Bahan-bahan
- 2 cawan beras pulut
- 2 cawan santan cair
- 1/2 cawan air pandan (dikisar)
- 1 st air kapur- x ltk
- 1/2 st garam
- beberapa titik pewarna hijau
- kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
- *** air gula ***
- 3 ketul gula melaka
- 5 sb gula
- 3 cawan air
- Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
- Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
- Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
- *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.
kuih fevret kiter gak nih...lawa je kuih mak yOng ni, kelapa kering ke basah yOng,kalau kelapa kering sedap x kiter x penah try,kelapa parut smuggled dh abeh lak ni..kt sini xde lak jual bende alah tu..ishh geram!!
ReplyDeletechahh... aku gune kelapa kering jerk! klu rajin nk kukus, kukus lerr.. aku cume buh air panas n garam jerk! sini pong ader jual tp mahal lorrr.... nih smuggle gak dr mesia! muahahaha
ReplyDeleteInsyaalah x de apa2. yakin dn tawakal.hehe
ReplyDeletelopes ni fav anak akak yg tua. lg2 bulan ramdhan ni, mcm menu wajib kena beli kat bazar.
Eh nape dah bersira gula tu...tengah mencoba ker??? selamat berbuka hana & family...akak gurau jer tu...
ReplyDeleteina pun melopes jugak ler hihihihi pebret akak ni yu nak ler ina.
ReplyDeletesemalam k.ita called emak tanya masak apa utk berbuka. mak pun buat lopes pulut ni semalam... teringin lak rasanya!
ReplyDeleteMakan pulut??? esh harap2 tak pengsan lah malam nie tuh.. kang kena coti masak plak esok.hehehe
ReplyDeletebulan pose klu tak pekene lopes memang mcm tak lengkap...ai mak yung, makan ingat2 yek...kang ade yg senak perut bagai heheheee
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeletealhamdulillah k.ain.. xde apa2! lgpon mkn cume dua ketui! selawat dh tuh! hihihi
to watierman..
tuh anak kita yg makan laaa! dier suka gak kuih nih! kita poca laaa.. sajer je taww k.watie nih! huh! hahaha
to chikmi..
hambik hambik kak! kita pong sukaaaa sgt sebenonyer! tp kali nih tk leh jd 'antu lopes'! hehe
to k.azita..
akak cepat la buat! nk ngendeng k.ita plak! seketui pon jd la! hehe
to blogresipi..
ijannnn.. alhamdulillah xde apa2! agaknyer dh kebal kot! kikiki.. selawat byk2 yong sblm mkn tuh! heeeee...
to fizanordin..
alhamdulillah fiza selamatttt! selamat masuk dlam perut tanpa ade ragam! hahaha.... tuh pong aku dh jampi2 dulu sebelum telan! kikiki
hana pun melopes juga ya..ramai btol melopes..mmg sesuai dgn bulan poso ni
ReplyDeletesedap kuih lopes peberet nih... jwpnya kalo nk mkn beli jer laa.. sian dgr org bercerita pasal kelapa smuggle nih... meh la balik malaysia ina, cikwan... kihkihkih
ReplyDeletewahhh lopez dah kuar dah ni.. kang ptg pi bazaar carik lah.. suka mkn ngan kuar membanjir.. sedap2..
ReplyDeleteto cikmanggis..
ReplyDeleteakak bila pulak nk melopessss??! sodapp kakk!! hehe
to anawahid..
huh! menyampoh haku! chahhhh jom kita suh anawahid nih smugglekan kelapa tuh kat kita!! hahahaha
to sha..
jelesnyerr dengo orang ader bazar! banjir kuah tak manis ker sha?
adus, sedap nye tgk..terliur lak org..akak pegnen dh bape bulan kak?org dh nk masuk 9 bulan, selalu je makan pulut..hehehe..
ReplyDeleteto cik_ah..
ReplyDeletepreggy gak yer? tgh tunggu hari dah nih! alhamdulillah kali nih makan xde kesan sgt! ms aritu abis lemah sendi lutut, kuor angin memanjang! huhuhuuuu... peknen sblm2 nih xde pong gtu! maybe tgk bdn kot! wallahua'lam...