuh! hehehe..... resepi jus nih dr k.rabiatun. mekaceh er k.tun! sgt berkhasiat lebih2 lagik utk makyung mcm aku! btollll!!... k laa...malas nk bebel panjang2 nih sbb dah nak masuk waktu bbuka... slamat bbuka wat semua yer! jgn lupa baca bismillah dan doa bbuka taww! hehehe..

Bahan-bahan
  • 1/2 kotak susu segar Magnolia
  • 10 biji buah kurma - dibuang biji dan dibersihkan (nak letak lebih pun boleh)
  • 1 cawan air panas
  • beberapa ketul ais - optional
  • sedikit gula - optional
Cara-cara
  1. Rendam buah kurma dalam air panas 15 minit.
  2. Kisar buah tersebut bersama airnya tadi hingga hancur. Masukkan pula ais dan kisar lagi. Jika nak letak gula, masukkan sekali.
  3. Masukkan susu segar dan kisar sebati.
  4. Sedia dinikmat.

14 comments:

  1. aaahhhhhhh!!!!....mentegarkannnnn!!!
    mintakk sejuggg!!!

    ReplyDelete
  2. ooooooo selame arini mak yong amik gambo yg cun melecun ni sampai tonggeng tebalik yek...??? kakakakaaa!!!

    ReplyDelete
  3. to k.ain..
    alamak kak! baru kitaorg abis sejug! nk kene wat lagik ker?? bak kurma 10bijik! hehehe

    to fizanordin..
    muahahaha.... ko nih lurus bendul btol mek ja! klu tertonggeng kompom muka aku tersembam kat makanan tuh! hahaha

    ReplyDelete
  4. vahhh sgt drooling uh...syg nye telambt terjah..nk bebuka dah nih..

    sok nk buat lah..x leh jadik..tetibe ngidammmm uhuhuhu :D

    ReplyDelete
  5. wah3..
    asa tergugat nih..
    nmpak sedap sgt..

    ReplyDelete
  6. x penah raser lagi..raser2 cam sedap je walau tanpa gula..toi dak yong

    ReplyDelete
  7. hmm terasa kat tekak niiii...dapppnyer

    ReplyDelete
  8. mst sedapp kan?? ni dalia nak cuba la sbb senang..hehhe//tq

    ReplyDelete
  9. hehe tonggang tonggek?kihkih..selamat berpuasa hana

    ReplyDelete
  10. masuk list hari nilah juga...jom jade kita buat hihihi...

    ReplyDelete
  11. to green jade..
    sok wat er jade! sedap taww! kang tak bis drooling tuh! hehe

    to pu3 balqis..
    slamat mencube balqis! sedap! anak2 pon suka..

    to cikwan..
    bergantung jenis kurma la chah! sbb ader kurma yg manis, n ader yg kurang manis! lagik satu tgk tang kulit.. ader yg dblender cam masih tk hancur! cam kurma den la! hahaha.. degil btol! tuh pasai nmpk hampas lebey! ngeeeee... nk kene tapis kot! ataupon kulit tuh takyah blender skali! tp owang kata, yg kulit tuh byk serat!

    to k.zai..
    sedap kak! try la....

    to dalialiyana..
    sesama.. selamat mencube! haah! sedap!

    to cikmanggis..
    oooo gelak er! sajer jerk la tulih cenggitu! huh! slamat bpuasa CM!

    to k.suzi..
    p pakat2 sana kupas kurma ptg nnti wat num buka! hehe

    ReplyDelete
  12. kak hana...jus kurma di da jadik minuman kegemaran saya..memang sedap...macam beli air shack yang kat luar....ptg tadik saya wat ngan susu HL..memang best..sbb b4 ni saya guna susu cair...x berape best...anyway...tq atas resipi best ni

    ReplyDelete
  13. Salam kak, saya amik gambar jus kurma akak letak dalam blog saya. Gambar jer, resepi saya tak amik. Saya da kreditkan gambar tu dari hanamemories. Time kaseh

    ReplyDelete
  14. to nornilia..
    sesama kasih! alahai akak br perasan komen nor! slamat menjamu selera yer!

    to yeah2009..
    iyoo lah! watkan akak sejug! kehkehkeh

    ReplyDelete