Wednesday, January 12, 2011

Pai Tee



Salam buat semua... akceli lama peram resepi nih.... acuan tuh pong org bagi tak tertanggal2 lg reben yg diikat oleh si pemberi tuh.. hikhikhik..... maceh banyak2 wat orang itew.... *wink wink... 1st attempt nih! yg nampak waras jerk kasi tayang... yg tak waras duk diam2 blkg tabir... haha.... susah juga nk tanggalkannya tuh... maybe sbb acuan tuh br kot.... tp alhamdulillah kulitnyer rangup! yg gerutu2, yg pecah2, yg senget benget ah itu belakang cter lah... darwish dah bedal semua.. haha... resepi skodeng dr my.resepi by zaliana.. maceh za, tp aku edit sket ikut resepi mamatok ilahjy.. buh gula dan tepung gandum sket... syedappppppp....

RESEPI PAI TEE
source 1 : zaliana@myresepi
source 2 : kak.ilahjy

Bahan-bahan
  • KULIT PAI
  • 1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
  • 125 ml air
  • 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
  • 1/2 sudu teh air kapur makan
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sk gula - resepi asal xde
  • 2 sudu besar tepung gandum - resepi asal xde
  • Acuan pai tee
  • INTI
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu sos tiram - hana tambah
  • Sayuran potong memanjang /parut:
  • - 1 batang lobak merah
  • - 1 biji sengkuang
  • - 1 batang timun
  • ********
  • 1/4 cawan kacang tanah - tumbuk kasar
  • Sos pencicah- hana mkn ngan sos cili thai
Cara-cara
  1. UNTUK KULIT PAI: *step by step rujuk my.resepi
  2. Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
  3. Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
  4. Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.-lihat gambar
  5. Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
  6. Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. .Toskan minyak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
  7. UNTUK INTI: Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.
  8. Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.

41 comments:

  1. wow comeynyeee pai tee tuh....mintak sikit nak makan..lapor nih

    ReplyDelete
  2. tengok Pai Tee ni teringat aku punya acu, siap beli dua tu punyalah semangat tapi dah berbulan2 duk duduk dlm laci, hahaha..

    ReplyDelete
  3. laaa... idup lg rupanya acu pai tee tu ya.. ingatkan dah arwah.. hihii

    ReplyDelete
  4. wah! suka makan ni kat chicken rice shop.. sedap sedap.

    ReplyDelete
  5. wah!!!..inilah kuih yang dah lama
    masuk list bertahun2 dan bertamadun masih belum ada kesempatan nak buat!!
    sedappppnya!!

    ReplyDelete
  6. Waaaaaaaaaaaaa..ko dah buat pun eh...akak kan, hahahaha, duk simpan acuan gak, beriya2 kirim kat org tu dulu mcm nak buat sgt2 dah...adeehhh..kena kuatkan semangat nmpaknya nih!

    ReplyDelete
  7. er....hana hana...baur je aku mengomen entry marble cheese tu...dok dang rehat lagi..wak tubik pai tee lok.....:) my mum selalu wat ni...sedap....err...tapi anak2 my mom, sorang pun tak pnah wat ni...muahahahaha....

    ReplyDelete
  8. Selalu order pai tee byk2 klu gi The Chicken Rice Shop...

    Akak, love nak order 20 ketul boleh tak??? hehehe...looks soooo inviting! :D

    ReplyDelete
  9. sedapnyer pai tee...tue...nak sikit blh kak...actually kayrul pernah try wat benda alah nie taun lepas...sedappppp...tapi tak ingat tgk resepi saper...sekarang acuan nie dah jadi tukun...ntah taun bila plak nak guna..hehehhee

    ReplyDelete
  10. geramnya tgk pai tee hana tuu... tengok casingnya pun dah gerammm!! dah lama mengidam nak buat.. tp acuan tak berbeli lagi (takut beli, buatnya sekali jek! hehehe) baru je cadang2 nak ngedeng acuan sepupu akak si ida marlida yg senyap berblog kerana kebizian tu... tau2 hana dok tayang dah pai tee ni.. rasa mcm nak meraung jer haa.. terliur abisss... :-P

    ReplyDelete
  11. opss.. nak tanya sikit..
    kapur makan tu.. sukat kapurnya ke atau sukat air kapur yg dah dibancuh? nampak mcm byk jer kapur mkn tu 1/2 sudu teh... tak rasa pedar ke hana?

    ReplyDelete
  12. loohh suke nyer nengok kulit pai tu... nak makan kulit itu je leh..krupkrap je kan..darwishh kongsi ngan akak ye..haha..tabik spring dengan 1st attempt anda!!!congrats.campak lak acu tu kat aku, nak try jugak!!!

    ReplyDelete
  13. mcm buat kuih loyang jer kan, celup acuan dlm minyak pasti celup dlm adunan tepung....hehehe

    ReplyDelete
  14. pasni boleh buat bisnes kulit pai tee kak..haha..
    cantik!

