Bahan-bahan
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan gula
- 5 cawan air
- 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
- 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
- 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
- sedikit kapur dan sedikit garam
- Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
- Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
- Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
- Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pandan@pisang lagi sedap.
- Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
- Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
- Sejukkan
ada 5 bekas tu... satu tuk jiya kan kan kan.. hikhikhik!
ReplyDeletebetol tu zaman2 merantau pakai coloring je.. pastu campak pandan essence sikit..
ReplyDeleteehhh2 jiya...ko sebekas..aku pn nk gak laa sebekas.dua bekas pn no hal puyer.kak hana buat gerenti sedap!!!
ReplyDeleterajin sungguh hana ni..siti yg kat malaysia pun tak pernah buat lg kuih ni.
ReplyDeleteakak nak gak tepun gpelita tu hana! kasi terang-benderang sikit dibulan posa ni! he..he..
ReplyDeleteapa pun tetap mngancamlah hana..
wahh..sedapnyer!!
ReplyDeletennti nk buat jugok laa..tp bekas comey2ku dah masuk kotak!!
aku pon nk gak ngan tpung pelita tuh!!!...
ReplyDeleteghajen sungguh makyung memelita bak akak 2 pelita
ReplyDeletewah dah siap satu hidangan...akak masih dok garu kepala...hahaha
ReplyDeleteyongggggg..mana petitanya...khikhihh
ReplyDeletetaiwan waktu samer msia tp time solat x samerla..bukak arini 6.26.japan awal 1jam dr taiwan/msia so ko kenyang sejam dululah..hhahah
ReplyDeleteAmboiiihhh sedapnya berbuka arini..Hana, resepi yang ni xda air gula kat bawah tepung tu ya? Akak bese makan yang ada air gula cair style org Perak buat kot, dulu kecik2 tgk arwah Opah buat, letak tepung then tabur gula, baru letak yg bahan atas tu..Lembik2 gitu..Sedapnyaaa.. :D
ReplyDeletesalam hana
ReplyDeletewah makyong ni rajin buat kuih tepung pelita minta satu boleh heheh my fav tu
wah...canggih tepung pelita hana. ni tepung pelita ala2 mat salleh ni.hehe
ReplyDeleteanak akak yg tua, suka tepung pelita. semlm dia beli kat bazar rmdhan. hari ni pun nk beli lg.
owhh sy pun nak memelita juge tapi tunggu my peti ais a.k.a harta karun pulang ke gagang dulu baru ada mood mau aspkan itu dapur!!
ReplyDeletebetul tu...sayanglah nak guna daun pandan...bukannya murah...kan?
ReplyDeletecomel je tepung pelita tu...
Sedapnye... akak, meh kite tlg simpan dlm peti ais kite dulu.. nanti lepas buka pose blh makan same2.hehehe
ReplyDeleteto jiya..
ReplyDeletehaah! mmg belen satu jerk! hambik la klu tk malu! wakakaka.. :P
to mulan..
ya btolll!! mulan merantau kat mana dulu??
to eiyna..
weiihh mana cukup! ko kongsi sebekas tuh ngan jiya! jgn gaduh2! hahaha
to siti..
klu hana kat mesia pong, hana tk terhingin nk wat sendrik! bli jerk! hihihi
to k.am..
terernyer tepung pelita nih leh wat terang benderang kak erk?! hehehe
to are..
ala are..masuk bekas tak comey pong tk pe! nnti masuk perot tk comey gak! hihihi
to anawahid..
hah! kongsi bertiga ngan dak jiya n eiyna er! jgn tarik2 rambut sudah! wakakaka :P
to chikmi..
alamak!! cenggini tuan umah tak makan la jwbnyer! hambik la hambik! *nada sedey! huhuhu
to k.watie..
ala akak kan dh expert! wat pe nk mikir pjg dong! hehe
to cikwan..
haah la chah! aku lupa plak nk psg sumbunyer! sok la mlm tujuh likur! hehe.. owhhh ye ker?! mmg la aku terbongkang dulu! jgn jeless! hahaha
to k.ummi..
ishh tk penah lagik kak makan yg cenggitu! akak try la wat bg resepi.. kot la nk mencube gak nnti!
to fida@amida..
peberet me tooooo!! sedap kan fida!
to k.ain..
kita nih pong pantang jumpa kat bazar mesti nk bli! hehehe
to anese..
hahahaha ku tahu sirih pulang ke gagangmu! tunggu la yoooo.. arap2 ader semangat baru! hehehe
to k.suzi..
btol la kak! nk gune sehelai pong berkira! kan kak kan! hehe
to blogresepi..
huh! silap aribulan aku tgk dh lesap dulu! dik yung la nih perabihkan! hahaha