Thursday, January 13, 2011

Ginger Lemon


segarnya dapat num air neh.... inspirasi dari rancangan NHK kat tv... memandangkan kat umah nih ader yg tak sehat, try watkan air nih... mmg sedap btollah! segar anak tekak.... klu terventot pong buat2 tak tau jerk lah! hahahaha... bagus untuk buang angin dalam badan dan juga sakit tekak... boleh buh ice time cuaca panas, nyaman skali bahhhh... juga boleh spread kat roti bakar atau pancake. aku wat pesen suam memandangkan cuaca yg sejuk gegegege nih.... jom semak resepi.. boleh buat banyak2 dan simpan.. bila2 masa boleh guna..

RESEPI GINGER LEMON
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 2 ketul besar halia muda - kikis kulit dan hiris memanjang halus2
  • 1/2 cawan madu
  • 1/4 cawan air
  • 2 biji jus lemon
Cara-cara
  • Masukkan halia, air dan madu ke dalam periuk. Didihkan sehingga berbuih dan halia agak layu.
  • Masukkan jus lemon. Kacau sebati dan masak hingga agak pekat. Matikan api.
  • Sejukkan dan boleh simpan di dalam bekas yg sesuai.
  • Cara hidangan: Ambil sesudu dua ginger lemon ke dalam cawan. Tuangkan air suam secukupnya. Kacau dan sedia diminum. Jika suka boleh buh kiub ais.
  • Ginger Lemon juga boleh di`spread` ke atas roti atau pancake.

22 comments:

  1. aarrrgghhh....terasa kat tekak ni...kak hana cakapp ada bnyk lagi...nakkk secawannn.....

    ReplyDelete
  2. salam,

    thanks for this simple recipe. :D
    musim2 batuk ni, alternative minum lemon i'Allah berkesan.

    pastu, nak ckp, gambar2 kat blog ni semuaaa nya cantik. artistik. guna lens 50mm ke? kamera?

    ** i skodeng blog ni lepas kenal blog haliza. suka tgk blogs masakan / makanan yg gambar2 nya cantiikk....=D

    ReplyDelete
  3. hana, air halia ni memang sedap tau especially kalau dibuat sejuk. akak selalu buat tapi yg sejuk punya, tapi ianya sedap kalau menggunakan halia yg muda2. kalau yg tua tu rasa kelat . biasolah kan yg muda...... hehehe

    ReplyDelete
  4. masuk rumah hana.. wat muka tak malu... (terus dok atas kusi)

    'MAI SECAWAN' ala2 dalam iklan kopi radix

    ReplyDelete
  5. Salam Hana...


    Kalau Kak Lin Dapat Rasa Ni..Satu Gelas Pun Tak Cukup! Jamu Mata Jerlah....Cian Kak Lin...Huhuhuhu

    ReplyDelete
  6. Terlupa Tadi...Kak Lin Ambil Resepi Nak Cuba!

    ReplyDelete
  7. k.hana, nk...kena pulak time ni saya tgh sakit tekak..elok ler..

    ReplyDelete
  8. so sweet ler air nih, harus cuba kan kak....

    ReplyDelete
  9. lepas minum suara leh jd merdu ka?makcik guwau.nak wat le.kebetulan angin lam perut malu gimau nak ventot.tak pedas ke?byk lan soalan.g buat dulu.haiiit....wakarimashita

    ReplyDelete
  10. ooo paham..memula pelik gak boleh spread atas penkek..sambil angguk dan berlalu nak pi check dlm esbok ada lagi tak lemon..

    ReplyDelete
  11. emmm meleleh air liur lagi...eh org preggy boleh minum ni tak?...:p

    ReplyDelete
  12. Nak buat jugaaaaaa....ni kalau aku yang "kuntut" mau bergegarrrrrr...hahaha..

    ReplyDelete
  13. to mas..
    hihi..meh amik yg dlm bekas tuh.. bekas jgn luper pulang balik yer! cam tak biasa pulak! muekekekeke

    to esh..
    salam esh... tima kasih banyak2 atas pujian.. nak terventot rasa dikatakan lawa2 belaka.. hihi... akceli untuk foods hana gunakan lense tamroon yg ade fungsi macro.. leh tgk kat label camera kat side bar tuh yer.. kite xde la pandai.. main tembak2 ikut suka jer.. hihi.. ppon tQ again... :)

    to kak.aidah..
    btol tuh kak... berdengung rasa klu guna halia tua..hihihi... akceli kat umah nih stok halia mmg jarang2 putus.. kdg buat ulam ajer.. hihi

    to jassnani..
    *sepak vontot mak nani.. manyak santekkk...muakakakaka... lepas minum jgn lupa carik kayu api! aku nak bertungku neh! sejokkkk.. hahahaha

    to kaklin.rosly..
    salam kak.lin.. mujur akak dah amik resepi... lg kesian klu tak dpt buat.. kekekekeke..

    to pia..
    ko nak sejuk ker panas pia? kekeke

    ReplyDelete
  14. to azira..
    wat jgn tk wat.... aku pong ngada2 sakit tekak... tetiba jerk ko! muekekekeke

    to watie rose..
    ye ye harus cuba.. wat2 tanya lak.. luku idong watie! muekekeke

    to k,anie..
    hahahaha...kakkk.. jgn kasi ngaum ventot sampai dengo ke kanazawa.. bachinnnnnn... eh busyukkkkkk.. wakakakakakaa.... bape taun punyer angin daaaaa..kahkahkahkah.. kakk..halia muda sedaplah! pedas tuh kan obatttt.. kekekeke

    to izahdaut..
    mujur dah paham.. ader karang aku suh baca yasin lg skali.. wakakakakakaa

    to sally..
    bape bulan punyer preggy sally? klu awal2 tak mo la sbb madu tuh `tajam`! tp kalau dah nam bulan ke atas boley rasanya.... kang sape yg ventot..maknyer ker anaknyer?? muekekekeke

    to matgebu..
    matgebu kalau terkuntut bukan gegar satu sedenak jerk, sampai jepong ko!! gempa bumi terus! hahahahahaha

    ReplyDelete
  15. agak2 boleh tak makan dgn nasik??? ala2 acar gituw...nak buat lah... lemon dah ade , madu ado...arrrrgh halia muda tak dok lahh....nak kena pi gali kat kedai dulu lerr!!!

    ReplyDelete
  16. Slurrrrrpppppy!!! I love this drink ;)

    ReplyDelete
  17. vaa vaa vaaa! tembak berseni la tu. hehe

    oraitt...dah tgk label camera tu, thanks :D

    ReplyDelete
  18. salam kak hana, saya dtng bawa roti nk cicah air ni leh tak?..hehe merepek kan..btw bagus air ni leh buang angin..tq for sharing..:)

    ReplyDelete
  19. Salam hana...grggggg tau pun akk kesejukkan ni main snow ngan darwish n amani....glup glup glup..lega rasanya ..panas sikit badan akk ni... tq hana air yg best nih

    ReplyDelete
  20. lepas minum ni, mesti terkentut2...buang hanginnnnnn...ekekekeke

    ReplyDelete
  21. sedap nye pernah minum....:)

    ReplyDelete