    ReplyDelete
  15. Best nya Hana.. Kalau dulu selalu p chicken rice shop, benda ni lah yg akak order

    ReplyDelete
  16. macam2 la dari dapur hana ni...1st time ida tgk benda ni..jakun sungguh..apa2 pun awk...nmpk best

    ReplyDelete
  17. re: ida tu kazen akak.. adik sepupu ler kiranya.. heheeeee...

    ReplyDelete
  18. Salam Hana,
    Uwaaa..ada pai tee plk kat sini..ghajennya Hana ni..Darwish tlng buat tak?....mana tau dia bawak lari acuannya...kan senang pegang bawak lari sambil maknya kejar2....
    =cantiklah pai tee ni....

    ReplyDelete
  19. Baru aku tau kegunaan acuan tuu..hahaha!!

    sebab aku baru je tau pekata ko hantar ke aku pai tee tu barang sedozen dua..

    ReplyDelete
  20. uwaaaa...kita pes time tgk acuan ni. sianyerrr kat aku!!! huhuhu. slalu tgk dlm buku masak2 kulit pai ni tp xde plak ditunjukkan acuannya. mana nak dapat ni? best la k.hana ada org bagi...hehehe

    ReplyDelete
  21. huwaaa...acuanku telah tersalah letak sampai ari ni cari tak jumpa... yg ada kat dlm blog ni sebijik cam aku punya...apakah?????,.....
    muhahaha...kes dengki,iri hati sudah dtg nih..

    ReplyDelete
  22. mokwo kan nak beli acuan pun malas.. ni kan nak membuatnye..hihi..tengok ina buat teringin lah pulok...mane laa nak cari itu acuan??

    ReplyDelete
  23. Waa..rajin nye hana, wat pai tee nih..chumel!!

    Kita pun ade acuan tue, belum lagi pernah guna lagi..tapi dah jadik muncung tractor bebudak nih..

    ReplyDelete
  24. Pernah taruh salad masuk pie tee, salad yang pakei mayo. Sedap jugak, boleh try.

    ReplyDelete
  25. hana.. haku x mau pai tee tu tp haku nk acuan pai tee tu.. meh laa sedekah kt aku acuan tu.. huhu..

    ReplyDelete
  26. makcekkkk,kulit pie tee 10.... darwish ckp die mkn 2 je,yg lain sume mama die sorok... jgn sorok2 aaaa, kang xkasi hotcake karang.....lalallalalal

    ReplyDelete
  27. tahniah mama 2 resepi dlm 1 kuih..bagus2 nii
    wah pandai anak2 makan..baru ada semangat mama nak buat lagi..

    ReplyDelete
  28. 2nd time nengok acuan ni yg 1st time dulu nengok kat dapaur kak ilahjy....bila lak nk ada acuan ni kak dapur sendiri...hehe

    ReplyDelete
  29. re: tq hana.. barulah terang penjelasannya.. hehe..

    ReplyDelete
  30. 1st attempt already look so professional made .... I love this, can eat 4 at one go :)

    ReplyDelete
  31. paiti....cedap2, cicah ngan sos nasik ayam tu...ade nih, kat restoren nasik ayam tu...akak x mo buat, beli ajelah nnti..x yah beli acuan...wahahahha

    ReplyDelete
  32. Salam Hana,
    wah kegemaran akak ni, tak pernah lagi buat, tapi makan selalu.

    ReplyDelete
  33. hallo my fren... long time no see... :D... td aku dh pingsan kat umah kak ayu s'pore, ni aku dh nk pingsan balik kat sini tgk paiT ko tu mekkk... 1st pasal x dpt mkn nyer kompom dh bersih, 2nd nk pingsan pasai dok pikir mana aku singpan acuan paiT aku tu... ekekeke... jgn dh innalillah dah le... hehehe... miss u dear... *wink... wink*

    ReplyDelete
  34. wallah nduk.... campak sini barang 20 ketui... dan acuan tu sekali!

    ReplyDelete
  35. Wah, besan ku memang rajin 1st class! Acuan Along dok titun >10thn dah tak buat benda ni. Buat susah bebeno, ngap tak sampai 5 minit dah abis!

    ReplyDelete
  36. salam hana...dah mlm br terhegeh2 dtg ketuk pintu..tuan rumah pun dah tido agaknyer..tp pai tee tu ade lagi kot..amik sendiri yer...cun ssgt ini..pro yg buat kan..tabik toing2 1000x kat hana :))

    ReplyDelete
  37. ooo,ade acuan nya..baru tau hihi

    ReplyDelete
  38. my fav!!mane laa nk cari acuan kt sini..T_T

    ReplyDelete
  39. madam hana!!aku cilok resepi singapore pie hang ni yer..geram sungguh aku nengok kan.lagipon kesin t0l ngan l0yang aku tuh..huhu..dok td0 kam pastik lagik..tengkiu ehh..

    ReplyDelete
  40. terima kasih HANA... saya telah mencuba resepi pai tee Hana.. sangat sangat menjadi... cuma saya tambah air sikit lagi menjadi 135ml..

    ReplyDelete