Wednesday, August 26, 2009

Tepung Pelita

semalam nengok iza memelita, arini aku nk memelita gak la! tapi paham2 ajo lah yooo! owang duk merantau nih mano la ado daun pandan! klu ado pong alahaiiii sayangnyer nk gune ngan mende2 remeh cenggini! masuk lam acuan puding jo la sonang citoo!! hahahaa.... klu sesapa nk blaja camne nk gune yg daun pandan tuh sila tanya mek za yerk! den mmg tak taww! hahaha tp resepi nih aku ikut resepi k.yani tuan tanah my.resipi. mekaceh kakk!! wat setengah adunan jerk! simpan dulu lam esbok! pas buka br leh ngap!! hehehe...

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
  • 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
  • 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
  • sedikit kapur dan sedikit garam
Cara-cara
  1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
  3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
  4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pandan@pisang lagi sedap.
  5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
  6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
  7. Sejukkan
UPDATE: sesapa nk tau camne nk wat sarung kuih nih sila tengok link nih k! mekacih wat eiyna n tuan empunyer fp coz sharing.

18 comments:

  1. ada 5 bekas tu... satu tuk jiya kan kan kan.. hikhikhik!

    ReplyDelete
  2. betol tu zaman2 merantau pakai coloring je.. pastu campak pandan essence sikit..

    ReplyDelete
  3. ehhh2 jiya...ko sebekas..aku pn nk gak laa sebekas.dua bekas pn no hal puyer.kak hana buat gerenti sedap!!!

    ReplyDelete
  4. rajin sungguh hana ni..siti yg kat malaysia pun tak pernah buat lg kuih ni.

    ReplyDelete
  5. akak nak gak tepun gpelita tu hana! kasi terang-benderang sikit dibulan posa ni! he..he..
    apa pun tetap mngancamlah hana..

    ReplyDelete
  6. wahh..sedapnyer!!
    nnti nk buat jugok laa..tp bekas comey2ku dah masuk kotak!!

    ReplyDelete
  7. aku pon nk gak ngan tpung pelita tuh!!!...

    ReplyDelete
  8. ghajen sungguh makyung memelita bak akak 2 pelita

    ReplyDelete
  9. wah dah siap satu hidangan...akak masih dok garu kepala...hahaha

    ReplyDelete
  10. yongggggg..mana petitanya...khikhihh

    ReplyDelete
  11. taiwan waktu samer msia tp time solat x samerla..bukak arini 6.26.japan awal 1jam dr taiwan/msia so ko kenyang sejam dululah..hhahah

    ReplyDelete
  12. Amboiiihhh sedapnya berbuka arini..Hana, resepi yang ni xda air gula kat bawah tepung tu ya? Akak bese makan yang ada air gula cair style org Perak buat kot, dulu kecik2 tgk arwah Opah buat, letak tepung then tabur gula, baru letak yg bahan atas tu..Lembik2 gitu..Sedapnyaaa.. :D

    ReplyDelete
  13. salam hana

    wah makyong ni rajin buat kuih tepung pelita minta satu boleh heheh my fav tu

    ReplyDelete
  14. wah...canggih tepung pelita hana. ni tepung pelita ala2 mat salleh ni.hehe
    anak akak yg tua, suka tepung pelita. semlm dia beli kat bazar rmdhan. hari ni pun nk beli lg.

    ReplyDelete
  15. owhh sy pun nak memelita juge tapi tunggu my peti ais a.k.a harta karun pulang ke gagang dulu baru ada mood mau aspkan itu dapur!!

    ReplyDelete
  16. betul tu...sayanglah nak guna daun pandan...bukannya murah...kan?

    comel je tepung pelita tu...

    ReplyDelete
  17. Sedapnye... akak, meh kite tlg simpan dlm peti ais kite dulu.. nanti lepas buka pose blh makan same2.hehehe

    ReplyDelete
  18. to jiya..
    haah! mmg belen satu jerk! hambik la klu tk malu! wakakaka.. :P

    to mulan..
    ya btolll!! mulan merantau kat mana dulu??

    to eiyna..
    weiihh mana cukup! ko kongsi sebekas tuh ngan jiya! jgn gaduh2! hahaha

    to siti..
    klu hana kat mesia pong, hana tk terhingin nk wat sendrik! bli jerk! hihihi

    to k.am..
    terernyer tepung pelita nih leh wat terang benderang kak erk?! hehehe

    to are..
    ala are..masuk bekas tak comey pong tk pe! nnti masuk perot tk comey gak! hihihi

    to anawahid..
    hah! kongsi bertiga ngan dak jiya n eiyna er! jgn tarik2 rambut sudah! wakakaka :P

    to chikmi..
    alamak!! cenggini tuan umah tak makan la jwbnyer! hambik la hambik! *nada sedey! huhuhu

    to k.watie..
    ala akak kan dh expert! wat pe nk mikir pjg dong! hehe

    to cikwan..
    haah la chah! aku lupa plak nk psg sumbunyer! sok la mlm tujuh likur! hehe.. owhhh ye ker?! mmg la aku terbongkang dulu! jgn jeless! hahaha

    to k.ummi..
    ishh tk penah lagik kak makan yg cenggitu! akak try la wat bg resepi.. kot la nk mencube gak nnti!

    to fida@amida..
    peberet me tooooo!! sedap kan fida!

    to k.ain..
    kita nih pong pantang jumpa kat bazar mesti nk bli! hehehe

    to anese..
    hahahaha ku tahu sirih pulang ke gagangmu! tunggu la yoooo.. arap2 ader semangat baru! hehehe

    to k.suzi..
    btol la kak! nk gune sehelai pong berkira! kan kak kan! hehe

    to blogresepi..
    huh! silap aribulan aku tgk dh lesap dulu! dik yung la nih perabihkan! hahaha

    ReplyDelete