Wednesday, September 3, 2008

Kuih Lopes


resepi dari dapur k.ummi...hb suka plak kuih nih...sblm nih tk mo pon...selera bulan pose kot mcm2 la nk mkn..hehehe...sedap! mmg sedap! tQ k.ummi! nih resepi dr k.ummi...

Bahan:-
2 cawan beras pulut (basuh dan rendamkan) - hana rendam 4 jam.sbb tertdo! :D
2 cawan santan
sedikit garam
1 cawan jus pandan
1/2 biji kelapa muda parut (gaul bersama sedikit garam)

Cara Memasak:-
Masukkan kesemua bahan kecuali kelapa parut, ke dalam loyang dan kukus hingga masak (lebihkurang 30 minit). Bila masak, sejukkan sebentar. Keluarkan pulut tadi dan masukkan ke dalam acuan tudung botol yang telah dialas dengan plastik. Tekan-tekan kuat sikit agar pulut mampat dan kemas. Keluarkan (dengan menarik plastik alas tadi) atas kelapa parut, ratakan dan letak dalam pinggan hidangan.(hana gune acu onigiri :) ) Hidangkan bersama air gula merah.

2 comments:

  1. Wah cantik acuan tekan kuih lopes eh! Kuih melayu tekan acuan jopuinn eh..hehe..apa2 je lah Hana, janji makan rasa sama..lawa2 bekas Hana...beli sana murah eh? Kat sini mahai giler..Akak beli kat At Home..uishh boleh tahan..kopak :))

    ReplyDelete
  2. hehe....abih nk carik tutup botol xde la kak..dh mmg ada acu nasi tuh tibai jek la..hehehe... psl bekas2 nih nnti ina cter kat ym er.. :)

    ReplyDelete